...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

Festival ekologije i antifašizma ponovo u Subotici

22.08.2023.

Četvrti festival ekologije i antifašizma "Ekoslavija" biće održan 8. i 9. septembra, na Lehel salašu u Malom Radanovcu kod Subotice. Propratni program, okrugli stolovi i predavanja održavaće se u prostorijama udruženja Klara i Rosa, Petefi Šandora 15 u Subotici.

.

Boris Telečki iz "Ekoslavije" kaže da su veoma zadovoljni odabirom lokacija za dešavanja.

"Ove godine ćemo deo programa održati na Lehel salašu. S obzirom na kompatibilnost jednog ekološkog festivala kao što je Ekoslavija, dobro je da smo dobili priliku da budemo na salašu koji je građen od prirodnih materijala i samoodrživ je", kaže Boris.

Prema njegovim rečima, muzički deo programa je koncipiran tako da jedan dan nastupaju bendovi koji gaje alternativni rok izraz i sve što je srodno tom zvuku (rege, elektro sint pop…) dok je drugi dan na festivalu posvećen malo tvrđem zvuku - panku i srodnim izrazima.

"Prvog dana čućemo Džezbolaah iz Beograda. U pitanju je eksperimentalni, kako ga sami nazivaju – disaster jazz, zatim, ove godine prvi put imamo goste iz Mađarske, Sungazers koji nam dolaze iz Segedina. Tu su nam ove godine i Sin Seekas, naši lokalci iz Vojvodine, dok smo posebno ponosni na nastup Multietničke atrakcije, dua koji nam dolazi iz Beograda", kaže Boris.

Drugog dana nastupaju Neven i Urlik iz Beograda, takođe i veterani hard kor scene iz Mađarske A.M.D. (Anti military demonstrations) i gosti iz Osijeka, zvezde punk underground scene u regionu – Debeli precjednik.

ekoslavija1 jpg

Posetioci će biti u prilici da poslušaju predavanje o revolucionarnim pesmama koje slave borbu za slobodu. Voditelji razgovora su Lidija Vasiljević i Nenad Glišić, dvojac Radio Praksa.

"Ove godine se bavimo lokalnim ekološkim problemima, a od mnogih gorućih ekoloških problema odabrali smo da u okviru eko okruglih stolova, sa relevantnim sagovornicima, u četvrtak, 7. septembra od 18 časova, razgovaramo o održivosti šuma oko Subotice i u subotu od 16h o mogućnosti selektivnog prikupljanja otpada u našem gradu“, objašnjava Boris.

ekoslavija2 jpg

Domaćin salaša, Lehel Horvat, građevinski inženjer, održaće interaktivno predavanje i vođenje kroz Lehel salaš pod nazivom: "Jednostavnost" – održiva gradnja i samoodrživi način života, a u petak u 19h očekuje nas i otvaranje izložbe radova underground subotičkih umetnika Senke Kokić i Daniela Tikvickog.

Oba dana, volonteri Otvorene kuhinje iz Novog Sada kuvaju posetiocima festivala vegansku večeru, koja će biti gotova u 19:30. Ulaznice za muzički deo festivala "Ekoslavija" koštaće 1.000 dinara po danu ili 1.600 dinara za oba dana.

P. K.

Foto: Ekoslavija 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Beldocs donosi bisere dokumentarnog filma

Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldocs" ove godine donosi publici 103 filma na jedanaest lokacija u Beogradu. Publika će imati priliku…

.

Letnja škola Festivala pomirenja

Letnja škola u okviru Festivala pomirenja “Dare to reconcile: Building peace on the ruins of history” biće održana od 20.…

.

Iva Lorens: "Dom" je ključna stvar, tu je najudobnije i najslobodnije!

Pred nama je još jedno takmičenje "Pesma za Evroviziju", na kome se bira predstavnik Srbije na najvećem evropskom muzičkom takmičenju…

.

Počinje festival "Slika u pokretu"

Osmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” počinje u petak 15. decembra u 19 časova filmom "Čuvari formule" u Kulturnom…

.

Celuloidni plafon: Nejednake šanse za muškarce i žene u filmskoj industriji

Žene zaposlene u filmskoj industriji izložene su različitim oblicima rodne diskriminacije i nasilja, bez obzira na to da li se…

.

OnePlus najavljuje AI muzički festival u Indiji

Kompanija OnePlus najavila je da će proslavu svog desetog rođendana obeležiti multi-žanrovskim muzičkim festivalom OnePlus AI Music Festival, koji će tokom decembra…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Radio Gruvanje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo