.
Trenutno
Music Mix by Dušan Majkić
 Dušan Majkić
Muzika / Festivali

Savremeni ples se vraća u Novi Sad

14.09.2017.

Od ukidanja Foruma za novi ples u Srpskom narodnom pozorištu, savremena igra je u Novom Sadu na vetrometini i, mimo nekoliko vaninstitucionalnih inicijativa, ova pozorišna kategorija skoro je na izdisaju. Srećom Studentski kulturni centar je pokrenuo "Tanz Platz" (15. i 16. septembra), manifestaciju koja ima za cilj da predstavi mlade aktere na evropskoj sceni i tendencije u savremenom plesu. 

.

Festival je nastao uz podršku evropske plesne platforme "Aerowaves" koji promoviše mlade i nadolazeće umetnike koji će uskoro definisati ovu oblast na našem kontinentu. Nemanja Vuković iz SKCNS za Oradio kaže da će manifestacija privući publiku iako je pre svega upućena na profesionalce.

"To je mreža posvećena mladim plesačima, plesačicama, koreografima i koreografkinjama koji uz pomoć ove mreže nastupaju širom Evrope. Prvi put u Srbiji i Novom Sadu organizujemo ovakav festival koji je posvećen mladim umetnicima sa evropskog tla. Želimo da pokažemo i lokalnoj sceni koje su sve mogućnosti rada kroz ovu mrežu i kako se kroz nju može postioći velika mobilnost gostovanjima u mnogim pozorišnim kućama, instiutucijama...", kaže Nemanja.

ples2 jpg

Pripreme za Tanz platz uveliko traju u novosadskoj Fabrici, a Nemanja kaže da će ovaj prostor na dva dana izgledati potpuno drugačije nego do sada.

"Prvi put će Fabrika izgledati kao plesni studio, a ne koncertna dvorana, iako smo imali pozorišnih projekata u našem programu. Ovo je prvi put na ovako visokom nivou produkcija posvećena igri. Takođe je važno istaći je da je Evropska prestonica kulture Novi Sad prepoznala značaj ovog festivala u nastajanju i planira da postane stalni partner u narednih pet godina. Projekcija je da 2021. ili 2022. godine ovo postane godišnja smotra savremenog plesa na evropskom nivou, odnosno događaj koji se u okviru mreže Aerowaves zove 'Spring forward' i organizuje se po celoj Evropi", napominje Nemanja.

Savremenog plesa u Novom Sadu više nema u institucijama koje bi morale da mu posvete pažnju, ali nije da je manjkalo incijativa. Frosina Dimovska je zajedno sa Jelenom Alimpijević i Sarom Tošić 2014. godine osnovala "Pokretnicu", projekat za samoobrazovanje i samoorganizaciju u savremenom plesu. Ove godine je prvi put organizovan festival pod nazivom Pokretnica - festival savremenog plesa i performansa. Ona od festivala Tanz platz očekuje da pogura mlade umetnike iz Novog Sada i pokaže im na koji način mogu da napreduju.

"Jedva čekam da vidim mlade izvođače koji će biti tu. Koliko sam shvatila to je deo jedne mreže koja podržava mlade autore, ali da postoji mogućnost da svaka zemlja koja je u toj mreži odabere neke mlade autore za koje smatra da su relvantni ili bi imalo smisla prikazati ih ovde. Sad, ako to ostane samo tako onda će imati ograničen domet. Međutim, čini mi se da je ideja da se oko tog festivala kasnije počnu da se događaju neke druge stvari koje će pospešiti razvoj savremenog plesa ovde kod nas", kaže Frosina.

ples1 jpg

Frosina kaže da bi savremeni ples morao da se vrati u institucije jer postoji publika koja ga voli kao i mnogo kvalitetnih plesača i plesačica, što pokazuje i interesovanje za ono što su do sada radili. Ona očekuje da SKCNS tu priču pogura koliko god je moguće.

Prvo izdanje festivala "Tanz Platz" obeležiće nastup višestruko nagrađivane mlade plesačice i koreografkinje Une Doerti, sa komadom "Lov na nadu" koji je po selekciji mreže "Aerowaves" najbolji plesni komad u Evropi za 2017. godini. Takođe sa regionalne scene iz Hrvatske predstavićemo plesačicu Petru Hrašćanec sa komadom "Anatomija mačke" koji je nastao u saradnji sa koreografkinjom Stanislavom Zec. Ovogodišnje izdanje manifestacije zatvoriće komad pod nazivom "Striptiz" koreografa i plesača iz Španije Perea Faure.

P.K.

.
Pored žurke 15. februara na Spensu, organizatori Green love festivala najavljuju da će cela 2019. godina biti u znaku "zelene ljubavi".…
.
Prodaja prvih kompleta za Love fest po najnižoj ceni počinje 4. februara tačno u podne i traje samo do 20 časova istog dana. To…
.
Festival "Green Love" ove godine slavi deset godina postojanja. Veliki jubilej biće proslavljen 15. februara rejv žurkom na Spensu.
Program
Kalendar događaja
Februar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
   
Anketa

Na šta posebno obraćate pažnju na deklaracijama hrane i pića?