...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura

Adriana Sabo - NS nezavisne muzičke scene

21.03.2015.

Džez scena još opstaje i homogena je, dok noiz scena u Novom Sadu tek treba da nastane, rekla je Adriana.

.

Centar za istraživanje popularne muzike iz Beograda zavšio je svoj projekat “Muzičke scene u Srbiji”, koji je tokom prošle godine sproveden u nekoliko gradova Srbije i Vojvodine (Inđija, Novi Sad, Beograd, Zaječar, Kragujevac). Rezultati istraživanja ove organizacije biće prezentovani na ciklusu predavanja, a prvo predavanje bilo je posvećeno upravo novosadskoj sceni.

Doktorantkinja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu Adriana Sabo, koja je u timu istraživača radila intervjue i procenjivala stanje u Novom Sadu, rekla je da je plan organizacije da projekat nastavi i da istraži šta to mladi sviraju u još nekoliko mesta.

“Ideja je bila da se predstave popularne muzičke prakse u što većem broju gradova, koji nisu uopšte ili su manje medijski propraćene. Hteli smo da vidimo šta se svira i šta sviraju maldi”, kazala je Adriana za O radio.

Istraživački tim razvio je i metodologiju istraživanja uz pomoć sociološkinje Maje Vasiljević, koja je za ovu priliku kreirala specijalan upitnik.

“Na osnovu tog upitnika hteli smo da saznamo ko su muzičari u tim sredinama, gde sviraju, kad i kako sviraju, odnosno osnovne podatke o njima. Zahvaljujući odgovorima došli smo do podataka da li uopšte postoji nešto što bi se moglo nazvati muzičkom scenom u njihovim gradovima”, objasnila je Adriana i dodala da scena u teoriji predstavalja homogenu strukturu – određeni broj bendova koji sviraju istu vrstu muzike, nastupaju na istim mestima, ili eventualno snimaju za jednu produkcijusku kuću, i tako dalje.

Za Adrianu je Novi Sad bio u fokusu, odnosno novosadska noiz scena, i muzičare koji muziku shvataju veoma široko i za koji u svoj rad uključuju buku, šumove, elektronske elemente ili čak nešto što uopšte nisu instrumenti.

“U Novom Sadu ne postoji jedno mesto na kojem ovakvi "noiz" mužičari sviraju i koje je specijalizovano samo za tu vrstu muzike. Svi muzičari su mi rekli da nastupaju kad ih neko pozove ili kada imaju vremena, jer to nikome nije profesija. Oni to rade iz hobija i ljubavi, što ne znači da muziku ne shvataju ozbiljno”, rekla je Adriana i dodala da noiz scena u Novom Sadu tek treba da nastane.

Centar je istraživao i šta se dešava za džez scenom u Novom Sadu. O ovoj temi istraživale su Adrianine kolege Marija Maglov i Milan Jančurić.

“Ono što se može zaključiti o džez sceni u Novom Sadu je da je ona ipak kompaktnija u odnosu na mladu noiz scenu, jer recimo postoje i mesta na kojima se svira ova muzika, kao što je Fokstrot. Jedna od važnih karakteristika je i ta što su to uglavnom profesionalni muzičari i veliki broj njih zapravo živi od svoje svirke. Ovo nije čest slučaj sa noiz muzičarima”, prenela nam je Adriana rezultate istraživanja.

Više o rezultatima, intervjue sa muzičarima i tekstove analiza pronađite na sajtu Ceproma, kao i na njihovoj facebook stranici, a audio razgovor sa Adrianom je na kraju teksta. U najavljenom nastavku projekta biće analizirane omladinske popularne scene u još nekoliko gradova Srbije i Vojvodine, među kojima su Niš, Bačka Palanka, Bečej i Temerin. Osim novih gradova biće istraženi i novi muzički pravci, a novi muzičari i bendovi se podrazumevaju.

Projekat je podržalo Ministarstvo za kulturu i informisanje, kao i SOKOJ.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Vez se utkao i u sadašnjost

Svako ko misli da vez kao zanat polako nestaje jednostavno greši. U poslednje vreme se putem društvenih mreža dešava prava…

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Život je improvizacija

Novosađanka Milena Jančurić mlada je flautistkinja koja je nastupala na ovogodišnjem Novosadskom jazz festivalu, uz naše najeminentnije jazz muzičare. U karijeri…

.

Nišville: hip hop i filmovi, uz velika jazz imena

Jubilarni 15. Nišville jazz festival održava se od drugog do 11. avgusta, a glavni muzički program počinje u četvrtak. Nastupaju…

.

Danel Beža gitarom osvaja Novi Sad

Gitarista Daniel Beža i French Jazz Band održali su veoma posećen i hvaljen koncert u Kulturnoj stanici Svilara. Uz Daniela…

.

Fortet Vladimira Samardžića u KC Labu

Jazz sastav Vladimira Samardžića nastupiće danas, trinaestog decembra, u Kulturnom centru LAB od 21 čas. 

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Koliko se uvođenje kovid propusnica pokazalo kao dobra mera protiv koronavirusa?

Oradio logo