...
TRENUTNO10:20 - 10:30Pre podne na O radiju

Lifestyle / Zanimljivosti

Cartoon Network je danas samo lepa uspomena

26.10.2022.

Mnoge je pogodila vest o gašenju Cartoon Network studija, koji stoji iza mnogih crtanih hitova koje smo gledali devedesetih i dvehiljaditih. Radi se, ipak, samo o koroporativnim zavrlzamama, jer legendarni kablovski kanal nastaviti svoj život. 

.

Pre trideset godina, 1. oktobra 1992. godine, u američkim kablovskim sistemima se pojavio signal novog dečijeg kanala Cartoon Network. Iza svega je stajao medijski mogul Ted Tarner, tada kralj kablovske televizije i vlasnik brendova kao što je CNN. 

On je program pokrenuo iz jednog prostog razloga - nekoliko godina ranije je postao vlasnik kataloga studija MGM i  Hana-Barbera, koji stoje iza gomile popularnih crtaća iz sedamdesetih i osamdesetih, poput Kremenkovih ili Skubi Dua. Novi kanal je bilo mesto gde će se sav taj sadržaj reprizirati, ali je ubrzo postao puno više od toga. Brzo se proširo i na Evropu i postao popularan i kod nas, priseća se Đorđe.

"Dugo godina sam ih gledao i nisam ništa razumeo, jer nije postojao prevod. Shvatio sam da mi je to kasnije puno pomoglo u učenju engleskog. Bilo je crtaća po ceo dan, za razliku od naših kanala gde su išli u par termina", kaže on.

Program su u početku činile uglavnom reprize

Crartoon Network je zaista mnogima pomogao da nauče engleski jezik i to je i najčešča asocijacija na ovaj kanal. Iako se program u počeku sastojao uglavnom od repriza, vremenom je rastao udeo sopstevene produkcije. Naslovi kao što su Johnny Bravo, Dexter ili The Powerpuff Girls su vrlo brzo postali veliki hitovi, u svetu ali i kod nas. Svi ovi crtaći su, kaže Sanja, bili prilično drugačiji od onoga što se do tada prikazivalo.

"Cartoon Network je imao drugačije crtaće i smatram da još uvek imaju kvalitet. Ono što dokazuje to, je da i danas kad upališ Courage the Cowardly Dog možeš da vidiš puno lekcija i za odrasle ali i za decu. Bili su kreativni i izlazili su iz kutije. Cartoon Network je bio nešto lepo, ali je odavno umro“, priča ona.

Prva originalna emisija je bila "Space Ghost Coast to Coast"

Program se s godinama prilično promenio. Cartoon Network je, kako su godine prolazile, sve više bio taj koji je pratio trendove a ne onaj koji ih je postavljao, kao što je to bilo devedesetih. Kako su dolazile nove generacije, bilo je sve više akcije, pa su na male ekrane došli Samurai Jack i Ben 10. Kolekcionar crtanih filmova Božidar Draškić smatra da se u novim crtanim filmovima sve više oseti nedostatak inovativnosti.

"Sada rade te silne ributove, više nema kreativnosti i ideja. Da li je tih ideja nestalo ili se živi na prethodnoj slavi, to je pitanje. Dosta toga se radi samo da bi se prodavale igračke. Današnji klinci se više lože na anime i oni ih gledaju na internetu, uglavnom bez prevoda. Sada su popularne i mange, pa se i to puno više gleda“, priča on.

Kanal je najviše gledalaca imao devedetih i dvehiljaditih

Istnina je da je Cartoon Network već duže vreme u krizi. Njihov najpopularniji serijali trenutno su   Gummball i Teen Titans Go!, koji se prikazuju već duži niz godina. U produkciji je i sve više novih verzija starijih serijla, ali se svaki od njih čini kao razvodnjena verzija originala. I da, takav Cartoon Network je nedavno dobio srpsku sinhornizaciju, ali deluje da to više nikoga ne zanima. Tu je gomila drugih kanala, poput Nickelodeona, koji su dosta gledaniji kod mlađih generacija. Cartoon Network je danas, ipak, samo lepa uspomena.

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Crtani filmovi 21. veka: Sunđer Bob pa sve ostalo

Probajte da zamislite jedan savršen dečiji vikend početkom dvehiljaditih... Sigurno vam na pamet prvo pada gluvarenje ispred televizora i gledanje…

.

Najbolji momenti iz klasičnih crtaća

Svi koji su odrasli uz Toma i Džerija, Skubi-Dua i Looney Tunes junake imaju priliku da se podsete najboljih momenata…

.

Domics crtaći kopiraju vaš život

Youtube animirani kanal Domics pokrenuo je Kanađanin Dominik Panganiban nakon više godina rada na online stripu sa istom sadržinom. U…

.

Koji su omiljeni crtani filmovi Kventina Tarantina?

Uprkos tome što je tokom godina iskazivao svoju ljubav prema mnogim filmovima, jedna oblast kinematografije koju Tarantino retko gleda je…

.

Najbolji momenti iz klasičnih crtaća

Svi koji su odrasli uz Toma i Džerija, Skubi-Dua i Looney Tunes junake imaju priliku da se podsete najboljih momenata…

.

Lako do najpopularnijih crtanih filmova

Na internetu postoji pregršt sajtova sa crtanim filmovima, ali smo jedan poseban izdvojili za vas. Ovaj sajt mogu da koriste…

  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana
  • 10:20 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo