.
Trenutno
Vredi pročitati
 Novinari O radija
Muzika / Festivali

Srednji prst uvek govori najbolje

26.06.2015.

Sinoć je prvi dan Arsenal festa zatvorio bend Hladno Pivo. O radio je ugrabio priliku i uradio intervju sa frontmenom grupe Miletom Kekinom. 

.

foto: Mondo

Začetak teme za album "Dani zatvorenih vrata" Mile Kekin objašnjava jednostavnim zapažanjima iz centra Zagreba, kada je dosta lokala imalo zatvorena vrata radi popisa robe, a kasnije je to preslikao kao lajtmotiv na stranu međuljudskih i susedskih odnosa. Kada je došlo do izrade omota hteli su da nosi jednostavnu i jaku poruku, a "taj srednji prst uvek govori najbolje", navodi Mile.

Na samoj izradi albuma prvi put su radili sa duom indie rok producenata Juraj i Pavo, s kojima su se "mrzo-voljeli" (Miletov izraz). Produkcijski tandem je imao ideju da se ceo bend uprosti i da sve zvuči sirovije, stoga pesme zvuče kao da su ih odsvirali uživo.

hp2 jpg

"Za svaki album je potrebno neko vreme da se malo upije. Sada kad sviramo pesme sa 'Svijeta glamura', reakcije publike su bolje nego kada smo napravili album. Zato je sada takav omot, sa jednom porukom drčnosti, da smo još uvek tu, za sve one koji dok iščekuju novi album priželjkuju da te makar malo sahrane", navodi Mile.

Novi album je više na tragu ideja i stila koje gaji album "Knjiga žalbe". Možda i nema toliko humora, više nekog oštrog sarkazma. Jer današnje vreme je, po Miletovim rečima, takvo da nas ne vode političke opcije, ni leve ni desne, nego kombinacija privatnog kapitala, često u rukama mafijaša. Nažalost nalazimo se u diktaturi kapitala. Sve ove pojave su protivnici s kojima se treba boriti.

hp1 jpg

"U tome, ne da se podcenjujemo, ali ne smatramo se nekim velikim faktorom. Mislim da su mediji odnosno novniari, mnogo više izloženi. Mi smo ti poput Bansky-ja 'tolerable level of risk' (prihvatljiv nivo opasnosti). Jer, mi nemamo cenzuru, mi smo uvek izdavali šta god i s kim god smo hteli. Niko nas nije sputavao sa te strane".

Sa druge strane Hladnog piva, Gajba records, njihova izdavačka kuća, se bavi kako Mile navodi "izumrlim zanatom" – proizvodimo Cd-ove u Češkoj po nižim cenama, nemamo više carine, jer smo u EU, ali nažalost nemamo društvo koje kupuje diskove. "Ipak, predviđamo da CD može da postane lična karta benda, koji kada dođe u Kragujevac može da pokaže i ko su mimo onog odsviranog uživo", kaže frontmen Hladnog Piva.

Mi smo odlučili da se bavimo klasičnom diskografijom, a mi smo odlučili da ako trebamo potonuti da potonemo na svom brodu, ali cilj cele te priče jeste da budemo nezavisni i slobodni da stvaramo, zaključio je Mile na kraju razgovora za O radio. 

hp3 jpg

 

Vukašin Kartalović

.
Ako ste mislili da je festivalima došao kraj i da možete da odmorite do naredne sezone, grdno ste se prevarili. Počinje OPENS distrikt…
.
U okviru ovogodišnjeg festivala Uličnih svirača, uspešno se predstavio i projekat Danube streamwaves koji je na jednom mestu okupio…
.
U okviru četvrte po redu, završne, manifestacije Danube Streamwaves koja se po drugi put održala u Novom Sadu i to u okviru ovogodišnjeg…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?