...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Marko

Društvo / Aktivizam

Međunarodni dan mladih uz OPENS

10.08.2018.

Međunarodni dan mladih obeležava se od 2000. godine svakog 12. avgusta, sa ciljem da se skrene pažnja na probleme mladih, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika i studenata.

.

"Mislim da je probleme mladih jako teško svrstati u one statističke kategorije koje se često pominju kao što su nezaposlenost, nezainteresovanost, poslovi za koje se nisu školovali... Mislim da je najveći problem što, kad si mlad, dolaziš negde gde su sve karte već podeljene, gde su pravila igre već jasna i možda ti odgovaraju ti, a moraš da se uklopiš", kazala nam je Ivana  Miloradov iz organizacije OPENS 2019, gostujući u programu Oradija.

To može jako da demotiviše?

Može, ali ne bi trebalo. To ne znači da ne postoje prostor i šansa koje se pružaju mladima da se aktivnije uključe u društvo i da oni budu ti koji će odlučivati ili makar uticati na donosioce odluka šta je to što žele i šta im je potrebno i šta treba da se promeni. Oni u toj promeni mogu da učestvuju.

Ali kako ih animirati? Nekad se malo čini kao da mladi čekaju da drugi reše njihove probleme.

Da li se čini ili je stvarno tako ili nam je samo najlakše da tako kategorišemo mlade. OPENS ima 46 programa koje sprovodimo zajedno sa 42 organizacije tokom cele godine. Imamo preko 200 sati rada Omladinskog kluba, nebrojeno radionica, edukacija, obuka, treninga, konferencija, festivala... Program iz kog je skoro pa nemoguće da jedna mlada osoba ne može da pronađe nešto što je njoj interesantno i da se uključi. Mi ćemo tokom cele godite raditi na osnaživanju, na povećanju aktivnog učešća mladih i na promociji njihove energije i kreativnosti. Na taj nacin mi bojimo grad.

openss jpg

OPENS već duže vreme organizuje razna dešavanja koja se tiču mladih. Kako birate teme kojima ćete se baviti, na osnovu čega određujete sta je zanimljivo a ipak dovoljno edukativno?

OPENS ima program na osnovu kog je Novi Sad postao omladinska prestonica Evrope za 2019. godinu. To je naša Biblija. Taj program je već raščlanjen, on se već sprovodi i zajedno su ga pisale omladinske organizacije, organizacije za mlade, mladi u Novom Sadu, donosioci odluka i ljudi koji se profesionalno bave osmišljavanjem takvih stvari. Mi smo u jednu arenu za jedan sto stavili sve i svakog. Zajedno smo napravili program koji bi trebalo da bude zanimljiv mladima, a po našem dosadašnjem iskustvu i jeste.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana mladih, OPENS organizuje Festival boja na Štrandu. Šta nas tamo čeka?

Zaista verujemo da mladi svakog dana boje grad i odatle nam inspiracija. Odlučili smo da bukvalno obojimo grad našim i njihovim bojama. Imaćemo našu binu na Štrandu gde će u nedelju, 12. avgusta od 17 sati nastupiti već poznati di džej trojac Wet dreams i gde će naši volokteri deliti boje. Kada čujete sa bine "sada" naši volonteri će podeliti boje, a na vama je samo da dođete, da se igrate tim bojama i da obojite Štrand.

 

Intervju sa Ivanom Miloradov možete preslušati u plejeru.


M. M.

Možda te još zanima:

.

Nedostaje nam održiv model funkcionisanja

Od čega zavise očekivanja? Kako ih kreiramo i zašto se dešava da se neka očekivanja ne ispune ili se delimično…

.

Za dobro volontiranje informisanost je ključna

"Ako želimo da naše nade ka građenju boljeg i bezbednijeg sveta postanu više od želje, više nego ikad trebaće nam…

.

City Jam i ove godine u Novom Sadu

Novi Sad će i ove godine biti u centru pažnje kada su u pitanju zimski sportovi. Prvog februara publika će…

.

Godina omladinske prestonice - da li su mladi vidljiviji?

Uvek je lepo nositi titulu, ona daje na važnosti, to je potvrda da je nešto urađeno kako treba, ali u…

.

Ključevi Omladinske prestonice Evrope predati Amijenu

Ključevi Omladinske prestonice Evrope u petak su, na svečanosti održanoj u Srpskom narodnom pozorištu, predati francuskom gradu Amijenu. 

.

Radionice "Telo kao instrument" tri puta tokom decembra

Pozorišna i muzička grupa Alice in WonderBand tokom decembra organizovaće u Novom Sadu, Bečeju, Paliću i Beogradu niz predstava, radionica,…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 Pokretač

Kalendar događaja

Februar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo