...
TRENUTNO06:00 - 12:00Music Mix by Majkić

Muzika / Festivali

O radio na Exit-u: Dan drugi

08.07.2017.

Drugo festivalsko veče je obuklo dobar deo Exita u žestoku, rokenrol, odoru. Sentence, Debeli Precjednik, Lazarath, Ratos de Porao, The Damned... Dakle, jedna žestoka noć je iza nas uz podsećanje da nas i večeras čeka jedna slična muzička slika. 

.

Zajenička emisija u sradnji sarajevskog eFM - a i novosadskog O radija prošla je u znaku mladih ljudi, sportista i muzičara koji su svako na svoj način podelili snove, ideje i uzbuđenja kolektivnog kreativnog rada. 

Ekipa O radija imala je čast da u svom studiju ugosti i zlatnu paraolimpijku iz Novog Sada Borislavu Perić koja je briljirala na poslednjoj Olimpijadi u Brazilu prošle godine. Borislava je učestvovala i u zanimljivoj konferenciji u vezi sa projektom "Zdravo buduća sportiskinjo" kako bi još jednom istakla važnost fizičkih aktivnosti koje su presudne u odrastanju svake mlade osobe.

paraolimpijka jpg

Gošća našeg studija: Zlatna paraolimpijka Borislava Perić

Posle emisije svako je otišao na svoju stranu u potrazi za nekim ličnim muzički uzbuđenjem. Negde oko 22h na Exsplosive binu stupaju kultni osiječki pank rokeri Debeli precjednik koji sledeće godine slave jubilej - 25 leta od kako su na rokerskoj misiji zbližavanja fanova iz "Panonske unije", a frontmen sastava Debeli precjednik Tin Kovačić Koca stigao je i da nam pojasni kako bend ostaje u formi sve ove godine. Nastup je bio energičan i furiozan uz gomilu horskog pevanja i uzavrele pank rok atmosfere. Debeli su jedan od najkvalitetnijih bendova ovog muzičkog usmerenja i obostrano je zadovoljstvo kada nam zasviraju svoje gorko/setne/žestoke melodije. 

Debeli na Exsplosive bini

Zapravo, čitavo veče je imalo pank šmek, a ceo taj vajb je zaokružen nastupom legendarnih Engleza The Damned koji su u Novi Sad došli drugi put u svojoj karijeri dugoj više od 40 godina. Svoj set na Fusion bini otvorili su klasikom "Street of Dreams", a dalje su se rađali hitovi uglavnom iz prvog perioda rada benda. Muzičari na bini su bili vidno raspoloženi, a repertoar je itekako odgovarao i raspevanoj publici koja je bukvalno rasla uz njihove pesme. Ta veza je veoma jaka, posebno ako uzmemo u obzir to da su The Damned decenijama kultno ime na muzičkoj mapi Novog Sada. Više od sat vremena furioznog nastupa, a sve je to na kraju zaliveno pank himnom "Smash it Up" čiji kvalitet i poletnost nisu izgubili na značaju. 

Fusion bina u znaku The Damned

U kratkom razgovoru za O radio, jedinstveni gitarista i osnivač benda, Captain Sensible još jednom je napomenuo zašto pank žanr treba ozbiljno shvatiti.

damned1 jpg

Smash it Up: Captain Sensible i Majkić

Posle obrazložene lekcije iz rokenrola, ostalo je još malo vremena da se čekira atmosfera na Main bini. Pankeri su otišli svojim putem (ka Explozivu) kako bi stigli na nastup veterana iz Brazila pod imenom Ratos de Porao. Ipak sam se opredelio za mekše pop zvuke u želji da se uverim da li je histerija u vezi sa bendom Years&Years opravdana. Ovi mladi engleski momci bukvalno su preko noći pokorili ceo svet, a prostor na Mejnu doneo je sliku velike gužve i jedne nove publike koja je iz sveg glasa prenosila uzbuđenje i elektricitet ka svojim zvezdama. Jedva sam se provukao na zgodno mesto za snimanje i tamo propratio poslednjih pola sata ovog velikog nastupa. Dobro, kao fan potpuno drugog muzičkog žanra, ipak su Years&Years iz nekog drugog univerzuma, ali su retke novajlije koje zaista znaju kako se prave hitovi. Zadovoljstvo na licima fanova još više se ozarilo kada je za kraj nastupa krenuo bit ultimativne pesme "The King". Perfektan izbor za kraj i pozdrav sa novosadskom publikom koja je prepoznala značaj aktuelne muzičke scene. 

Nova pop mladost: Years&Years

Ostalo mi je još samo malo vremena pa sam se ponovo vratio na Fusion binu kako bi propratio nastup Sane Garić i njenog analognog svemirskog miksa. I ovde je reč o jednoj svežoj i poletnoj muzičkoj formi prepunoj zvučnih slika satkanih od zvukova sintisajzera i prijatnog ali i odlučnog ženskog vokala. Idelan nastup za kraj vrlo uspešne večeri. Dobro, neko je tek tada krenuo da se penje na Đavu! 

U nastavku pogledajte kratak video sa nastupa Sane Garić, a možete i poslušati audio prilog sa druge festivalske večeri.

 

Možda te još zanima:

.

Nikola Ćirić: Horna i jutarnje sunce

Svet klasične muzike nikada nije stigao u centar pažnje javnosti i većeg dela publike. To se možda dogodi teka kada…

.

Savana: Vitalni revival

Savana je novi domaći bend koji je spreman da svoj rad totalno prepusti pustinjskim zvucima i albumima čije pesme grade…

.

Na festivale uz mere predostrožnosti

Iako je većina manifestacija i javnih okupljanja odložena zbog pandemije koronavirusa, određeni događaji se ipak vraćaju na velika vrata. Upravo…

.

Ritam za vatru slobode

Igor Vince (Igor Vins) & His Drum, Brass, And Keys je mnogočlani bend sa snažnom duvačkom sekcijom, ubedljivom ritam sekcijom,…

.

Reakcije na održavanje Exita podeljene, organizatori objavili prva imena

Zvanična odluka o tome da ovogodišnji Exit festival ipak bude održan izazvala je različite reakcije javnosti. Sa jedne strane, mnogi…

.

Retrospektiva plutanja i letenja

Kuhinjski snimci iz karantina Suzane Sumrah otvorili su jednu novu dimenziju u njenom muzičkom stvaralaštvu. "Bird Bourgeois" je njen prvi…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music Mix by Majkić
  • 12:00 Leto na O radiju
  • 12:10 Gost O radija

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo