...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

Pokretnica ruši zidove između plesača i publike

14.08.2017.

Festival savremenog plesa i performansa "Pokretnica" je plesni događaj koji se prvi put održava u Novom Sadu, od 19. do 23. avgusta. Na Brod teatru novosadskog SKC-a, u Kulturnom centru LAB i u Plesnom udruženju Gruv održaće se plesni performansi, predstave, radionice, žurke, razgovori između izvođača, autora i gledalaca. 

.

Tokom pet festivalskih dana posetioci će moći da vide različite forme savremenog plesa, da učestvuju u radionicama, plesnim tačkama i performansima. Jedna od organizatorki iz Udruženja "Praktikabl", plesačica Sara Tošić kaže da savremeni ples obuhvata različite forme i pristupe plesu, kao i način rada koji karakteriše rušenje četvrtog zida, odnosno blokade između plesača i publike, tako da svi postaju ravnopravni učesnici u izvođačkom činu.

"Imaćemo formate koji su participativni, koji angažuju publiku, da li intelektualno ili fizički, to ćete videti. Takođe, imaćemo formate koji su isklljučivo onako klasični pozorišni formati, da publika dođe i gleda, ali opet i te forme koje će gledati biće drugačije", kaže Sara.

pokretnica4 jpg

U fokusu "Pokretnice" naći će se lokalni umetnici i mladi autori koji mahom sami ulažu u svoj profesionalni razvoj. Kod nas, nakon osnovne i srednje baletske škole, nema obrazovnih ustanova na kojima se može sticati visoko obrazovanje u savremenom plesu, sem nedavno otvorenog Instituta za umetničku igru u Beogradu. Sara kaže da je savremeni ples široko polje za istraživanje i razvoj plesača, tako da su oni primorani da sami nalaze načine kako da se unapređuju.

"S obzirom na to da kod nas visoko obrazovanje u polju plesa nije isntitucionalizovano, odnosno, od skora se pojavljuje neki fragmenti obrazovanja, recimo u Beogradu, neophodno je nakon završetka škole, formalnog obrazovanja, nastaviti dalje raditi na sebi. Samoobrazovanje u polju plesa nekako je neizostavno i neophodno", kaže Sara.

pokretnica5 jpg

Sara Tošić

Interesovanje za savremeni ples kod nas osetno raste, a kako Sara kaže, nakon što su objavili program "Pokretnice", mesta na nekim radionicama vrlo su se brzo popunila. To im je dalo vetar u leđa i pokazalo da su ljudi željni edukacije, novih informacija i sadržaja iz ove sfere umetnosti. Pojam plesa više se ne vezuje isključivo za baletane, balerine i klasičan balet, već postaje fleksibilniji i dostupniji svima koji žele time da se bave.

"Pogotovo sa pojavom postmodernizma i raznih trendova u umetnosti, to je nešto što postaje pristupačno civilnom društvu. Sve više se granice plesa, i uopšte pozorišta i umentosti, šire i svako može da doprinese razvoju umetnosti", dodaje Sara.

pokretnica3 jpg

Završila je osnovnu i srednju baletsku školu i kako kaže, u ranom detinjstvu zavolela je red, rad, disciplinu i posvećenost koje zahteva klasičan balet. U srednjoj školi na smeru za savremenu igru upoznala je mnogo širi pristup plesu i shvatila da je to njen životni poziv. Na pitanje šta ona daje plesu, a šta dobija zauzvrat, kaže da je odgovor sloboda.

"Bavim se savremenim plesom i čarobno mi je što u savremenom plesu postoji sloboda izražavanja, individualizam i mogućost da se izraze neke želje, misli i ideje. Ples, odnosno samo to kretanje, je nešto što stvarno uđe u krv, što se zavoli", dodaje ona. 

Kao i drugim umetnicima, i plesačima fali institucionalna, sistemska podrška. Radna mesta i mogućnosti za zapošljavanje teme su koje prete da demorališu. Međutim, posvećenost, rad i spremnost na žrtvu, koji su im profesionalna deformacija, motivišu ih da se sami organizuju, razvijaju i napreduju. Festival "Pokretnica" jedan je od tih poduhvata u kom se vidi kako izgleda kada ukrste veštine, entuzijazam i znanje, s idejom da naprave nešto dobro za sebe, ali i zajednicu. Detaljan program festivala nalazi se na sajtu i Fejsbuk stranici "Pokretnice".

Audio prilog poslušajte u plejeru:

Jovana Zdjelarević

Možda te još zanima:

.

Sloboda u plesu koji nastaje danas

Za razliku od tradicionalnog umetničkog izraza, koji bez sumnje treba zaštititi od zaborava, savremeno umetničko stvaralaštvo se na kulturnoj mapi…

.

Savremeni ples se vraća u Novi Sad

Od ukidanja Foruma za novi ples u Srpskom narodnom pozorištu, savremena igra je u Novom Sadu na vetrometini i, mimo…

.

Nedeljni vodič od 21. do 27. avgusta

Pokretnica, Kontra Fest, meditacija, ples, Kritična masa...

.

Rad, odmor i burnout kao inspiracija za savremeno umetničko stvaralaštvo

“Kao da mirovanja nikada nije bilo. Kao da smo uvek hodali i trčali, bez prestanka i bez milosti. Kao da…

.

Sloboda u plesu koji nastaje danas

Za razliku od tradicionalnog umetničkog izraza, koji bez sumnje treba zaštititi od zaborava, savremeno umetničko stvaralaštvo se na kulturnoj mapi…

.

Partnerski odnosi kroz prizmu savremenog plesa

"Road to the moon" je plesni performans koji spada u kategoriju savremenog pokreta. Kreirali su ga i izvode Ana i Rade…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo