...
TRENUTNO14:00 - 15:00Superoperater

Muzika / Festivali

Howe Gelb: Godine posle peščane oluje!

31.07.2018.

Na kraju prve festivalske večeri ovogodišnjeg festivala Sea Rock u Kotoru, publici se (ponovo) predstavio Hav Gelb. Ko prati Sea Rock, taj zna da je jedan od najboljih koncerata na kotorskoj bini održao upravo ovaj legendarni muzičar iz Arizone - nekadašnji frontmen kultnog sastava Giant Sand. To je bilo 2014. a ove godine smo gospodina Gelba doživeli u solo izdanju. Dva poslednja albuma (Future Standards i Further Standards) ovog autora predstavljaju u retro svetlu gde su skoro sve kompozicije napravljene i odsvirane samo na klaviru. Kao neka vrsta zrelog doba za kauboje. Takvim programom se predstavio i ove godine u Beogradu, dok se za kotorski nastup odlučio za kombinovanu tehniku, a na binu je izašao bez set liste!

.

Koliko volite da nastupate solo? Nema benda i propratnih efekata.

Postoji taj neverovatan osećaj slobode kada nastupate sami na bini. Ja sam tip umetnika koji svoje nastupe izvodi bez pripremeljene set liste. To znači da je skoro svaka pesma, koju sam napravio u poslednjih trideset godina, dobrodošla. Glavno muzičko pravilo bi mi glasilo nekako ovako: Bio bi to uvredljiv život kada bi pravio takve liste. Zapravo, takav je život u celini. 

Ne držite se rasporeda?

Da, paprilogoija me ne zanima. A ako mogu da se opustim, ne znajući šta će doći sledeće, to može biti jedna dobra praksa koja bi trajala do kraja života i šta god ti on baci u lice. 

Pesma "Get To Leave"

Da li je to neki vid konverzacije sa publikom?

Naravno. Morate tako da se ponašate. Ne gledam na sebe kao na nekog komičara, mada uvek možemo da se dobro ismejemo. I to sve treba da bude za jednokratnu upotrebu. Ovako mogu da ogolim pesme i da ljudi vide od čega su iste napravljene, šta se tu najviše izdvaja... Sve je puno uzbuđenja i vrhuske zabave. To sam počeo da praktikujem još u svojim ranim danima sa bivšim bendom (Giant Sand), a ako je bend u elementu, onda je i moral na visokom nivou a publika će videti magične varnice.

hg5 jpg

Zrele kaubojske godine: Howe Gelb

Ali, isto tako sam tokom godina slušao od publike razne priče. Kako su neki koncerti bili prava katastrofa. Iz ovog ugla, posle puno godina, mogu da potvrdim kako to nije tačno jer publika, zapravo, nije bila dobro informisana o našim inovacijama. Nekad su to bile čiste improvizacjie, pesme su se pravila na bini u trenutku, neke kompozicije smo spajali u druge... Zato publika nije baš shvatala šta se to dešava. Koncerti Giant Sand-a su nam služili da ispoljimo naše naravi i raspoloženja do maksimuma. To su ti dani, posebno mislim na rane 90-e mada se i u ovim novim klavirskim radovima oseti ta nesmetanost. 

Pesma "Without A Word"

Ovaj put su vaše pesme zvučale sirovo i bez šminke. 

Da, to je taj moj umetnički period istraživanja i otkrića u koje uvlačim i publiku. To je jedna vrsta naučnog eksperimenta u kom svi učestvujemo. Morate samo biti pažljivi kakvu će istinu izneti vaše pesme.

U nastavku pogledajte spot za pesmu "Terribly So".

Dušan Majkić

Možda te još zanima:

.

Kauboj u smokingu

Njegove muzičke priče sastavljene su od toplog pustinjskog peska i nepreglednih predela rodne Arizone. Tu je i uvek inspirativna dolina…

.

Poslednja magija rokenrola!

Jedan od najboljih gitarskih koncerata na ovogodišnjem festivalu Sea Rock bio je nastup benda Strand Of Oaks. Oni su prilično nepoznati na…

.

Stižu novi Turisti!

Turisti su novi bend iz Beograda, čiji je osnivač i frontmen Boško Mijušković Bole, basista grupa Straight Mickey and the…

.

Četiri mačke na krovu dok u pozadini svira punk džez

Bend Jolly Little Bunch osnovan je 2017. godine u Novom Sadu. U bendu su Dragutin Šuković Šule (gitara/vokal), Marko Ramone Vanović…

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo