...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

Pank, vrelina i Arsenal fest

25.06.2016.

Drugo veče Arsenal festa je za nama i sada smo uveliko prepuni utisaka. Nekako smo stekli dojam da je veče proteklo u pank fazonu, iako su provukla i koja laganija melodija, kako bi balans bio idealan. I zasta jeste.

.

Ono što je priredio bend Mašinko na samom startu drugog dana Arsenal festa daje nadu da pank ne da nije mrtav, nego eno ga, pravi šutku na Garden stejdžu. Usvirani momci iz Hrvatske naveli fanove da singalonguju na maltene svaku pesmu. Kako nam je nakon nastupa rekao pevač Šulc, nisu znali šta da očekuju od ovog nastupa, ali se ispostavilo da je prijem publike bio fenomenalan. Pred njima je burna letnja turneja, tako da, ukoliko ih zapratite na društvenim mrežama, možete ih i nahvatati negde u regionu.

masinko jpg

Mašinko

Ok, dok su na Gardenu bili prljavi pank rokeri, na mejnu je bila totalno drugačija situacija. Devojke, žene, majke i po neki muškarac uživali su u setnim pop melodijama, sve popularnijih Ničim Izazvan. Momci (i devojka) iz pomenutog benda napravili su dobitnu kombinaciju instant hitova koji prizivaju neka starija (čitaj ex-Yu) vremena, a sa asortimanom kvalitetnih pesama opravdali su nastup na najvećoj Arsenal bini. I ja sam (Majkić), ničim izazvan, prisustvovao ovom nastupu koji je bio stvoren za djevojke u ljetnim haljinama. Za samo pet godina postojanja, bend Ničim Izazvan vredno je radio, snimio dva vrlo slušana albuma, pa tako mogu sa sigurnošću potvrditi kako se muzički rad nekada i isplati. Dobro, o isplati i honorarima ovde nije mesto, a i meni baš nije bilo mesto na Mejnu tako da sam, brže-bolje, požurio na našu Garden binu.

nicim jpg

Ničim Izazvan

U čemu je tajna Vujine mladosti?! Mislim da su se to svi pitali dok je sa bine žestoko odzvanjao furiozni set kragujevačkih pank legendi KBO! Prepun prostor ispred, oko i iza bine bio je siguran pokazatelj kako je ovaj veliki pank bend opstao i izborio se za svoje mesto u aleji omiljenih subkulturnih pojava na ovim prosotorima. Super stvar je i ta što je drugo veče Arsenal festa prizvalo sve generacije, tako da je ta cela impresija upotpunjena na najbolji mogući način. KBO! su održali školski čas, a svoje hitove nezaustavljivo su interpretirali kroz jednostavnu, ali i neobičnu postavku, od samo dve ultra distorzirane gitare i bubnjem. Spomenuo sam frontmena i legendu Vuju, i stvarno je neverovatno koliko je taj čovek vitalan, pun pozitivne energije, a u razgovoru za O radio, dokazao je da je jedan od najinspirativnijih sagovornika sa domaće rokenrol scene. O njihovim pesmama ne treba puno pisati, naravno da su svoj nastup završili sa himnama generacija. Samoću i Forever Punk dugo smo pevušili, posle još jednog odličnog koncerta.

kbo jpg

KBO!

Mene Eyesburn uvek vrati u one tinejdž srećne dane. Na prvi ton Kojota i ekipe vratila sam se na Gradilište, gde sam prvi put čula ovaj fantastičan bend. Red svirke, red šutke, starih hitova, ma sve se to orilo Garden stejdžom. Čak i u momentu kada sam fotkala bend primetila sam da ovde niko ne "odrađuje" posao, naprotiv, fotografi, snimatelji i ini su se jedva suzdržavali od skakanja, ali ne i od pevanja. Kojot je još jednom objasnio da je sve u energiji, a kada njih vidite na bini... ne možete tek tako stajati i cupkati levom nogom. Ono što je možda najfascinantnije je to što koncerti grupe Eyesburn vrve od mladalačke energije koja iznova pronalazi put do ovog benda, koji je čak, po godinama, i pretekao svoje fanove. Jedino se tako muzičari mogu podmladiti i dobiti jasne ideje u kom smeru dalje da nastave, mladost ih navodi. Za kraj ovog fenomenalnog nastupa, Eyesburn su metaforično odsvirali jedan hit čiji socijalni momenat nikako da izbledi. Garden je eskalirao uz uvodne taktove pesme Fool control, stare fanove je podsetio kako borba i dalje nije gotova, dok je mlađi deo publike dobio svoje parče pravog obrazovnog programa i uputstva na koji način treba trošiti svoj život. Živeli Eyesburn!

eyesburnn jpg

Eyesburn

Toy Dolls su mi bili favoriti ove večeri. I opravdali su moju klinačku zaljubljenost u njih. Olgin glas i čitav scenski nastup napravio je pank oazu u malom. Da pisanje o tome kako je bilo ne bi trajalo u nedogled, pogledajte video intervju sa Olgom.

Atheist Rap je nastupao poslednji na mejn stejdžu. Ali dr.Pop, Radule i ekipa znaju da održe budnima one koji su klonuli nakon celovečernjih nastupa fenomenalnih bendova. Imali smo to zadovoljstvo da vidimo Popov zavodljivi trbušni ples, koji je po mnogo čemu jedno nezaboravno iskustvo. O njima ne treba ni dužiti. Znamo da su usvirani i da to toliko kompaktno zvuči da imate osećaj da ste pustili CD. Svirali su stare pesme, promovisali nove koje to i više nisu i može se reći da je publika sa ovog koncerta otišla sa osmehom na licu.

arsenal

Atheist Rap

Malo smo i odmarali, nije da nismo. Perfektne morske melodije i topli letnji vetar vratili su nas u set jednog davno zaboravljenog filma čija radnja se odvija na skrivenoj plaži nekog Jadranskog otoka. Naravno, pričam o nastupu Nene Belana i njegovih Fiumensa koji je okupio onu old school publiku spremnu za ples! Tako je i bilo. Veliki i nezaboravni hitovi Đavola prošarani novijim kompozicijama, veoma su pozitivno uticali na ljude sa Mejna. Neno svoju muziku svira iskreno, bez foliranja i uvek je spreman da nam ponudi dašak njegovih muzičko-filmskih pop minijatura. Stojim na kantunu, Ostani uz mene, Pričaj mi o ljubavi... Ovi naslovi zaista mogu da se zamisle na nekom plakatu pored koje se smeši, recimo, Loren Bekol. Ovo žanrovsko osveženje prijalo je i mnogim muzičarima koji su konačno shvatili da nije sve u imidžu, ima nečeg i u stavu od kojeg ne treba odstupati.

arsenal 
E Play

Program druge večeri Arsenal festa, odnosno Garden stejdža, zatvoren je još jednim odličnim koncertom. Tačno u tri sata (ujutro), kreću opijajući taktovi bubnja i basa, a taj zvučni zid polako raste, kako raste i energija koju, poput alhemičara, stvaraju četiri muzičara okupljena pod imenom E Play! Precizna mešavina gitarskog i elektro zvuka poslužila je i kao budilnik pošto je publika u momentu skapirala kakva poruka se šalje sa bine. E Play i dalje promoviše svoj poslednji album "Obični ljudi" iz 2013. a ovaj nastup sigurno spada u highlight njihove koncertne priče. Odlično osmišljen set pesama i minimalne pauze dobro su rešenje za ovakvu vrstu bendova koji imaju perfektnu interakciju sa svojim fanovima. Nema tu objašnjavanja ko, kako, zašto, kada, nego su instrumenti pravi posrednici do znatiželjnog uha. Ceo nastup grupe E Play trajao je idealnih 50 minuta a bend je, zbog kasnih sati, uspeo da se vrati na jedan bis gde su ponovo (i pametno) izveli svoj možda i najveći hit "Divan dan". Bilo je to divno veče. 

Dušan Majkić

Jelena Mijatović

Možda te još zanima:

.

Joker Out: Bend koji osvaja Evropu

Joker Out je bend koji je definitivno obeležio ovu godinu na prostoru bivše Jugoslavije. Nakon nastupa na Eurosongu postali su…

.

Stavljena tačka na još jedan Arsenal fest

Nastupom grupe Atheist Rap na Garden stejdžu stavljena je tačka na 13. izdanje Arsenal festa. Poslednje festivalsko veče su obeležila…

.

Dve decenije Dubioza kolektiva: Naše "dijagnoze" su sada puno teže

Zvezde treće večeri Arsenal festa definitivno su bili momci iz benda Dubioza kolektiv. Publika je uživala u energičnom nastupu, a…

.

Plivanje u moru dobre energije

Treće veče ovogodišnjeg Arsenal festa proteklo je u znaku rođendanskog koncerta Dubioze kolektiv ali i brojnih interesantnih nastupa na Garden…

.

Neka gori ova noć!

Drugo veče ovogodišnjeg Arsenal festa proteklo je u rokenrol duhu. Glavni "krivci" za to su definitivno gruv-rok legende Clutch i…

.

Počeo Arsenal fest 2023: Carpe Diem!

Pioniri beogradske pank scene okupljenji u bend Crna lista imali su tu čast da svojim nastupom na Garden stejdžu otvore…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo