...
TRENUTNO11:00 - 12:00Dnevna soba

Muzika / Festivali

Exit preporuka: Years & Years

12.06.2017.

Kreativne godine!

.

Elektronski zvuk svetske muzičke scene, iz godine u godinu, doživljava reinkarnaciju. Ovde se prvenstveno misli na retro elemente koji su nam ponovo ubrizgali onaj adrenalin, kreativnost i polet koji se mogao osetiti prilikom eksplozije house i electropop zvuka. Naravno, mislimo na početak nikada prežaljenih devedesetih godina prošlog veka. Danas, neka nova mladost, je osetila potrebu da celu tu zaostavštinu provuče kroz naprednije instrumente i savremenu tehnologiju, ali da dobro poznati gruv sa plesnog podijuma ostane isti. 

y2 jpg

Kreativne godine: Majki, Oli i Emri

Zna se i koji u su to muzički centri uvek u toku sa aktuelnim pravcima, a mi ovoga puta izdvajamo šarm Londona. Pre tačno sedam godina u ovom gradu je oformljena pop petorka jednostavnog imena Godine i godine (Years & Years). Nekoliko godina kasnije, tačnije 2013, pojavljuje se prvi singl "I Whish I knew", koji je realizovala trojka koja se do danas nije menjala: pevač i klavijaturista (ponekad i glumac) Oli Aeksander (Olly Alexander), basista Majki Goldsvorti (Mikey Goldsworthy) i drugi klavijaturista Emri Turmen (Emre Turkmen). 

Prvi singl grupe: "I Whish I Knew"

Ekipa neumorno radi na novim pesmama, tako da se za samo nekoliko nedelja njihov repertoar obogaćuje odličnim i hitičnim kompozicijama "Traps", "Real", "Take Shelter", "Desire"... Naravno, čekalo se na singl koji će osvojiti prvo mesto svetskih top lista. Taj trijunf konačno je ostvaren u januaru 2015. kada se pojavljuje možda i najveći hit u dosadašnjoj karijeri ovog benda. U pitanju je plesni klasik i neodoljiv adut svih pravih žurki, poletna kompozicija "King"!

Adut benda: "King"

To je, ujedno, bio i pravi znak i odličan tajming za realizaciju albuma prvenca. "Communion" je ozario sve fanove u srcu leta, u julu 2015.

y3 jpg

Omot albuma prvenca "Communion"

Ta uzavrela energija čula se i na sledećem singlu "Shine", spretnoj kombinaciji ambijenta 80-ih sa modernom produkcijom. Album je prodat u više od milion primeraka, a tom cifrom je oboren i rekord najbrže prodatog debitanstskog izdanja za 2015. Nekoliko meseci kasnije rasprodata je i londonska Vembli Arena.

Spot za singl "Shine"

Danas su Years & Years mala pop institucija. Na drugi abum se čeka s nestrpljenjem, a pred kraj prošle godine su nas podsetili kako se komponuje pravi hit. Numera "Meterorite" najavljuje novo poglavlje u električnim godnama koje nam dolaze u susret. 

Spot za pesmu "Meteorite"

Ono što je mnogo važnije je to da nam Years & Years dolaze ove godine na Petrovaradinsku tvrđavu! Exit 2017 jači je za ovo veliko muzičko ime, a ceo sintetički kosmos će se raspršiti 7.jula na Mejn bini vašeg omiljenog festivala. Ekipa O Radija je tu da vas podseti zašto se ovde radi o važnom događaju koji će odzvanjati godinama!

U nastavku pogledajte kako ovaj bend zvuči uživo. U pitanju je nastup na prošlogodišnjme festivalu Glastonberi:

D.M.

Možda te još zanima:

.

O radio na Exit-u: Dan drugi

Drugo festivalsko veče je obuklo dobar deo Exita u žestoku, rokenrol, odoru. Sentence, Debeli Precjednik, Lazarath, Ratos de Porao, The…

.

Years & Years BBC Sound of 2015!

Prošlogodišnji pobednik i nosilac titule BBC Sound of 2014 je Sam Smith, čiji je debi album "TheLonely Hour" oborio rekord…

.

Četiri mačke na krovu dok u pozadini svira punk džez

Bend Jolly Little Bunch osnovan je 2017. godine u Novom Sadu. U bendu su Dragutin Šuković Šule (gitara/vokal), Marko Ramone Vanović…

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

.

Too much of such: Udruženi muzikom, inspirisani hranom

Muzičko istraživanje melodija i ritmova specifično je za muzičare velikog znanja i iskustva. Iako spada u mlađu generaciju novodaskih muzičara,…

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo