...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Muzika

Exit preporuka: Roisin Murphy

26.06.2017.

Marfijev zakon pop muzike!

.

Muzičke revolucije se dešavaju stihijski i bez nekakve prethodne najave, a njihove heroje odabiramo samo po originalnom pristupu stvaranja i upečatljivim izražavanjem. Ovoga puta, priča nas vodi u mali irski grad Arklou u kojem je rođena Roisin Murfi (Roisin Murphy). Oduvek je volela da peva, a snovi o stadijumskim nastupima nisu bili ni na skici. Zapravo, selidbom u Mančester ova harizmatična žena započinje novi život prepun umetničkih faza (post pank bend, Akademija umetnosti, zanimanje na polju modnog dizajna...), a osamostaljenje i odlazak iz roditeljske kuće još viće su izbrusili ideje koje su se polako počele realizovati.

rm5 jpg

Retro stil kao večna životna inspiracija

Sudbonosni susret sa engleskim muzičarem i producentom Markom Brajdonom (Mark Brydon) desio se 1994. na nekoj kućnoj žurci, a par se momentalno složio oko novih muzičkih vidika. Ono što je najzabavnije u celoj njihovoj priči oko upoznavanja jeste da je Roisin započela konverzaciju sa Markom frazom: "Do you like my tight sweater? See how it fits my body" koja će kasnije (fraza) poslužiti za naslov njihovog debi albuma realizovanog pod imenom sastava Moloko.

rm2 jpg

Neprikosnoveni putnici Mlečnog puta: Roisin i Mark

Moloko je već na debitanstskom ostvarenju veoma inteligentno izneo svoju verziju mešavine trip hopa i elektronike sa primesama fanka, a ova kombinacija će ostati i jedna vrsta orijentira u njihovoj izuzetnoj karijeri. Drugi album (I Am Not a Doctor) iz 1998. donosi i prvi hit koji je preko noći osvojio sve značajnije svetske top liste. Naravno, reč je o ultimativnom plesnom hitu, futurističkoj disko himni "Sing it Back".

Spot za kompoziciju "Sing iz Back"

I, kao što uvek tako biva kada se pojavite u pravu vreme sa pravim pesmama, onda je krenula da se odmotava njihova priča. Sve veći nastupi i gostovanja u eminentnim muzičkim emisijama opravdali su kvalitet sastava Moloko. Sada je bilo vreme za još jedan hit. "The Time is Now" se pojavio na proleće 2000. i najavio, takođe, uspešno studijsko ostvarenje "Things to Make and Do". Na ovom albumu je još više produbljena ideja oko žive svirke na nastupima, a Roisin ovo izdanja ističe kao veoma važnu prekretnicu u njenom pevanju.

Spot za kompoziciju "Time is Now"

Poslednju zajedničku avanturu duo Moloko je realizovao 2003. kada se pojavljuje možda i njihov najbolji album. "Statues" naprosto kipte od sjajnih pesama, među kojima su veliki pop biseri: "Familiar Feeling", "Forever More" i "100%". Te iste godine su održali i nezaboravan koncert na festivalu Exit. Pomenuti nastup je oborio sve rekorde posete Mejn bine, a Roisin je, sa sve gipsom na nozi, dočekala svoj trideseti rođendan! Turbulentne emocionalne slike vešto su uklopljene u ovo izadanje, a one su sudbonosno najavile i prekid muzičke sradnje imeđu Roisin i Marka. Moloko su danas istorija i veoma bitna stanica u kreiranju muzičkog ukusa svakog ozbiljnog slušaoca.

Spot za kompoziciju "Familiar Feeling"

Imavši snage da nastavi sa kreativnim radom, Roisin se odmah upušta u solo vode a 2005. se pojavljue njen prvi album "Ruby Blue". Nasleđuju ga "Owerpowered" (2007) i "Hairless Toys" (2015). na kojima je još više naglašen taj isnirativni artizam i osećaj kako treba da se upakuje originalna zvučna slika.

rm3 jpg

Omot albuma "Ruby Blue"

Poslednji solo album (Take Her Up to Monto) pojavio se pre tačno godinu dana i on je doneo jednu svežu impresiju modernog Londona sa veoma ogoljenom muzičkom strukturom. 

rm4 jpg

Omot albuma "Take Her Up to Monto"

Ove godine će se sve te upečatljive boje sliti na Mejn binu festivala Exit!. Roisin nastup se čeka s nestrpljenjem, a ekipa O radija već pravi svoju idealnu set listu. Ubacujemo i tebe u grupu!

U nastavku pogledajte spot za pesmu sa veoma potresnom tematikom, "Exploitation":

 

Dušan Majkić


 

Možda te još zanima:

.

O radio na Exit-u: dan četvrti

Poslednjim bitovima Nine Kraviz na Dance areni, koji sat nakon svitanja završen je ovogodišnji Exit festival. Poslednje festivalsko veče obeležili…

.

Róisín Murphy i Jason Derulo na Exitu

Organizatori EXIT festivala objavili su još dva hedlajnera koji će ove godine nastupiti na Petrovaradinskoj tvrđavi.

.

Roisin Murphy objavila prvu pesmu sa novog albuma

Roisin Murphy je sa svojim fanovima podelila novu pesmu "Mastermind", kojom najavljuje sledeći album "Take her up to Monto".

.

Capital Cities i Roisin Murphy na Exit Avanturi

Ovogodišnju EXIT Avanturu upotpuniće kalifornijski hitmejkeri Capital Cities koji će nastupiti na završnoj večeri Exit festivala (12. jula), kao i Roisin…

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Prava umetnost će uvek dodirnuti mladog čoveka

Profesor filozofije u novosadskoj elitnoj gimnaziji "Jovan Jovanovič Zmaj" Aleksandar Turukalo, uz svoje profesionalno usmerenje već dugi niz godina na vrhunskom…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo