...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

Arsenal žanrova

24.06.2018.

Završno veče jednog od najvećih domaćih festivala, koji je lociran u srcu Šumadije, tradicionalno se predstavilo u punom svetlu. Vreme se iznivelisalo i svi su bili na visini zadatka. Kako bendovi - tako i publika.

.

Gužva se već napravila pred nastup beogradskog trija Straight Mickey and the Boyz. Prostor ispred Garden bine bio je nabijen publikom, a žestoka svirka je sve dobro prodrmala i spremila za nastavak programa poslednje festivalske večeri. Ovaj sastav svakako je jedan od najefektnijih predstavnika domaćeg gitarskog zvuka, a svaka njihova svirka udara u nervni sistem poput arenalinskog šoka.

Ovoga puta stvarno ne možemo preskočiti Plavi Orkestar koji je privukao sve generacije i ljubitelje najšarolikijih muzičkih žanrova na Main stage (metalac u prvom redu znao je sve tekstove). Još uvek mlađani Loša je na jako lep način pozdravio, prema njegovim rečima, mnogobrojnu mladu alternativnu omladinu i u nekih sat vremena svi su se vratili u jednu sasvim drugačiju zvučnu sliku. Mnogi su govorili kako je to promašaj orgnizatora, da niko neće doći, bla, bla, bla... I da se razumemo, Plavi Orkestar ima jednu od najvažnijih antifašističkih pesama u muzičkoj istoriji naših naroda i narodnosti. Tačka. 

po1 jpg

Generacijski trans. Atmosfera sa koncerta Plavog Orkestra

Engleski sastav Enter Šikari (Enter Shikari) bio je sledeći koji je izašao na najveću binu poslednje večeri Arsenala 08. Više od sat vremena žestoke mešavine elektronike, alternativnog rokenrola i ko zna čega još, bilo je dovoljno da publika u Srbiji konačno upozna jedan vrhunski koncertni bend. Ovde prvenstveno mislim na energiju i vokal frontmena Rua Rejnoldsa. Veoma popularni kod mlađe publlike, Enter Šikari su nesebično podelili i poslednji atom svoje energije sa kragujevačko publikom. Sastav postoji deset godina i vreme vam je da uđete u njihovo kreativno polje.

es1 jpg

Glas kao oružje: Ru Rejnolds 

A na Garden bini – totalno drugačiji štimung. Posle mnogo vremena, ponovo sam imao prilku da gledam bend Letu Štuke. Momci su se u martu ove godine oglasili povratničkim singlom "Supermarket", a njihov set je upotpunio sarajevsku školu hitova. Letu Štuke su već nastupili na jednom od prvih Arsenala i moram priznati da su tada mnogo bolje zvučali. Ovo je sad sve malo labavije, opuštenije (Dino Šaran nije svirao gitaru), ali bez udarne igle koja bi inače sjajne pesme u potpunosti podigla do željenog emotivnog uzbuđenja u publici. Jeste, bilo je horskog pevanja, raspoloženje je bilo a nivou, ali je u realizaciji ipak falio taj žar i poletnost koji su krasili nastupe u zenitu njihove karijere. 

ls1 jpg

Letu štuke

E, zato su pop heroji devedesetih, engleski sastav Morčiba (Morcheeba) zvučali fenomenlno! Nisam znao šta da očekujem od benda koji je bio u centru pažnje pre tačno 20 godina (album "Big Calm"), kada me to apsolutno nije zanimalo. Perfektan zvuk, uvežbana ekipa muzičara i prelepa Skaj Evdards čiji je glas (a i pojava) omamio sve prisutne. Milslim da je ovaj koncert ujedno bio i najposećeniji događaj ovogodišnjeg Arsenala jer je stvarno bilo krcato. Svoj prefinjen set Morčiba je u jednom momentu presekla usklađenom obradom, bolje reći omažom Dejvidu Bouviju (pesma Let’s Dance). Svoj novi, deseti, album "Blaze Away" su objavili pre samo dve nedelje, tako da je ovo sigurno bio jedan poseban koncert na otvaranju njihove svetske tuneje.

mor1 jpg

Trans sa Mejna: Morčiba

Posle toga, ponovo na Garden. A tamo još više ljudi. Prema rečima organizatora, na poslednje veče Arsenala došlo je više od 9.000 posetilaca, što se osetilo na svakom koraku. Do bine smo se probijali polako, a nešto pre dva sata posle ponoći svoj set otvorio je i niški hip hop duo Stereo Banana. "Munje nebjeske" (ime njihovog poslednjeg albuma) bljesnule bi pri svakom bitu i rimi sa bine pravo u uši i oči posmatrača. Marko (Naopak) i Nemanja (Nemus) su besprekorno odradili koncert a u pomoć im je uskakala raspoložena publika. Skakanje, razumevanje, energija do poslednje pesme i kapi znoja. Retki su hip hop bendovi koji svoje reči koriste kao poruku, opomenu i putokaz, bez sve učestalijih parodijskih elemenata mnogobrojnih kolega sa scene. Treba nam ovakav zvuk. Drago mi je što je Garden bio ponesen od strane samo dva čoveka. 

sb1 jpg

Oznojali sve u publici: Stereo Banana

Za kraj programa ove bine dočekali smo i beogradski E – Play koji promoviše svoje novo izdanje "Sloboda". Bend ujedno slavi i jubilej – dvadeset godina postojanja što je samo još jedan motiv da se svira više, bolje, zahtevnije, raspoloženije kvalitetnije... Tako je i bilo.

ep2 jpg

Dvadeset godina slobode: E-Play

Disciplina Kičme je tutnjala u daljini sa Mejna dok smo polako odlazili sa lokacije koja nam je za tri dana pružila uvid u to zašto bi svaki važniji grad u Srbiji trebalo da ima jedan visokoprofilisani muzički festival poput Arsenal festa. Svaka godina je novi izazov, produkcijski stepenik više, a njegova desetogodišnjica se bliži punom parom. Vreme leti kada se dobro provodiš.

U nastavku pogledajte video sa završne večeri ovogodišnjeg Arsenal Festa.

Dušan Majkić

Video: Miljana Milekić 

Možda te još zanima:

.

Dva nula za Arsenal!

Padala je kiša i izgubili smo od Švajcarske. To bi mogao da bude skraćeni prikaz druge festivalske večeri na Arsenlu,…

.

Arsenal 2019: Treće veče ujedinjenih žanrova

Prošlo je dovoljno godina pa da se kragujevački Arsenal fest jasno iskristališe u očima i ušima publike željne kvalitetnog programa.…

.

Četiri mačke na krovu dok u pozadini svira punk džez

Bend Jolly Little Bunch osnovan je 2017. godine u Novom Sadu. U bendu su Dragutin Šuković Šule (gitara/vokal), Marko Ramone Vanović…

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

.

Too much of such: Udruženi muzikom, inspirisani hranom

Muzičko istraživanje melodija i ritmova specifično je za muzičare velikog znanja i iskustva. Iako spada u mlađu generaciju novodaskih muzičara,…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo