...
TRENUTNO02:00 - 06:00Music Mix by Bea

Muzika / Festivali

TAKT promoviše mlade neafirmisane kantautore

21.09.2022.

Predstojećeg vikenda na Indeksovoj tribini u Novom Sadu održava se 11. izdanje Tradicionalnog akustičnog kompozitorskog takmičenja (TAKT). Kako i sam naziv festivala govori, u pitanju je muzičko takmičenje mladih neafirmisanih kantautora iz regiona. Pored takmičarskog dela, posetioci će tokom tri dana, koliko traje festival, imati priliku da uživaju u koncertima, filmovima i radionicama. 

.

Srž TAKT-a i ono po čemu je godinama unazad prepoznatljiv je takmičenje mladih kantautora iz regiona. Mnogima od njih nastup na TAKT-u je jedna od retkih prilika da pred publikom zasviraju svoje pesme. Kako kaže Milan Vračar, predsednik Asocijacije Kulturanova koja je organizator festivala, cilj TAKT-a je upravo promocija neafirmisanih muzičara.

"To je cela poenta festivala, on je i osnovan zbog toga. Prvih godina smo imali samo to kao program, što smo zadržali i dan danas. Sve ovo ostalo što imamo, to je zapravo da ponudimo neki dodatni sadržaj kako bi ljudima, koji dođu na festival, bilo što zanimljivije. Ali, sve je usmereno ka njima, tim mladim nadama", naglašava Milan.

takt2021 png

Detalj sa prošlogodišnjeg TAKT-a

TAKT je tokom prethodnih godina, pored takmičenja, imao bogat muzički program. Između ostalih nastupali su Kralj Čačka, Zbogom Brus Li, Short Reports i Mile Kekin. Milan je najavio šta publika ove godine može da očekuje od koncerata.

"Mnogo zanimljivih stvari, od E-Playa, koji su ove godine headlineri, do bendova iz Poljske, Češke, Mađarske, Slovačke... Tu je, naravno i gomila domaćih bendova, mladih nada iz celog regiona. Nadamo se da ćemo opet plasirati neki novi hit koji ćemo svi pevati", kaže Milan.

Pored muzičkog dela, treću godinu zaredom organizuje se i TAKT film fest. Kako kaže sekretarka festivala Irena Čučković, ove godine publika će imati priliku da pogleda 19 filmova i sedam muzičkih spotova iz čak 15 zemalja širom sveta.

"TAKT film fest je od samog početka proširen na sve kontinente sem Antarktika. I ove godine ćemo imati filmove, kako iz Srbije, tako i iz sada već ustaljenih zemalja kao što su SAD, Francuska, Španija, Italija, Nemačka i Bahrein. Zaista veliki broj zemalja učestvuje i ove godine kao i prethodnih. Na neki način tematika svih filmova je muzika, ono što TAKT fest i jeste suštinski. Ponovo imamo iste kategorije: kratki muzički film, dugometražni dokumentarni muzički film, kratki eksperimentalni neverbalni film i muzički spot. Relativno skoro smo selektovali učesnike ovogodišnjeg festivala iz te četiri kategorije i u nedelju od 17.15 ćemo imati prikazivanje finalnih filmova i svečanu dodelu nagrada tim povodom", kaže Irena.

Otvaranje festivala je u petak od 19.30, nakon čega će početi takmičenje mladih kantautora. Finale takmičarskog dela zakazano je za subotu od 20.30. Pored muzičkog i filmskog programa, posetioci će moći da pogledaju izložbu "Poruke regionu", kao i da učestvuju na tribinama i radionicama vezanim za muziku.

S. Rudakijević

Tagovi

Možda te još zanima:

.

YouTube Music sumira vaše godišnje slušanje muzike

Kraj godine se brzo bliži, što znači da je vreme da najveći svetski servisi za strimovanje muzike sumiraju vaše navike…

.

Počinje decembarska "Zelena rejv avantura" u Novom Sadu

Decembarsko izdanje Green Love fetivala odvijaće se tokom dve zimske noći u Novom Sadu. U Hali 2 Novosadskog sajma vrteće…

.

Koncertni albumi prenose fenomenalnu energiju

Filipa Vlatkovića Fipu ne bismo mogli da opišemo samo kao muzičara. On je kantautor, basista, producent, audio inženjer, radi miks…

.

Nedeljni vodič od 21. do 27. novembra

Predstojeću nedelju će svakako obeležiti početak Svetskog prvenstva u fudbalu, a ukoliko ste više za izlaske, u Novom Sadu vas…

.

Deron Miller: Istorija se uvek ponavlja, rok i metal će se vratiti u mejnstrim

Ukoliko ste gledali MTV filmove i emisije Jackass i Viva La Bam ili igrali video igre iz Tony Hawk's serijala,…

.

Suba od Jugoslavije do Brazila

U okviru velikog finala Evropske prestonice kulture i programskog luka Druga? Evropa, u novosadskom Kreatvnom distriktu (Bulevar despota Stefana 5)…

  • 02:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Kako te rade praznici ?

Oradio logo