...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

Remedy je slobodno polje

11.07.2021.

Pored karijere duge više od dve decenije sa bendom Eyesburn, od pre nekoliko godina Nemanja Kojić - Kojot predvodi još jedan bend - Remedy, iskreni rokenrol sastav koji neguje ogoljeni hardkor i post hardkor zvuk. Prošle godine su se oglasili albumom prvencem "Ethiopian Mountains" a u petak su održali sjajan koncert kao prvi bend koji je otvorio program na Mejn stejdžu Exita. Samo glasno, a Kojot je odlučniji nego ikad!

.

“Neki poznavaoci tog žanra u kome se mi krećemo okarkterisali bi nas kao post hardcore. Ali, ja mislim da smo mi rokenrol bend, jer sve kreće od pevanja. Za razliku od mnogihi stvar koje sam u početku karijere radio, poslednjih par albuma sa Eyesburnom i ovo što sada radim sa Remedijem kreće od tekstova. Drugačije je u odnosu na to kako sam počeo. Mislim da smo mi jedan običan rokenrol bend koji peva o nepravdi, ljubavi, borbi protiv nepravde i veri u bolje sutra”, ispričao nam je Kojot odmah nakon svirke, gostujući u programu Oradija.

Čuo sam da si u toj veri u bolje sutra otišao malo na selo? 

Ja poslednjih par godina svakako živim van Beograda, preko leta. Kuća koju imam nije baš za život zimi, nedostaju izolacija i grejanje, ali je leti super. Blizu sam Dunava, tako da lep život živim.

Hajdemo mało sa sela na planinu. "Ethiopian mountains" je naziv albuma koji je izašao 2020. godine, ali je onda sve stało. Kako si ti preživeo lockdown?

Bilo je užasno teških trenutaka. Bilo je toga da sam opet upao u flašu, imao crne misli. Ja egzaltiram znaš, takva sam ličnost. Idem od gore do dole. Ali evo počela je koncertna sezona, imamo par zakazanih datuma i to mi je dalo neku životnu energiju. Osećam se mnogo lepo među svim ovim ljudima. Toliko mi je bilo dobro danas kada sam video ekipu koja radi na bini, jer su to sve moji stari drugari koje ne viđam već dve godine i užasno nam je zadovoljstvo bilo da radimo zajedno oko ovog nastupa.

remedy exit 2 jpg

Gledao sam nastup i zvučali ste odlično, resko, ogoljeno, kao da se razumete bez reči. Toga je baš nedostajalo, tog hardkora?

Istorija Remedija doseže daleko u prošlost. Bubnjar Remedija Igor Škoro je svirao sa mnom u periodu pre Eyesburna, u bendu Dead Ideas, što znači da nas dvojica sviramo već 29 godina zajedno. Ivan Petrović, basista, je moj najdraži čovek sa cele scene, čovek koji ima veliko srce i to će ti svi reći na domaćoj sceni. Ovaj bend funkcioniše na tom prijateljskom nivou. Nije dosegao nivo odgovornosti koju ima Eyesburn. To je drugo, ozbiljna stvar, možda se zato ja lomim oko toga. Previše je sve to ozbiljno i previše je sumnje u mene, a ovde nema sumnje, ovde je sve otvoreno.

Hajde da se vratimo na Exit 2000. godine i album Eyesburna "Full control" koji je proslavio 20 godina krajem prošle godine. Nekako ste, za moju generaciju, povezani sa ovim festivalom, taj album je izašao kad i Exit i nekako ste rasli zajedno. Kako sad gledaš na te godine, na tu borbu, šta je od toga ostalo danas? 

Transformirsalo se u neke druge ljude. Ne možeš očekivati od nekoga ko se ne bavi muzikom, a ima godina kao ja, da bude i dalje na svakoj svirci Eyesburna. To je nemoguće. Ali svi ti ljudi sede kući, idu na posao, gaje decu, imaju porodice i još uvek slušaju muziku. Velika sreća grupe Eyesburn je što su albumi "Full control" i "Solid" ostavili toliko dubok otisak da, kao što klinci danas slušaju Mejdene i Ramonse, slušaju i Eyesburn. 

Nekako mi se čini da stvaranje u Remediju teče lepo, stvari se brzo dešavaju?

Zato što je Remedy u osnovi omaž svemu što mi volimo. Ako imam inspiraciju da napravim pesmu kao Alice in chains, ja ću to tu i uraditi. To u Eyesburnu ne bih mogao, jer taj bend ima svoj zvuk, koji je godinama kalemio i koji postoji i zahteva ipak drugačiji pristup. Remedi je ta sloboda da imamo jednu pesmu koja je omaž Motorheadu, druga Bad religionu i Bad brainsima, treća koja je neka naša… Remedy je slobodno polje, a Eyesburn ima odgovornost.

 

Tačno znam o čemu pričaš. I kada smo već kod tradicije i odgovornosti, "Rock for light", album Bad brainsa, sledeće godine puni 40 godina…

Bad brains su mene oblikovali kompletno. Ti vidiš koja su mi muzička interesovanja sve ove godine i jedini bend koji opisuje moj put sve vreme su Bad brains. Srećan sam što sam ih sreo u ovom ambijentu pre skoro deset godina. Divno smo se družili ovde. Čak je H.R. bio dobro raspoložen.  

Da li imaš nešto novo sa Remedijem, kakav je ritam sa tim bendom?

Postoji hrpa ideja za drugi album, ali pošto je prvi album tako kompaktan i dopadljiv, onda i drugi mora da bude takav. Slušajući danas albume koji traju 60-70 minuta, to me ne impresionira. Mislim da će novi album biti jedan kratak, sažet i dobar album, isto kao i prvi.

Ceo intervju sa Kojotom poslušaj u plejeru.

Finalno veče Exita na Mejn stejdžu donosi, uz Davida Guettu, i nastupe Rundeka i Ekipe, grupe LaibachSheck Wesa, Jonasa Bluea, Divollya i Markwarda i pobednika HEMI konkursa sastava Koala VoiceBack2back setovi Magdalene i Andrewa Mellera, kao i After Affair i Kristijana Molnara te Bonafide i Coeus zauzeće uz, Solomuna i prijatelje pult Dance arene. Na Fusion bini nastupiće Massimo, Esma’s Band Next Generation, Ida Prester & Lollobrigida, Ajs Nigrutin i Timbe, Smoke Mardeljano, Love Hunters, Thundermother, kao i Bas i stega, pobednici konkursa Play@EXIT.

Oradio je tu još jedno veče sa live prenosima, intervjuima i atmosferom na društvenim mrežama!  

Možda te još zanima:

.

Darko Rundek otvara novi muzički festival u Čačku

Ekipa mladih umetnika iz Čačka koja godinama organizuju Dane urbane kulture, odnosno DUK, ove godine pokreće i muzički festival, čiji…

.

Kojot: Novi album nam je dao krila

Grupa Eyesburn nedavno je izdala album "Troops Of Light" kojim su Kojot i ekipa prekinuli osmogodišnju diskografsku pauzu. Novih 11…

.

Luke Black, Bitipatibi i Bojana Vunturišević na Gradić festu

Luke Black, Bitipatibi, Bojana Vunturišević, Hornsman Coyote i Mambo stars najzvučnija su imena domaće muzičke selekcije Gradić festa, koji će…

.

Magic People žurka pokrenula EXIT avanturu

Noć između 27. i 28. februara u novosadskoj Kineskoj četvrti protekla je u znaku "Magije". Exit tim proslavio je zajedno…

.

Nit Za Bit: Nemanja Kojić Kojot, muzičar

Poštovanje je ključ svega! "Naša generacija je imala cilj, definisanog protivnika, režim koji nas je otvoreno ugnjetavao, a ne kao…

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo