...
TRENUTNO05:00 - 11:00Music mix by Marko

Lifestyle / Zanimljivosti

Upoznajte Novi Sad na mobilnom telefonu

09.03.2017.

Ukoliko niste dovoljno upoznali Novi Sad, ili imate goste - turiste koji žele da ga upoznaju, udruženje "Šta je novosadski" vam je dosta olakšalo posao. Njihova aplikacija "Priča se (p)o gradu Novom Sadu" već se pojavila na tržištu i predstavlja alternativni turistički vodič kroz Novi Sad.

.

Aplikacija je jednostavna za korišćenje, potrebno je da imate android telefon kako biste je instalirali. Nakon toga jedino što vam još treba je da se prošetate Novim Sadom sa uključenom aplikacijom i poslušate mnoštvo zanimljivih priča o raznim delovima grada.

Predstavnica udruženja Šta je novosadski Slađana Gajić objasnila nam je da je ideja aplikacije bila da predstave Novi Sad kroz priče lokalnog stanovništva.

"Ideja za aplikaciju i veb sajt koji je deo projekta Superste 'Priča se (p)o gradu Novom Sadu' je nastala tako što smo dobijali puno poruka i predloga naših sugrađana koji su tagovali šta je to za njih novosadski i pričali neke novosadske priče. Hteli smo da imamo to sve zabeleženo na jednom mestu, tako da se pojavila ideja da napravimo platformu koja će obuhvatiti sve ove priče."

aplikacija foto

U okviru aplikacije postoji nekoliko kategorija: Poznati novosađani, Kulturno-istorijske priče i Lokalne legende. Tako možete poslušati i pročitati kako je izgrađen SPENS, šta znači taj akronim, ali i kako su lipe u Zmaj Jovinoj ulici dospele tamo.

"Osim postojećih priča, postoji opcija i da korisnici pošalju predlog svoje priče i kratak opis. Na veb sajtu postoji forma u kojoj možete popuniti podatke, pa ukoliko ideja za priču bude odabrana, naš tim će biti poslat da snimi i fotografiše. Tako će se i vaša priča naći na aplikaciji", ispričala je Slađana za O radio.

miroslav farkas

Među lokalcima čiji glas i priče možete da poslušate u okviru aplikacije je i novinar Miroslav Farkaš. On kaže da su Novosađani, nažalost, slabo obavešteni o kulturnim dobrima koja postoje u gradu.

"To što sam u projektu izneo je moje viđenje turističke ponude Novog Sada, a to je ono što na prvi pogled ne deluje dovoljno komercijalno. Ljudi koji se profesionalno bave turizmom imaju svoje razloge zašto recimo nisu stavili Almašku crkvu u tu ponudu", ispričao nam je Miroslav i dodao da se tokom odabira priča rukovodio onim čega nema u zvaničnoj ponudi Turističke organizacije Novog Sada, a kako kaže, takvih stvari ima puno.

Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, na teritoriji Grada Novog Sada u 2016. godini ukupno je boravilo više od 170 hiljada turista, što je zapravo porast u odnosu na prošlu godinu. Predstavnica TONS-a Jelena Radojčić kaže da je ova aplikacija odličan način prezentacije grada.

"Posebno su zanimljivi ti novi trendovi i inovacije, jer sve veći broj turistra koristi mobilne telefone i aplikacije. Veliko nam je zadovoljstvo da turistima u našem gradu možemo da ponudimo aplikaciju koja se razlikuje od svih dosadašnjih u nekim segmentima. Posebno je interesantno to što lokalno stanovništvo priča o nekim zanimljivim lokacijama", rekla je Radojčić.

Ukoliko vas je ova priča zainteresovala, posetite Google Play radnju i instalirajte aplikaciju "Priča se (p)o gradu Novom Sadu", a dok ekipa iz udruženja "Šta je novosadski" ne napravi aplikaciju za IOS uređaje, možete otići i na njihov veb sajt.

Ceo prilog poslušajte ovde

Lea Kotlica

Možda te još zanima:

.

Za organizaciju doma

Za one koji zaboravljaju ili ne stižu da pruže dovoljno pažnje svom domu što rezultira, na primer, gubljenjem računa po…

.

Koji sadržaj na Netfliksu te zanima?

Često se dešava da nam Netfliks, u moru serija i filmova, nudi i sadržaj koji nas ne interesuje, a ipak…

.

Za ljubitelje mangi i anima

Postoji mnoštvo blogova na temu anima i mangi, ali kako u moru svih njih naći ono što vam odgovara? Imamo…

.

Discord se rebrendira da bi se udaljio od gejminga

Ova kompanija je objavila da menja svoj fokus ka tome da svoj softver pretvori u mesto gde svako može da pronađe…

.

Alternativni wetransfer

Ako vam je potrebno brzo i brzo deljenje foldera ili datoteka, imamo sajt za vas. 

.

Za lepu letnju baštu

Ukoliko volite da imate i uređujete lepu, letnju baštu tokom leta, imamo aplikaciju za vas. 

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo