.
Trenutno
Music Mix by Dušan Majkić
 Dušan Majkić
Muzika / Festivali

Festival Omladina - katapult za talente

27.04.2017.

Šansi za proboj mladih bendova premalo je u eri turbo-folka i tiranije neukusa, no zahvaljujući Kancelariji za mlade u Subotici jedan festival se brine da svake godine izbaci neko novo ime čijim će se svirkama publika regiona radovati u godinama koje predstoje. Od šezdesetih godina na ovamo Festival Omladina lansirao je desetine velikih pop-rok institucija poput KUD Idijota, Lačnog Franca, Pekinške patke, Majki... 

.

I ove godine petnaestak bendova iz regiona dobiće priliku da na bini Bunjevačkog kola izbori svoje mesto na rok sceni, a koordinatorka Kancelarije za mlade Dejana Baltes za Oradio kaže da je rok za prijave 5. maj, te da se već prijavilo desetak mladih bendova. Cilj ove smotre je, kako kaže, da privuče muzičare iz celog regiona, a suština je da promoviše kvalitetne bendove koje nismo imali prilike da čujemo.

"Suština festivala je da omogući mladim bendovima koji do sada nisu imali mnogo prilike za nastupe da zasviraju na našoj, moram reći, profi bini. Mislim da taj momenat da oni stanu na binu i sviraju pomera granice njihovog samopouzdanja i iskustvo u nastupima, a svakako doprinosi i da oni sviraju pred neki poznatiji bend", kaže Dejana.

omladinafest2 jpg

Može li takav festival doprineti ozbiljnoj afirmaciji benda kao nekad Dejana nije mogla da kaže, ali smatra da nagrada postavlja temelj njegovoj afirmaciji jer podrazumeva i nove nastupe i snimanje autorskih pesama.

"Mi se kao i svake godine trudimo da pobedniku obezbedimo, kao nagradu, 20 sati snimanja albuma u našem 'Studiju 11'. Imamo i lepu saradnju sa nikšićkim 'Bedem festivalom' tako da pobednički bendovi imaju priliku da odu i nastupe na nekom drugom festivalu. Trudimo se da im se isplati nagrada i da se ne zaustavi sve na ovom festivalu.

Prošlogodišnji pobednik bio je zagrebački bend "From another mother". Vlado Remeš, jedan od trojice članova ove post-rock grupe kaže da od nastupa nisu mnogo očekivali jer se dugo nisu sastajali pre toga, a da se svirka na Festivalu Omladina ispostavila kao vrhunski uspeh koji im je doneo nove nastupe tamo gde se nisu ni nadali.

"Nama konkretno najviše je značilo to što su nas povezali sa tri festivala: u BIH, Crnoj Gori i u Subotici. Bilo nam je najbitnije da odsviramo te svirke i da oni nama to omoguće, što i jesu. Sada nam znači to što imamo te reference, pa kad pišemo mejl nekome za svirku, napišemo i da smo osvojili Festival Omladina, pa nas promoteri malo ozbiljnije shvate i lakše dođemo do svirke", objašnjava Vlado.

omladinafest3 jpg

Ove godine posle takmičarskog dela na festivalu nastupaju E Play i Artan Lili. Frontmen Artana Bojan Slačala za Oradio kaže da da se ne slaže da je takmičenje bilo kakva opcija za umetnost i muziku, jer je teško proceniti kvalitet benda na osnovu jedne pesme. Sa druge strane, kaže da podržava takve festivale jer su potrebni mladim bendovima zbog vidljivosti pred publikom.

"Na tom festivalu pod istim ovakvim uslovima nastupili su Haustor i Idoli. Tu su se zbližili, upoznali i do kraja života družili Vlada Divljan i Darko Rundek, na primer. Sigurno da je takav festival neophodan i lepo je što postoji. Mi takve festivale uvek podržavamo, pa ovog puta i nastupamo na Omladini i jako nam je drago što ćemo biti tamo", kaže Slačala.

Naši sagovornici slažu se da većeg uspeha za bendove nema bez medija koji su listom potpuno nezainteresovani za nekomercijalne festivale. Tamo gde drugi mediji omanu, O radio se trudi da vas iscrpno informiše. I ove godine bićemo deo Festivala Omladina pa će naši slušaoci imati priliku da, 20. maja, čuju izveštaje naših reportera i atmosferu iz Bunjevačkog kola u Subotici.

P. Klaić

.
Maika je novi bend/projekat Ide Prester (Lollobrigida) koja ovoga puta identitet crpi iz nepresušnih tema koje, opet, proizilaze…
.
Padala je kiša i izgubili smo od Švajcarske. To bi mogao da bude skraćeni prikaz druge festivalske večeri na Arsenlu, ali ne treba…
.
Britansko američka rokenrol atrakcij The Kills sinoć je prvi put nastupila u Srbiji i to u okviru ovogodišnjeg osmog Arsenal festa.…
Program
Kalendar događaja
Jun 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Da li treba dozvoliti biciklistima da voze u pešačkim zonama?