.
Trenutno
Pre podne na O radiju
 Oradio ekipa
Lifestyle / Zanimljivosti

Binge-watching gubljenje vremena ili omiljeni guilty pleasure?

14.10.2016.

Da li vam se ikada desilo da sezonu serije pogledate u jednom dahu? Odnosno da li ste proveli više od pet sati gledajući serije? Ukoliko jeste, onda potencijalno imate opsesivni poremećaj poznatiji kao - bindžovanje. 

.

Maratonsko gledanje televizijskog programa, serija ili filmova naziva se bindžovanje, a kako pokazuje Netflixovo istraživanje, ljudi bindžovanjem smatraju gledanje između dve i šest epizoda za redom. Ipak autor sajta kakavfilm.com Goran Mirković kaže da su česte situacije da ljubitelji serija sezone gledaju u jednom dahu, te da i sebe smatra pravim bingewatcherom.

"Jedan od mojih rituala je definitvno binge-watching. Bilo da gledam serije ili organizujem filmske maratone onih filmova koji su deo neke franšize ili trilogije. Volim što duže da ostanem u toj priči, tako da mi nisu strane stvari poput bindžovanja", ispričao nam je Goran.

"Game of Thrones" jedna je od najgledanijih serija sa više od 200 osvojenih nagrada i oko 300 nominacija. Milioni fanova i dalje sa istim žarom iščekuju izlazak nove sezone, a mi smo pitali Gorana šta je to tako privlačno u seriji "Game of Thrones" da te tera da se zalepiš za ekran.

"Mislim da je glavna kvaka kod GOT to što nijedan lik nije bezbedan. Donekle se vidi ko je favorizovan, ali dosta tih karaktera su šareni i vrlo dobro napisani. Ne zna se tačno ko je dobar, a ko negativac, i to najviše ljude privlači da gledaju seriju", ispričao nam je naš sagovornik i dodao da u GOT nikad ne znaš šta će se sledeće desiti.U anketi koju smo sproveli među mladima saznali smo da postoje oni kojima je gledanje serija "gubljenje vremena", ali neki ipak priznaju da im je omiljen guilty pleasure upravo gledanje serija "bez prestanka".

"Pa volim da pogledam seriju, volim onu Game of Thrones, a volim i dobar naučno-fantastični film, sad ima dosta dobrih striming sajtova", rekao je student žurnalistike Dragoljub.

"Pa nekad gledam filmove, serije nikad. Nikad mi se nije desilo da bindžujem, najviše pogledam tri filma nedeljno", ispričao je student arhitekture Filip, dok studentkinja žurnalistike Sanja ipak priznaje da joj binge-watching nije stran.

"Gledam skoro svaki dan, kada počnem da gledam seriju, gledam je par dana dok ne završim celu sezonu. Ne gledam filmove i serije koji me bacaju u depresiju, ali je problem što mi oduzima puno vremena", rekla Sanja u anketi za O radio.

ruj3x6xn7lnkffth02cs

Zanimalo nas je i da li nekontrolisano gledanje serija izaziva depresiju kod ljudi. Odgovor nam je dao psiholog Nikola Samac koji kaže da su prva istraživanja u vezi sa bindžovanjem napravljena tek u januaru 2015. godine.

"Prema nalazima tih istraživanja, binge-watching i depresija su povezani. Naučnicima i dalje nije jasno da li binge-watching izaziva depresiju ili je obrnuto. U svetu psihologije to je nažalost i dalje znak pitanja" objasnio nam je naš sagovornik.

Nikola dodaje da se bindžovanje može povezati sa ljudima koji su introvertni, te za osobe koje možda imaju problem u životu i žele da ga makar na kratko stave "ispod tepiha".

Lea Kotlica

 

.
Tetovaže su najrašireniji oblik ukrašavanja tela, ali i neke druge discipline veoma su popularne. Tu su pirsinszi u naširem smislu,…
.
Znate i vi one ljude i sigurno ih imate u prijateljima, koji fotkaju i dele svaki momenat iz života. Savremeni "skupljači lajkova"…
.
Ove godine Evropska unija obeležava Evropsku godinu kulturnog nasleđa pod sloganom "Naše nasleđe: gde prošlost susreće budućnost".…
Program
Kalendar događaja
Jun 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Da li treba dozvoliti biciklistima da voze u pešačkim zonama?