...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Zanimljivosti

Upoznajte Novi Sad na mobilnom telefonu

09.03.2017.

Ukoliko niste dovoljno upoznali Novi Sad, ili imate goste - turiste koji žele da ga upoznaju, udruženje "Šta je novosadski" vam je dosta olakšalo posao. Njihova aplikacija "Priča se (p)o gradu Novom Sadu" već se pojavila na tržištu i predstavlja alternativni turistički vodič kroz Novi Sad.

.

Aplikacija je jednostavna za korišćenje, potrebno je da imate android telefon kako biste je instalirali. Nakon toga jedino što vam još treba je da se prošetate Novim Sadom sa uključenom aplikacijom i poslušate mnoštvo zanimljivih priča o raznim delovima grada.

Predstavnica udruženja Šta je novosadski Slađana Gajić objasnila nam je da je ideja aplikacije bila da predstave Novi Sad kroz priče lokalnog stanovništva.

"Ideja za aplikaciju i veb sajt koji je deo projekta Superste 'Priča se (p)o gradu Novom Sadu' je nastala tako što smo dobijali puno poruka i predloga naših sugrađana koji su tagovali šta je to za njih novosadski i pričali neke novosadske priče. Hteli smo da imamo to sve zabeleženo na jednom mestu, tako da se pojavila ideja da napravimo platformu koja će obuhvatiti sve ove priče."

aplikacija foto

U okviru aplikacije postoji nekoliko kategorija: Poznati novosađani, Kulturno-istorijske priče i Lokalne legende. Tako možete poslušati i pročitati kako je izgrađen SPENS, šta znači taj akronim, ali i kako su lipe u Zmaj Jovinoj ulici dospele tamo.

"Osim postojećih priča, postoji opcija i da korisnici pošalju predlog svoje priče i kratak opis. Na veb sajtu postoji forma u kojoj možete popuniti podatke, pa ukoliko ideja za priču bude odabrana, naš tim će biti poslat da snimi i fotografiše. Tako će se i vaša priča naći na aplikaciji", ispričala je Slađana za O radio.

miroslav farkas

Među lokalcima čiji glas i priče možete da poslušate u okviru aplikacije je i novinar Miroslav Farkaš. On kaže da su Novosađani, nažalost, slabo obavešteni o kulturnim dobrima koja postoje u gradu.

"To što sam u projektu izneo je moje viđenje turističke ponude Novog Sada, a to je ono što na prvi pogled ne deluje dovoljno komercijalno. Ljudi koji se profesionalno bave turizmom imaju svoje razloge zašto recimo nisu stavili Almašku crkvu u tu ponudu", ispričao nam je Miroslav i dodao da se tokom odabira priča rukovodio onim čega nema u zvaničnoj ponudi Turističke organizacije Novog Sada, a kako kaže, takvih stvari ima puno.

Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, na teritoriji Grada Novog Sada u 2016. godini ukupno je boravilo više od 170 hiljada turista, što je zapravo porast u odnosu na prošlu godinu. Predstavnica TONS-a Jelena Radojčić kaže da je ova aplikacija odličan način prezentacije grada.

"Posebno su zanimljivi ti novi trendovi i inovacije, jer sve veći broj turistra koristi mobilne telefone i aplikacije. Veliko nam je zadovoljstvo da turistima u našem gradu možemo da ponudimo aplikaciju koja se razlikuje od svih dosadašnjih u nekim segmentima. Posebno je interesantno to što lokalno stanovništvo priča o nekim zanimljivim lokacijama", rekla je Radojčić.

Ukoliko vas je ova priča zainteresovala, posetite Google Play radnju i instalirajte aplikaciju "Priča se (p)o gradu Novom Sadu", a dok ekipa iz udruženja "Šta je novosadski" ne napravi aplikaciju za IOS uređaje, možete otići i na njihov veb sajt.

Ceo prilog poslušajte ovde

Lea Kotlica

Možda te još zanima:

.

Više nema dileme šta obući

YourCloset je aplikacija za Android uređaje koja daje odgovor na jedno od najtežih pitanja čovečanstva - šta obući?

.

Aplikacija za kompleksne matematičke probleme

Digitroni nas ne mogu spasiti od kompleksnijih matematičkih zadataka. Zbog toga je Microsoft odlučio da reši ovaj problem i lansirao aplikaciju Microsoft Math…

.

Podaci o kvalitetu vazduha na tvom telefonu

Zagađenje vazduha je goruće tema u domaćim medijima već neko vreme. Ukoliko želite da pratite stanje vazduha u vašem gradu,…

.

Mint prati kako trošiš novac

Praznici su nam sve bliži, a sa njima i novčane brige i razbibrige. Mint aplikacija je mali kućni finansijski savetnik…

.

Upoznaj nove ljude bez jezičkih prepreka

Google play proglasio je najbolju aplikaciju za 2019. godinu. Njena glavna funkcija je - spajanje prijateljstva i učenje o drugim…

.

Reši problem nespavanja

Ako imaš poteškoće da zaspiš, imamo aplikaciju za tebe. 

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Kalendar događaja

Decembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     

Anketa

Šta mislite o našem novom sajtu?

Oradio logo