...
TRENUTNO10:00 - 10:10Pre podne na O radiju

Muzika / Festivali

Rasprodat, s razlogom!

02.07.2022.

Drugo veče kragujevačkog Aresenal festa proteklo je u znaku dobre rok muzike, a zvezde večeri su bez dileme bili momci iz britanskog alt-rok sastava Placebo. Gužve je bilo na svakom koraku, od ulaza, festivalskih bina, pa sve do šankova. To ni ne treba da čudi jer je festival, kako kažu organizatori, rasprodat!

.

Čast da otvori drugo veče Arsenala pripala je čuvenoj bluz gitariskinji i pevačici Ani Popović. Domaća publika je još jednom mogla da se uveri zašto Anu voli publika širom sveta. Njena muzika nikako ne može da svede samo na bluz - to je mešavina fanka, džeza, zanimljivih i privlačnih instrumentalnih deonica. Jednostavno, idealno za ove tople, julske dane! Nakon nje, na Mejnu je nastupio bend Van Gogh koji je, kao i uvek, okupio svoje verne fanove.

lur jpg

LUR

Prava, skrivena blaga, kao i uvek su na Garden stejdžu. Dan je otvorio zanimljiv pank-rok triling sastavljen od bendova Bolesna štenad i kragujevačkih sastava Istok iza i LUR (Ludak u razvoju). Pank je u srcu Šumadije očigledno veoma živahan. Podrška koji lokalni bendovi imaju na ovom festivalu od publike je zaista za svaku pohvalu. Pesme se pevaju u glas, skače se i aplaudira - bez izuzetaka. Iako je zvuk ovih bendova, na prvo slušanje, možda previše jednostavan, energija koju dele sa publikom to bez problema nadomešćuje.

nemanja3 jpg

Nemanja

Priliku da omađija kragujevačku publiku imao je i hrvatski bend Nemanja. Njihova, pre svega, instrumentalna muzika, koja je kombinacija najrazličitijih žanrova je nešto što do sada nismo imali priliku da slušamo na domaćoj sceni. Iako iza sebe imaju samo dva albuma, očigledno je da su na dobrom pravcu. Njihov "Tarot fank" je od samog početka naterao ljude na Garden stejdžu da se njišu u taktovima pesme i prepuste putovanju kroz svojevrsni zvučni univerzum.

Ono što se čekalo je, bez dileme, nastup benda Placebo. Iako prvobitno palniran za 2021. godinu, pa otkazan zbog svima poznate pandemije, Kragujevac je konačno dočekao bend predvođen Brajanom Molkom. Prostor ispred Mejn stejdža je bio krcat, iz daljine je izgledalo kao da tu više ne može da stane ni igla. Bilo je tu i starih i mladih, onih koji su odrasli uz Placebo ali i onih koji ga tek sada otkrivaju. Bend je za publiku pre nastupa imao samo jednu molbu - da koncert ne snimaju telefonima, nego da se prepuste trenutku i jednostavno uživaju.

placebo1 jpg

Molba benda Placebo

Krik oduševljenja je pratio pojvljivanje Brajana i gitariste Stefana Olsdala. Nastup su otvorili pesmama sa novog albuma "Never let me go", najpre kompozicijom "Forever Chemicals“, za kojom je usledio  i jedan od singlova, "Beautiful James". Iako je Brajanov vokal mnogima prva asocijacija na Placebo, nastupe svojom energijom u dobroj meri boji i gitarista Olsdal. Najbolje su ipak sačuvali za kraj, pa su uz opšte oduševljenje publike koncert zatvorili hitovima kao što su "The Bitter End" i "Running Up That Hill", koju u originalu izvodi Kejt Buš.

eplay jpg

Maja Cvetković, E-play

Dobra žurka se naravno nastavila na Gardenu, gde se preselio i najveći deo posetilaca sa Mejna. E-play i njihov psihodelični zvuk su prosto hipnotisali sve. Maja Cvetković i ekipa su prašili do daske, a publika im je odgovorila na najbolji mogući način - pesme su od početka do kraja pevali u glas. Veliko finale koncerta je bila pesma "Divan dan" kada se na sceni razvila i zastava benda na kojoj stoji samo jedna reč - sloboda. Spot za ovu pesmu. inače, snimljen je upravo u Knjaževom arsenalu, prostoru u kome se godinama održava Arsenal fest.

goranbare jpg

Goran Bare i Majke

Veče je svojim nastupom začinio i Goran Bare sa bendom Majke. Iako je, kao po običaju, bio pričljiv, Bare je, ipak, bio koncentrisan na muziku. Njegov glas, u kombinaciji sa odličnom svirkom Majki bio je dovoljan razlog za mnoge da ostanu budni i ne miču se dalje od Garden stejdža. "Vi ste ti radi kojih ja sviram", poručio je u jednom trenutku Bare što se i vidi u svakom sekudu njegovog nastupa - od prve pesme "Ljubav krvari" pa sve do "Teških boja".

Treće večeri Arsenal festa posetioce Knjaževog arsenala očekuju nastupi Konstrakte, Thievery Corporation i Goblina, koji ove godine obeležavaju tri decenije rada, na glavnoj festivalskoj bini, ali i Darka Rundeka, Mortal Kombata i mnogih drugih na Garden stejdžu.

Tekst i fotografije: Marko Lazić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Joker Out: Bend koji osvaja Evropu

Joker Out je bend koji je definitivno obeležio ovu godinu na prostoru bivše Jugoslavije. Nakon nastupa na Eurosongu postali su…

.

Stavljena tačka na još jedan Arsenal fest

Nastupom grupe Atheist Rap na Garden stejdžu stavljena je tačka na 13. izdanje Arsenal festa. Poslednje festivalsko veče su obeležila…

.

Dve decenije Dubioza kolektiva: Naše "dijagnoze" su sada puno teže

Zvezde treće večeri Arsenal festa definitivno su bili momci iz benda Dubioza kolektiv. Publika je uživala u energičnom nastupu, a…

.

Plivanje u moru dobre energije

Treće veče ovogodišnjeg Arsenal festa proteklo je u znaku rođendanskog koncerta Dubioze kolektiv ali i brojnih interesantnih nastupa na Garden…

.

Neka gori ova noć!

Drugo veče ovogodišnjeg Arsenal festa proteklo je u rokenrol duhu. Glavni "krivci" za to su definitivno gruv-rok legende Clutch i…

.

Počeo Arsenal fest 2023: Carpe Diem!

Pioniri beogradske pank scene okupljenji u bend Crna lista imali su tu čast da svojim nastupom na Garden stejdžu otvore…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana
  • 10:20 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo