...
TRENUTNO18:00 - 18:30Popodne na O radiju

Muzika / Festivali

Uzbudljivo prvo veče Arsenal festa

26.06.2015.

Završen je prvi dan Arsenal festivala koji je ugostio neke od najpopularnijih regionalnih imena. Među najmlađim izvođačima bili su pobednici BUNT-a Vrane Kamene, koji su imali čast da otvore Garden binu. Osim njih nastupali su još i The Cockblockers, The Highlanders, LUR, Orthodox Celts, Društvo skrivenih talenata i Gospođo, bate! Iako je kiša padala publike nije manjkalo ni u jednom trenutku. Na Mejn stejdžu publika je mogla da uživa uz uvek odlične Babe, zatim da malo promeni ritam i zapeva uz Remi i Elemental i na samom finišu odsluša fenomenalno Hladno Pivo.

.

Program Garden stejdža započeo je simbolično nastupom jednog od pobednika BUNT Rok Mastersa, rokenrol emisije koja se bavi promovisanjem mladih bendova. Vrane Kamene je bend koji svira alternativni rokenrol, a kako frontmen grupe Aleksandar Pejičić kaže neće dozvoliti da im niko zagradi reku kojom njihova muzika teče.

Ubrzo nakon njih binu je zauzeo još jedan mladi bend. Reč je o The Cockblockersima, bendu koji je svoj repertoar sveo na fantastične obrade i samo nekoliko autorskih pesama. Nedavno su u ekipu primili novog člana, pa im je kako oni kažu ovo "prva svirka". Kokblokerse su na bini zamenili iskusniji Hajlendersi i svojim pomalo psihodeličnim zvukom razdrmali masu pred nastup Ludaka u razvoju.

foootka jpg

Ludak u razvoju, ime benda koje vam može odmah na početku nagovestiti da se radi o pank bendu. Ništa manje interesantan nije ni naziv njihovog poslednjeg albuma "Mediokreten".

Ubrzo nakon njih usledio je pravi zeleni šou. Ekipa iz Orthodox Celtsa izašla je na binu i punih sat i po vremena drmala publiku svojim hitovima. Kako kaže frontmen grupe Aca Seltik, ovaj put je sa bine osim dobre atmosfere, pokupio i telefon, jednu patiku, majicu i još po neke sitnice.

fotka1 jpg

"Postoji jedan običaj u nekoj afričkoj zemlji, da kad neki slavni pevač nastupa, publika ga kiti zlatom" rekao je Aca i dodao da to ipak u Srbiji neće skoro biti slučaj, ali i da je on zadovoljan ovim (smeh).

Program na Mejn stejdžu otvorio je Consecration, bend koji je pre samo nekoliko dana objavio novi album "Grob", pa je ovo bila prilika da kragujevačka publika čuje nove pesme. Prilika nije bila baš najsjajnija, s obzirom na to da na ispred glavne bine u osam uveče nije bilo mnogo ljudi, ali ipak sasvim dovoljno da čuju odličan nastup beogradskih stonera, koji su pošteno prašili na velikoj bini.

fotka4 jpg

Posle kraće pauze, na stejdžu se pojavio lokalni bend Debela Nensi, koji je kasnih osamdesetih bio "ozbiljna fora" u Kragujevcu, ali je prestao sa radom odmah po snimanju prvog albuma. Posle više od dve decenije bend se ponovo okupio specijalno za ovu priliku, a plato ispred Mejn stejdža se prilično popunio za njihov nastup. Bilo je odmah jasno da je bend dobio lepu podršku sugrađana, bilo je puno onih koji nisu zaboravili pesme, pevušili su refrene i dobro se provodili uz raspoloženi bend na bini.

A svirka Debele Nensi bila je samo uvod u jednočasovni nastup benda Babe, još jednu ekipu iskusnih muzičara koja je posle duge pauze odlučila da ponovo upali motore. Publika na Mejnu znala je sve pesme od početka do kraja i deluje da su Babe (pojačane Trutom i mladim gitaristom) danas popularnije nego devedesetih.

Usledio je potom zagrebački blok na petom Arsenal festu. Otvorio ga je Elemental, koji je imao tu nesreću da su u isto vreme na Garden bini nastupali Orthodox Celts i da se ogroman deo publike preselio u Kneževu baštu. Ekipi iz Elementala to kao da nije smetalo da se u najboljem svetlu predstavi publici, ređajući sve najveće hitove od "Reži me" do "Romantike".

Program na glavnoj bini zatvorilo je Hladno pivo. Svoj treći nastup na Arsenalu najpoznatiji pankeri iz Gajnica iskoristili su da što više promovišu novi album "Dan zatvorenih vrata", pa je tako dobar deo repertoara bio popunjen novim pesmama, od " Žene", preko "Firme" i "Lijepe riječi", do "Mesija" i "Na ovim prostorima". Već na drugoj pesmi počela je sitna kiša koja nije prestajala do samog kraja, ali to najvećem broju fanova nije uopšte smetalo, naprotiv. Krajnji utisak je da smo gledali HP i u boljim izdanjima, kao da još uvek "traže formu" za samostalne koncerte na promotivnoj turneji, ali veliki broj zadovoljnih fanova koji su u kasnim satima napuštali plato ispred Mejn stejdža dokazuje da je i ovaj treći dolazak Piva na Arsenal fest bio pun pogodak.

fotkaaa jpg

Pored muzičkog dela, posetioci su imali priliku da se oprobaju u letenju kroz grad, ali isto tako da pokažu svoje umeće sviranja "vazdušne" gitare na Air guitar stejdžu.

letenje jpg

air jpg

Kapije Arsenal festa otvaraju se večeras ponovo u 20.00, a sat vremena ranije počinje specijalni program O radija sa festivala. U našem programu slušaćete, pored ostalih, Kandu Kodžu i Nebojšu, Artan Lili i Samostalne referente, dok će publika na velikoj bini pozdraviti velika regionalna imena kao što su S.A.R.S, Zabranjeno Pušenje i Brkovi.

 

Lea Kotlica

Predrag Novković

Možda te još zanima:

.

Književno delo treba da ima koncept

Pesnikinja i profesorka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Jelena Marićević Balać, svojom drugom zbirkom pesama nastavila je konceptualno istraživanje…

.

Joker Out: Bend koji osvaja Evropu

Joker Out je bend koji je definitivno obeležio ovu godinu na prostoru bivše Jugoslavije. Nakon nastupa na Eurosongu postali su…

.

Stavljena tačka na još jedan Arsenal fest

Nastupom grupe Atheist Rap na Garden stejdžu stavljena je tačka na 13. izdanje Arsenal festa. Poslednje festivalsko veče su obeležila…

.

Dve decenije Dubioza kolektiva: Naše "dijagnoze" su sada puno teže

Zvezde treće večeri Arsenal festa definitivno su bili momci iz benda Dubioza kolektiv. Publika je uživala u energičnom nastupu, a…

.

Plivanje u moru dobre energije

Treće veče ovogodišnjeg Arsenal festa proteklo je u znaku rođendanskog koncerta Dubioze kolektiv ali i brojnih interesantnih nastupa na Garden…

.

Neka gori ova noć!

Drugo veče ovogodišnjeg Arsenal festa proteklo je u rokenrol duhu. Glavni "krivci" za to su definitivno gruv-rok legende Clutch i…

  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Šta se kuva?
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje
  • 18:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo