...
TRENUTNO20:00 - 21:00Y2K

Muzika / Festivali

Zašto da obavezno posetite FUS

27.08.2019.

Festival uličnih svirača - Gradić fest, za Novosađane je već godinama nešto što se ne propušta. Odlična atmosfera zbog koje Gradić odiše najpozitivnijom energijom, ali i veliki broj izvođača, na najlepši način teraju nas da mu se uvek vratimo. FUS gotovo svake godine iznenadi, a jednako dobar program čeka nas i ovog puta.

.

Nas milenijalce, od 2000. godine na ovaj festival vodili su roditelji. Sada, 19 godina kasnije, ne postoji ništa lepše kada Festival uličnih svirača možemo da posetimo sa prijateljima.

Već 19 godina krajem svakog leta na ulice grada Novog Sada dolaze najraznovrsniji umetnici sa domaće i svetske scene. U najvećoj meri su to muzičari, ali i plesači, pozorišne trupe, performeri, akrobate.

Gradić fest kada bi se ukratko opisao, prestavlja umetničku radionicu na otvorenom gde su umetnici i publika ravnopravni učesnici. Upravo to čini ga posebnim. Međutim to ni izbliza nije sve. Zbog čega nam se ovaj festival toliko uvukao pod kožu, objašnjava PR FUS-a Lea Kotlica.

grdc jpg

"Ono što Gradić fest čini drugačijim i posebnim u odnosu na druge festivale u regionu je definitivno lokacija održavanja festivala. To je podgrađe Petrovaradinske tvrđave koje daje magični vajb celom festivalu. Gradić, kako meštani vole više da ga zovu je najbolje očuvana barokna celina u ovom delu Evrope i stvarno u sebi nosi posebnu kulturno-istorijsku važnost. To je nešto oko čega mi zapravo i gradimo koncept festivala od kad smo iz centra grada prešli u Gradić" rekla je Lea.

Ona je dodala i da ih osim same lokacije, posebnim čini i to što se svake godine udružuju i sa nekim drugim organizacijama i festivalima pojedincima, među kojima su ove godine između ostalog Cinema city festival, Terminal music and arts festival, Pozorište promena, Fruškać i mnogi drugi.

U samo tri dana, FUS će okupiti više od 100 umetnika iz zemlje i inostranstva. Tu su izvođači iz Srbije, regiona, Evrope, Amerike, ali i drugih država. Posetioci će imati prilike da pogledaju muzičke nastupe, ambijentalne predstave, video projekcije i mnoge druge aktivnosti na više lokacija u gradu.

Lea nam je rekla čiji to nastup nikako ne smemo da propustimo, ali i koje bi sve lokacije obavezno trebalo da čekiramo.

fus jpg

"Sa ovogodišnjeg festivala izdvojila bih definitivno tradicionalnu povorku i otvaranje festivala koji će proći u znaku Diksilenda. Slavimo zlatne dvadesete godine, godine Čarlstona, Diksilenda, pokreta za ženska prava. Okupljamo se kao i svake godine u 19:30 na Trgu slobode odakle ćemo sa građanima iz centra da se vratimo u Gradić. Tu će tačno u 20:45 na velikoj bini festivala ispred Beogradske kapije nastupiti Belgrade Diksilend orkestar, što je zapravo jedini orkestar u Srbiji koji se bavi isključivo diksilend žanrom. Odmah nakon njih je Adam Ben Ezra, mislim da njega ne smete da propustite. On je ogromna internet senzacija, ali i multiinstrumentalista. Svira kontrabas, ali imate osećaj da ga prati još gomila instrumenata", poručuje Lea.

Što se tiče lokacija, Lea je objašnjava da se u poslednje dve godine Gradić rekonstruiše, te da stalno menjaju lokacije. Glavna bina biće u Beogradskoj ulici, a odmah pored će biti Cinema city kutak. U ulici Lisinskog biće postavljena mala bina, kao i nekoliko punktova u Štrosmajerovoj.

Festival uličnih svirača - Gradić fest biće održan od 29. do 31. avgusta. Kompletnu satnicu festivala pogledajte na ovom linku, a ulaz je kao i svake godine do sada besplatan.

M. M.

Možda te još zanima:

.

Povratak veštice

Pre dva meseca pojavio se trejler na zovu Blair Witch video igru. Za gejmere i ljubitelje horora ovo su verovatno…

.

Dan mladih uz debate i boje

Povodom Međunarodnog dana mladih, omladinske organizacije u našoj zemlji pripremile su različite događaje. Neki su bili posvećeni prvenstveno zabavi i…

.

Međunarodni dan mladih uz OPENS

Međunarodni dan mladih obeležava se od 2000. godine svakog 12. avgusta, sa ciljem da se skrene pažnja na probleme mladih,…

.

Poznati učesnici na 18. Festivalu uličnih svirača

Konkurs za umetnike i umetnice za učešće na Festivalu uličnih svirača je završen, a i ove godine nastupiće veliki broj…

.

Pobednik Takt Festa Bogdan Spasić

Muzičko takmičenje neafirmisanih akustičnih autorskih kompozicija Takt Fest završilo završeno je nastupom četvoro izvanrednih finalista. Drugu nagradu i vaučer za…

.

Konkurs za Femiksetu

Femix kolektiv otvorio je konkurs za dvanaesto izdanje kompilacije Femikseta, na koji možete da se prijavite do 21. aprila.   

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Y2K
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo