.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Lifestyle / Web

Virtuelni raj za stvarne ljubitelje knjiga

17.01.2018.

Goodreads je najveći sajt na svetu namenjen ljubiteljima čitanja, a njegova krilatica je "Prava knjiga, u pravim rukama, u pravo vreme, može promeniti svet". Trenutno broji 55 miliona članova, a baza podataka sadrži milijardu i po naslova, te 50 miliona prikaza knjiga. Misija sajta je da pomogne ljudima da pronađu i podele sa drugima knjige koje vole.

.

Svaki korisnik ima svoj profil, svoje virtuelne police s knjigama, na kojima se nalaze one koje trenutno čitaju, koje su pročitali ili one koje žele da pročitaju. Sajt nudi mogućnost ocenjivanja književnih dela, a na osnovu toga nudi predloge za knjige koje bi korisnika mogle da interesuju.

Goodreads funkcioniše i kao društvena mreža. Moguće je dodavati prijatelje, videti knjige koje oni čitaju, pročitati njihove komentare i kritike književnih dela, lajkovati i komentarisati njihov čitalački izbor ili učestvovati u diksusijama o knigama. Povremeno se organizuju takmičenja u čitanju i čitalački izazovi, a sajt dodeljuje i nagradu za najbolju knjigu godine.

Goodreads je nastao u januaru 2007. godine i pripada istoimenoj kompaniji koja je u vlasništvu Amazona. Osnivač sajta Otis Čendler kaže da mu se ideja o sajtu javila kada je tragao po policama knjiga svog prijatelja.

"Shvatio sam da kada želim da pročitam neku knjigu, uvek pre pitam prijatelja za preporuku, nego što konsultujem potpunog stranca ili listu bestselera", kaže on. I Goodreads omogućava upravo to - pristup policama stvarnih ili virtuelnih prijatelja, koji pomaže pri odluci kom štivu se posvetiti.

.
Vremenom, kako se tehnologija razvija, imamo više mogućnosti kada su u pitanju digitalne beleške, tako da ih sada možemo koristiti…
.
Hteli to sebi da priznamo ili ne svakodnevno pripremanje hrane brzo preraste u rutinu- spremamo nekoliko istih jela koje volimo ili…
.
Kako u Novom Sadu ne postoji zvanična aplikacija koja bi omogućila da na telefonu imate sve informacije o linijama javnog prevoza,…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?