...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

Za Arsenal toliko!

30.06.2024.

Kada pomislim na Kragujevac padnu mi na pamet dve stvari, jedan nepretenciozan domaći film o dobrim ljudima, bez psovki, ali sa mnogo zagrljaja i topline, Za danas toliko, i jedan festival koji se svake godine održava u Kneževom arsenalu u Kragujevcu, po kom je i dobio ime - Arsenal fest. Ukoliko vam je naslov bio nejasan, sad smo ga razjasnili, pa možemo da pređemo na stvar.

.

DAY 1 - Keanu Reeves i Dogstar, ADF, Ničim Izazvan, Jarboli, Svemirko...

Arsenal Fest 2024 otvoren je u četvrtak, 27. juna, nastupima na Main stageu koje su priredili Asian Dub Foundation, Partibrejkers, Dogstar i Brkovi. Kiša je u nekoliko navrata tokom dana padala u Kragujevcu, međutim, kao u savršenom scenariju, nebo se razvedrilo upravo pred početak programa na glavnoj sceni.

arsenalpublika24

Prvi koncert i otvaranje glavne bine pripalo je Britancima prepoznatljivim po elektro-etno-ragga-pank mešavini stilova, sastavu Asian Dub Foundation, koji su prodrmali publiku zaraznim ritmovima, praćenim porukama mira, širenjem ljubavi i dobre energije. Energična atmosfera na punom Main stageu zadržala se i na nastupu Partibrejkersa, čiji hitovi “Hipnotisana gomila”, “Kreni prema meni”, “Hoću da znam” i drugi, su raspevali publiku, koja je sada već bila spremna za dolazak Keanu Reevesa, glavne zvezde ovogodišnjeg festivala. Uz sijaset mobilnih telefona koji su ovekovečili dolazak planetarne zvezde u Kragujevac, alternativni bend Dogstar je opravdao prošlogodišnji povratak na scenu, nakon duge pauze, čvrstom svirkom. Main stage prve festivalske noći zatvorili su Brkovi, pank-folk legende koje su ovim nastupom proslavile 20 godina postojanja benda, uz šutke i euforično pevanje publike njihovih starijih, ali i novijih hitova.

arsenaldogstar24

Dogstar

Garden stage prve festivalske večeri otvorio je perspektivni mladi gitarista Vuk Vukajlović, a nakon njega nastupili su bendovi Forever Storm, Lipov Loud, Tago Mago i Lufthansa. Prva veća gužva stvorila se pred nastup benda Keni nije mrtav, koji su, oduševljeni reakcijama publike, dali sve od sebe da njihov ovogodišnji nastup bude zapamćen. Publika na Garden stageu definitivno će pamtiti i nastup Jarbola, čijem se povratku radovala nakon duže pauze, koju su nedavno prekinuli, na sreću svojih fanova. Prvo veče na Gardenu zatvorili su bendovi Grand Mess, Svemirko i Ničim Izazvan. Za one koji više vole elektronsku muziku na Explosive bini nastupali su: Marco White B2B Goranche, Tijamara, Nemax i Petar Dundov.

arsenalnicimizazvan24

Ničim izazvan


DAY 2 – Bijelo dugme, Nouvelle Vague, Lil Pump, Coby, Vojko V, Ritam nereda...

Na glavnoj bini drugo veče otvorio je francuski cover bend Nouvelle Vague, specifičan po obradama vanvremenih hitova u bossa nova/pop-rock maniru. Headlineri druge večeri Arsenal Festa, bend Bijelo Dugme, održali su spektakularan koncert na Main stageu, svirkom koja je trajala više od dva sata i obuhvatila hitove iz svih faza njihove karijere. Ovaj nastup je ujedno bio i proslava 50 godina od osnivanja benda.

arsenalbijelodugme24

Bijelo dugme

Završetkom koncerta, potpuno drugačija, mlađa publika preuzela je većinu prostora ispred glavne bine, željno očekujući koncert Slobodana Veljkovića, poznatijeg kao Coby. Uz zvuke orkestra i njegove najveće hitove, ovaj domaći reper i producent pripremio je publiku za nastup Lil Pumpa, američkog trap muzičara, koji je zaključio program druge večeri na Main stageu.

arsenallilpump24

Lil Pump

Prvi nastup na Garden stageu priredio je heavy metal bend iz Kragujevca, Oathbringer, a nakon njih nastupio je alternativni bend Gajbraš T iz Požarevca. Drugo veče festivala definitivno je bilo u znaku repa, a publika je imala priliku da čuje mlade rep izvođače kao što su Dante, Steffan i Rouzi, dok su Njezz, Vojko V i Mimi Mercedez bili predstavnici malo starije rep ekipe. Tokom večeri nastupila je i mlada hrvatska kantautorka Dunja Ercegović kao Bad Daughter, a nakon nje Jet Vesper, bend koji je svojim funky zvukom bio pravo osveženje na ovoj bini. Najveći broj ljudi na Gardenu ispratio je koncerte bendova Ritam nereda i Mortal Kombat. Na Explosive DJ Stageu nastupili su Petrovitz YU, Tijana Kabić, Nexie, Musumeci i Kristijan Molnar.

arsenalritamnereda24

Ritam nereda


DAY 3 – Zdravko Čolić, Palaye Royale, Sivert Hoyem, Nik West, Letu Štuke...

Treće veče festivala započelo je nastupom indie-rock benda Circa Waves. Oni koji su željno iščekivali ovaj koncert uživali su u pesmama poput "Hell On Earth", "Do You Wanna Talk" i "Jacqueline". Rasprodate karte za ovo veče bile su rezultat očekivanog nastupa Zdravka Čolića sa simfonijskim orkestrom. Publika je bila oduševljena, a Čola je opravdao sva očekivanja svojim fantastičnim scenskim nastupom u trajanju od dva i po sata.

arsenalcola24

Zdravko Čolić

Energija nakon Čolinog nastupa nije opala zahvaljujući frontmenu benda Palaye Royale, Remington Leight-u, i njihovom zvuku sa elementima nu-metala, melodičnog panka i blues-rocka, koji je publici predstavio bend iz Los Anđelesa. Usledio je nastup Siverta Hoyema, nekadašnjeg pevača norveškog sastava Madrugada, koji je svoj solo rad prvi put predstavio srpskoj publici. Čast za zatvaranje glavne bine Arsenal Festa pripala je Goblinima, uz koje su najuporniji fanovi ostali do svitanja i imali priliku da osete čari atmosfere koju donosi kraj jednog uspešnog festivala.

arsenalgoblini24

Goblini

Početak treće festivalske večeri na Garden stageu obeležili su nastupi bendova Mali Demoni, Kruz Roudi, a zatim i harizmatične Zhive. Groovy zvuk na Gardenu nastavio se nastupom basistkinje Nik West, zatim Ive Lorens, a potom je usledio malo tvrđi zvuk uz Despite The Noise, Savršene Marginalce i E-play.

arsenaleplay24

E-play

Mlađa publika još jednom je preuzela većinu prostora ispred bine pred nastup osječkog producenta Z++. Zavese na Gardenu su se spustile nakon nastupa benda Letu Štuke, a publika je do samog kraja upijala sve emocije, reči i energiju koju je bend slao. Explosive DJ stage doneo je i ove večeri interesantna imena kao što su: Sale Janković B2B Hunckie, Mancha B2B Mark Panic, Luton, Ian Pooley, Wise D & Kobe.

A. N.

Foto: Arsenal Photo Team, lična arhiva

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Kruz Roudi: Od autobuske stanice do festivalskih bina

Nakon objavljivanja debitantskog studijskog albuma "Sve kruži", bend Kruz Roudi intenzivno promoviše svoje delo kroz nastupe uživo. U maju su se predstavili…

.

Počinje Arsenal fest

Festival koji se ove godine održava po 14. put u prostoru Kneževog arsenala u Kragujevcu od 27. do 29. juna,…

.

Joker Out: Bend koji osvaja Evropu

Joker Out je bend koji je definitivno obeležio ovu godinu na prostoru bivše Jugoslavije. Nakon nastupa na Eurosongu postali su…

.

Stavljena tačka na još jedan Arsenal fest

Nastupom grupe Atheist Rap na Garden stejdžu stavljena je tačka na 13. izdanje Arsenal festa. Poslednje festivalsko veče su obeležila…

.

Dve decenije Dubioza kolektiva: Naše "dijagnoze" su sada puno teže

Zvezde treće večeri Arsenal festa definitivno su bili momci iz benda Dubioza kolektiv. Publika je uživala u energičnom nastupu, a…

.

Počinje Arsenal fest

Festival koji se ove godine održava po 14. put u prostoru Kneževog arsenala u Kragujevcu od 27. do 29. juna,…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo