...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

Sopran koji je promenio hevi metal scenu

23.05.2022.

Lik i delo finske pevačice Tarje Turunen mogu da se opišu kao spoj dva sveta, koja na prvi pogled izgledaju nespojivo – sveta klasične i metal muzike. Rođena je 1977. godine u malom finskom selu Puhos, školovala je glas za pevačicu klasične muzike, no svetsku slavu stiče kao glavni vokal simfonijskog hevi metal benda Nightwish, koji je zajedno sa Tuomasom Holopainenom osnovala sada već daleke 1996. godine.

.

foto: Tim Tronckoe

To je i godina koja se može smatrati početkom uspona Tarje Turunen. Talentovana, vredna i posvećena svojoj velikoj ljubavi – pevanju, 2005. odlučuje da započne solo karijeru. Do danas, objavljuje osam solo albuma: "Henkäys Ikuisuudesta" (2006), "My Winter Storm" (2007), "What Lies Beneath" (2011), "Colours in The Dark" (2013), album klasične muzike "Ave Maria – En Plein Air" (2015), "The Shadow Self" (2016), album božićnih pesama "From Spirits and Ghosts" (2017) i "In the Raw" (2019).

U jednom intervjuu objavljenom početkom ove godine, objašnjava da, ukoliko treba da preporuči jedan album koji bi je najbolje opisao, bio bi to upravo "In the raw".

"Taj album opisuje mene kakva sam sada. Tekstove za album počela sam da pišem odmah nakon moždanog udara (koji joj se desio 2018. godine, prim.aut). On je apsolutno sirov i zato ga smatram najreprezentativnijim. Ceo proces je bio veoma terapeutski, mislila sam da nisam u stanju to da uradim. Kada sam prvi put sela za računar, ispred mene je bio samo prazan ekran, a  a sam imala sve sumnje ovog sveta, no, evo, ipak sam uspela", rekla je Tarja.

tarja turunen2 jpg

foto: Tim Tronckoe

Uprkos velikom uspehu koji je ostvarila nastupajući sa bendom Nightwish, ali i kao solo izvođačica, klasičnu muzku nikada nije stavljala u drugi plan. Redovno nastupa u finskoj Nacionalnoj operi, kao i na čuvenom "Savonlina" operskom festivalu. Njen glas je specifičan jer se radi o sopranu koji ima raspon od neverovatne tri oktave, a jačinom tog i takvog glasa uspela je čak da polomi sijalicu!

"Bila sam u srednjoj muzičkoj školi i radila sam vežbe za glas. Videla sam da postoji problem s lampom, koja je reagovala na mog glas. Kako bih ja povisila ton, čulo se zujanje u njoj. Počela sam da se igram s tim, pojačavajući i smanjujući jačinu glasa i lampa je jednostavno pukla. Bila sam toliko srećna i uzbuđena da sam istrčala niz stepenice i vikala drugarima – O Bože! Upravo sam polomila lampu svojim glasom! Dođite da vidite, ne radi više", ispričala je Tarja. 

Njena pojavnost, koju prati jaka harizma, doprinosi utisku neprikosnovene dominacije scenom, ali i van nje. Tome svedoče brojni fanovi koji su imali prilike da je gledaju i slušaju uživo, ne samo tokom devetogodišnje karijere sa bendom, već i proteklih 17 godina, koliko nastupa solo. Tarja Turunen može da se pohvali i činjenicom da se nalazi među top 50 najprodavanijih solo izvođačica na svetu, za koju je kvalifikovala brojka od preko 100 hiljada prodatih albuma, samo od kada nastupa kao solo umetnica.

Prošle godine je predstavila "Outlanders", muzički projekat koji je pokrenula sa pionirom elektronske dens muzike Torstenom Stenzelom. Njih dvoje su se povezali sa nekima od najvećih progrok i rok gitarista našeg vremena, poput Džoa Satrijanija, Al Di Meole, Majka Oldfilda i Trevora Rabina, kako bi stvorili nešto sasvim novo i uzbudljivo – mešavinu elektronskih bitova, Tarjinog emotivnog, klasičnog vokala i jedinstvene gitarske izvedbe. Turunen i Stenzel, objaviće osam novih singlova u narednih godinu i po dana, a svaki od njih biće saradnja sa nekim od pomenutih gitarista.

Tarja za sebe kaže da se nikako ne oseća kao diva, iako joj mediji često dodeljuju tu "titulu". Želi da se, ukoliko joj zdravlje dozvoli, muzikom bavi dok je živa.

"Volim muziku. I ja sam izvođačica, tako da su momenti koje delim s publikom, momenti za koje živim. Pogledajte umetnike kao što je Pol Mekartni. Njima ne treba ekonomska dobit, oni i dalje vole da idu na turneje i da prave muziku. To je u njima, to im omogućava da dišu. I ja želim da i dalje budem tu i da jednog dana kažem – imala sam srećan život, uz muziku, jer mi je muzika dala život", kaže Tarja.

Imali smo priliku da je slušamo u nekoliko navrata u Srbiji, među kojima su nastupi na Exit festivalu 2018. godine, kao i u beogradskom Studentskom kulturnom centru 2014. i 2008. godine. Sada , Tarja dolazi na Festival "Vila" koji se po prvi put održava u Vrdniku, od 3. do 5. juna, u sklopu Evropske prestonice kulture i programskog luka "Heroine“.

(Oradio)

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Talentovanu decu treba animirati da se bave muzikom, posebno devojčice

Maja Cvetković, osnivačica, pevačica i spriritus movens benda E-play, prepoznatljivo je lice domaće alternativne rok scene, na kojoj je više…

.

Simon Lamsma: Rođena violinistkinja

Holandska violinistkinja Simon Lamsma jedna je od onih srećnica koje su oduvek znale čime žele da se bave u životu. Već…

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Konkurs za Femiksetu

Femix kolektiv otvorio je konkurs za dvanaesto izdanje kompilacije Femikseta, na koji možete da se prijavite do 21. aprila.   

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo