...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Muzika

K-pop: Talas sa istoka koji je osvojio svet!

03.10.2023.

K-pop nije fenomen jedne generacije -  podjednako ga slušaju i vole i mlađi i stariji. Iako do sada kod nas nije bilo velikih K-pop koncerata, tu su škole plesa, žurke ali i specijalizovane prodavnice. Nije retkost ni da neke od velikih grupa putem TikToka ili Instagrama pozdrave fanove u Srbiji.

.

Foto: YouTube / Hybe Labels

K-pop se prilično razlikuje od muzike na koju smo, uslovno rečeno, navikli. U svojoj biti, predstavlja mešavinu klasičnog MTV popa, uz koji smo odrasli, kao i gomile drugih žanrova, počev od hip hopa pa sve do eksperimentalnog popa i džeza. Jednostavno su sve to smućkali i napravili svoj muzički pravac koji je uspeo da pokori svet. Ipak, za pravo uživanje u K-popu potrebno je da se dobro upoznate sa Korejom i njihovom kulturom, kaže Vesna Paramentić koja godinama sluša ovu vrstu muzike. 

"U početku sam se pitala zašto pevaju o samoubistvima, nedostatku novca... Njihovi spotovi izgledaju ludo, sa neverovatnom produkcijom i montažom koja je na svetskom nivou. Gledala sam i čitala dosta stvari o Koreji i van K-popa i saznala da su oni već dugo u ekonomskoj krizi, da mladi nemaju prosperiteta i da je K-pop neka kritika tog društva. Danas je sve to dosta komercijalizovano", kaže ona.

"Gangam Style" predstavlja kritiku bogataša koji žive u istoimenom delu Seula

Još jedan od razloga za popularnost K-pop-a je sasvim sigurno ples. Još od pionira ovog zvuka koji su snimali tokom osamdesetih pa sve do danas, K-pop izvođači daju sve od sebe da na sceni, uz plesne pokrete, najbolje predstave svoju muziku. Sa rastom popularnosti TikToka, koreografije su dobile i novu ulogu. Grupe preko društvenih mreža "izazivaju" fanove da im se priključe u plesu, što je postao idealan način promocije novih pesama i izvođača, priča članica FRISKY Dance Crewa Milica Todorović.

"K-pop koreografije u poslednje vreme imaju i te 'izazove' koji postaju sve viralniji na TikToku i Instagramu, što dosta privlači fanove. I kod nas i na zapadu, taj koncept koreografije koja ide uz pesme i nastupe nije toliko učestao kao pre nekih 20 godina. K-pop koreografije postaju sve teže i zahtevnije. Nama je to interesantno i gura nas da unapređujemo treninge i ulažemo više", objašnjava ona.

Ples je sastavni deo K-popa

Koliko su fanovi K-pop muzike odani govori i činjenica da su i jedni od retkih koji još uvek kupuju fizička izdanja, odnosno CD-ove. Kao i u svemu, i ovde su Korejanci otišli jedan korak ispred. Uz CD se dobija i veliki broj sitnica koje su pravi magnet za fanove. U posao prodaje albuma i njihovog uvoza iz Južne Koreje pre dve godina se upustila Anastasija Bilčević.

"Ono što razlikuje K-pop albume jeste činjenica da ih fanovi ne kupuju zbog samog CD-a, što bi negde bilo i logično. Međutim, kod K-pop albuma uz sam CD dolazi i gomila drugih sitnica, inkluzija. Među njima je najvažniji foto-buk, odnosno slike grupe, a tu su i posteri, stikeri, post-kartice...", kaže ona.

Prema njenim rečima, fanovima su najvažnije upravo foto-kartice na kojima se nalazi njihovi najomiljeniji izvođači. One se dobijaju nasumično, zbog čega verni fanovi kupuju i po nekoliko albuma kako bi izvukli upravo omiljenog člana grupe ili pak sakupili celu kolekciju kartica.

Jedan od najboljih "izvoznika" u Južnoj Koreji - BTS

Prema istraživanju koje je 2018. godine objavio južnokorejski institut Hyundai, grupa BTS svake godine državi donosi dobit od blizu 3,5 milijarde dolara, što je dokaz koliko se foto-kartice isplate! BTS i njihovi koncerti su direktni krivci za dolazak negde oko osam odsto od ukupnog broja turista koji u toku godine posete ovu državu. Sve to pokazuje koliko je ova industrija ozbiljna, priča ekonomistkinja i veliki k-pop fan Jovana Vučetić.

"Imali su nacionalni napor da plasiraju još jedan proizvod koji nije toliko opipljiv kao Samsung telefon. Primetili su interesovanje za serije i filmove i odlučili da to poguraju van granica Koreje. Iza svih K-pop grupa, njihovog brutalnog zvuka i plesa stoje godine i godine treninga gde se bukvalno na ulicama, školama ili specijalizovanim manifestacijama biraju deca koja počinju da rade sa producentima kako bi jednog dana, možda, postali zvezde", zaključuje naša sagovornica.

Više o ovoj temi možete poslušati u novoj epizodi emisije Pop up:


Marko Lazić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Ida Prester: 20 godina ljubavi i dobre energije

Regionalna indie pop ikona Ida Prester će zajedno sa bendom Lollobrigida održati dva koncerta, 4. i 5. aprila, u beogradskom Domu omladine.…

  • 15:00 Superoperater
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo