...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Muzika

Misconduct: Pank zvuk koji se ne menja ni posle 27 godina

28.06.2022.

Švedski bend Misconduct već 27 godina neguje tvrd hardkor i pank zvuk. Od početka karijere pa sve do danas, ostali su verni sebi i nisu se prilagođavali trendovima. Trenutno su na evropskoj turneji koja uključuje i nastup na EXIT festivalu 8. jula.

.

Foto: Facebook / MISCONDUCT

Tokom godina njihova muzika je postala dinamičnija i brža, za razliku od prvih albuma koje je obeležio jednostavan hardkor zvuk, priča za Oradio pevač i gitarista benda Fredrik Olson.

Imate gust raspored nastupa ovog leta. Kakav je osećaj vratiti se na scenu posle svega što smo preživeli u protekle dve godine?

Protekle dve godine su bile teške za sve koji se bave muzikom, ali i one koje rade u industriji zabave, hotelima, restoranima... Lepo je ponovo biti na turneji i biti u kontaktu sa publikom, što su neki od glavnih razloga zbog kojih smo osnovali bend. Pank koji mi sviramo podrazumeva simbiozu benda sa publikom i mi zajedno delimo to iskustvo. Ta energija nam je najviše nedostajala.

U tom periodu ste imali i nekoliko onlajn koncerata, koje publika može da nađe na vašem Jutjub kanalu...

Dali smo sve do sebe, a u pomoć nam je pritekla i švedska televizija koja je poslala ekipu, a sve smo snimili u pozorištu. Ipak to nije to, zato nas i raduje turneja. Radujemo se što konačno dolazimo u Srbiju na EXIT festival.

Imate fanove i u ovom delu Evrope ali je činjenica da je zvuk koji negujete najpopularniji u Skandinaviji. Koje su razlike u publici tamo i ovde?

Razlike i nisu toliko velike. Ono što je dobro, publika koja sluša pank i rok muziku ima slične navike i dosta toga zajedničkog. U Švedskoj je pomalo dugačije, jer imamo puno bendova koji sviraju tu muziku, naročito iz devedesetih, koji su i dalje jaki. Možda je publika kod nas malo razmažena, jer stalno sviramo i uvek ima dobrih pank i rok koncerata. U istočnoj i centraloj Evropi ljudi su uzbuđeni zbog koncerata jer tu nastupamo ređe. Vožnje su dugačke, a zbog očuvanja životne sredine izbegavamo avione i letenje.

Ovom turnejom obeležavate "25 plus 2 godine" benda. Šta se promenilo u vašem zvuku od 1995. godine do danas?

Kada smo krenuli, bio sam tinejdžer koji je isfrustriran i besan na sve živo. Na nas je dosta uticala hardkor scena i bendovi poput Gorilla Biscuitsa, Youth of Today, 7 Seconds...  Ipak, moji prvi idoli su bili Bad Religion i hteo sam da zvučimo kao oni. Na kraju smo se odlučili za kratke, energične, pesme u "youth crew" stilu. Tako je bilo lakše, nismo imali iskustva da iskombinujemo muziku i vokale. Kroz godine, napredujete sa muzikom. Poruka je, manje-više, ista - uvek smo bili ekološki bend, uvek sam se brinuo za to.

Pripremate li neki novi album pošto ste imali veliku diskografsku pauzu?

Kada smo slavali 25 godina benda krenula je cela situacija sa pandemijom. Bilo je puno planova za remastere i izdanja na vinilu, to smo i realizovali za albume "Like The Old Days" i "This Is My Way". Tu ima i materijala koji do sada nije objavljivan. Spremamo novi album i stalno nešto radimo u studiju. Pojavljuju se nove pesme, ali želimo da to bude najbolje i nigde ne žurimo.  

Kompletan razgovor za Frederikom Olsonom poslušajte u novom izdanju emisije „Pop up“

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Ida Prester: 20 godina ljubavi i dobre energije

Regionalna indie pop ikona Ida Prester će zajedno sa bendom Lollobrigida održati dva koncerta, 4. i 5. aprila, u beogradskom Domu omladine.…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo