...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

TAKT promoviše mlade neafirmisane kantautore

21.09.2022.

Predstojećeg vikenda na Indeksovoj tribini u Novom Sadu održava se 11. izdanje Tradicionalnog akustičnog kompozitorskog takmičenja (TAKT). Kako i sam naziv festivala govori, u pitanju je muzičko takmičenje mladih neafirmisanih kantautora iz regiona. Pored takmičarskog dela, posetioci će tokom tri dana, koliko traje festival, imati priliku da uživaju u koncertima, filmovima i radionicama. 

.

Srž TAKT-a i ono po čemu je godinama unazad prepoznatljiv je takmičenje mladih kantautora iz regiona. Mnogima od njih nastup na TAKT-u je jedna od retkih prilika da pred publikom zasviraju svoje pesme. Kako kaže Milan Vračar, predsednik Asocijacije Kulturanova koja je organizator festivala, cilj TAKT-a je upravo promocija neafirmisanih muzičara.

"To je cela poenta festivala, on je i osnovan zbog toga. Prvih godina smo imali samo to kao program, što smo zadržali i dan danas. Sve ovo ostalo što imamo, to je zapravo da ponudimo neki dodatni sadržaj kako bi ljudima, koji dođu na festival, bilo što zanimljivije. Ali, sve je usmereno ka njima, tim mladim nadama", naglašava Milan.

takt2021 png

Detalj sa prošlogodišnjeg TAKT-a

TAKT je tokom prethodnih godina, pored takmičenja, imao bogat muzički program. Između ostalih nastupali su Kralj Čačka, Zbogom Brus Li, Short Reports i Mile Kekin. Milan je najavio šta publika ove godine može da očekuje od koncerata.

"Mnogo zanimljivih stvari, od E-Playa, koji su ove godine headlineri, do bendova iz Poljske, Češke, Mađarske, Slovačke... Tu je, naravno i gomila domaćih bendova, mladih nada iz celog regiona. Nadamo se da ćemo opet plasirati neki novi hit koji ćemo svi pevati", kaže Milan.

Pored muzičkog dela, treću godinu zaredom organizuje se i TAKT film fest. Kako kaže sekretarka festivala Irena Čučković, ove godine publika će imati priliku da pogleda 19 filmova i sedam muzičkih spotova iz čak 15 zemalja širom sveta.

"TAKT film fest je od samog početka proširen na sve kontinente sem Antarktika. I ove godine ćemo imati filmove, kako iz Srbije, tako i iz sada već ustaljenih zemalja kao što su SAD, Francuska, Španija, Italija, Nemačka i Bahrein. Zaista veliki broj zemalja učestvuje i ove godine kao i prethodnih. Na neki način tematika svih filmova je muzika, ono što TAKT fest i jeste suštinski. Ponovo imamo iste kategorije: kratki muzički film, dugometražni dokumentarni muzički film, kratki eksperimentalni neverbalni film i muzički spot. Relativno skoro smo selektovali učesnike ovogodišnjeg festivala iz te četiri kategorije i u nedelju od 17.15 ćemo imati prikazivanje finalnih filmova i svečanu dodelu nagrada tim povodom", kaže Irena.

Otvaranje festivala je u petak od 19.30, nakon čega će početi takmičenje mladih kantautora. Finale takmičarskog dela zakazano je za subotu od 20.30. Pored muzičkog i filmskog programa, posetioci će moći da pogledaju izložbu "Poruke regionu", kao i da učestvuju na tribinama i radionicama vezanim za muziku.

S. Rudakijević

Tagovi

Možda te još zanima:

.

TAKT fest ove godine slavi solidarnost, raznolikost i zajedništvo

Od 20. do 24. septembra u Novom Sadu se održava 12. TAKT fest. Kroz pet dana programa u CK13, mladi,…

.

No Borders Orchestra: Više od klasične muzike

U novosadskoj Sinagogi će 17. septembra nastupiti No Borders Orchestra, ansambl koji čine profesionalni muzičari iz svih delova bivše Jugoslavije. Nakon uspešnih…

.

Da domaći pop ponovo bude mejnstrim

Mladi Novosađanin Filip Baloš dokaz je da komercijalniji zvuk u Srbiji ne mora nužno da predstavlja jeftinu zabavu za široke…

.

Nedeljni vodič od 4. do 10. septembra

Čak tri zanimljiva festivala se ove nedelje održavaju u Novom Sadu - drugi Festival pomirenja, sedmo izdanje Novosadskog festivala knjige,…

.

Ivan Jegdić: Povratak na scenu

Ivan Jegdić je beogradski kantautor koji je svoju karijeru započeo kao ulični svirač, a sada iza njega stoje brojni nastupi…

.

Muziku je moguće stvarati na bilo čemu

Lorenco Mena je bubnjar, kompozitor, producent i DJ iz Madrida. Karijeru je počeo kao bubnjar, a onda je doboš i…

  • 16:50 Tehnologija
  • 17:00 Music Mix by Bea
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo