...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Muzika / Festivali

Festival telesne muzike u Sremskim Karlovcima

23.08.2023.

Od 25. do 27. avgusta biće održan drugi internacionalni festival telesne muzike "Novi balkanski ritam" u Sremskim Karlovcima, u ekološkom centru Radulovački. Pored domaćih umetnika iz grupe Alice in WonderBand, predavači i izvođači dolaze iz Njujorka, Barselone, iz Skoplja i iz Hamburga. 

.

“Novi balkanski ritam je internacionalni festival telesne muzike. Telesna muzika je način na koji proizvodinmo zvuke svojim telom i glasom i nama telesnim muzičarima nisu potrebni neki drugi instrumenti. To naravno zahteva veliku veštinu, ali ono što je fantastično u telesnoj muzici je da svi mogu njome da se bave, jer svi možemo da tapšemo, lupkamo nogama o pod, govorimo ili pevušimo nešto i onda tako možemo i da se bavimo telesnom muzikom”, kaže za Oradio Ana Vrbaški, članica benda Alice in Wonderband i jedna od organizatora ovog festivala. 

Kako će izgledati Festival telesne muzike?

Festival je pre svega zamišljen kao edukativni događaj. Imamo šestoro internacionalnih predavača: Ana Ljondart iz Barselone, Ben Šic iz Hamburga, Elena Hristova iz Skoplja koja dovodi i svoj bend Baklava koji će nastupati na koncertu otvaranja, tu je Maks Polak iz Njujorka i tu smo Marko Dinjaški i ja, članovi benda Alice in Wonderband. Dvanaest radionice će biti raspoređeno od petka do nedelje i sve će se dešavati u Ekološkom centru Radulovački u Sremskim Karlovcima. U petak imamo koncert otvaranja u 21 čas, a ulaz na koncert je besplatan. 

festivalnovibalkanskiritamkolazfoto alisadinjaski jpg

Pored radionica i koncerta, imaćete i veče otvorene scene u subotu 26. avgusta, zar ne?

Veče otvorene scene otvoreno je za sve one koji žele da nastupaju. To će uglavnom biti učesnici radionica koji i ove godine dolaze iz različitih zemalja, jer je ovo događaj koji je jedinstven u regionu. Tu imate priliku da upoznate neke nove ljude, da istražite sopstvene granice, ali i da upoznate kulture iz celog sveta, jer će naši predavači predavati i afro’kubansku muziku i balkansku muziku, makedonsku muziku, bavićemo se španskom muzikom, bavićemo se utelovljenjem glasa, buđenjem plesača i to je nešto što zaista ne bi trebalo propustiti. 

Da li publika može da se pridruži radionicama ili su se polaznici ranije prijavljivali?

Svi mogu da dođu i da učestvuju. Ove godine jedino nemamo radionice za decu. Očekujemo da učesnici budu bar polaznici starijih razreda osnovne škole i tinejdžeri, ali suštinski nisu za malu decu. To je događaj na kom svi mogu da učestvuju , čak i oni koji se muzikom uopšte ne bave. 

A.K.

Foto: Novi balkanski ritam promo

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Distanca nije problem kada je ljubav prema muzici u pitanju

Nedavno održani TAKT festival okupio je brojne kantautore iz Srbije, regiona, ali i sveta. Najveće iznenađenje bio je Majkl Glaver…

.

Kantautorska muzika je neprocenjiva

Marko Babović se muzikom bavi od detinjstva, a autorskim radom od 2014. godine, kada je počeo da piše svoje pesme.…

.

"Podvodni Metropolis" na Novi Sad film festivalu

Ko su stanovnici koralnog grebena, ko su najopasniji članovi tog životinjskog carstva, a koje su najšarolikije vrste riba Crvenog mora?…

.

Ljubav i bes: Jedinstvo, drugarstvo i dobra zabava

Festival "Ljubav i bes" održava se 22. i 23. septembra u K9 Stationu, u Novom Sadu. Šesto izdanje festivala donosi…

.

TAKT fest ove godine slavi solidarnost, raznolikost i zajedništvo

Od 20. do 24. septembra u Novom Sadu se održava 12. TAKT fest. Kroz pet dana programa u CK13, mladi,…

.

Regionalna saradnja nezavisne scene otvara nove prilike umetnicima

Regionalna saradnja u umetnosti, a posebno među organizacijama sa nezavisne kulturne scene, otvara brojne mogućnosti umetnicima i kulturnim radnicima, povećava…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Leto na O radiju
  • 11:10 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo