...
TRENUTNO05:00 - 11:00Music Mix by Majkić

Lifestyle / Web

Virtuelni raj za stvarne ljubitelje knjiga

17.01.2018.

Goodreads je najveći sajt na svetu namenjen ljubiteljima čitanja, a njegova krilatica je "Prava knjiga, u pravim rukama, u pravo vreme, može promeniti svet". Trenutno broji 55 miliona članova, a baza podataka sadrži milijardu i po naslova, te 50 miliona prikaza knjiga. Misija sajta je da pomogne ljudima da pronađu i podele sa drugima knjige koje vole.

.

Svaki korisnik ima svoj profil, svoje virtuelne police s knjigama, na kojima se nalaze one koje trenutno čitaju, koje su pročitali ili one koje žele da pročitaju. Sajt nudi mogućnost ocenjivanja književnih dela, a na osnovu toga nudi predloge za knjige koje bi korisnika mogle da interesuju.

Goodreads funkcioniše i kao društvena mreža. Moguće je dodavati prijatelje, videti knjige koje oni čitaju, pročitati njihove komentare i kritike književnih dela, lajkovati i komentarisati njihov čitalački izbor ili učestvovati u diksusijama o knigama. Povremeno se organizuju takmičenja u čitanju i čitalački izazovi, a sajt dodeljuje i nagradu za najbolju knjigu godine.

Goodreads je nastao u januaru 2007. godine i pripada istoimenoj kompaniji koja je u vlasništvu Amazona. Osnivač sajta Otis Čendler kaže da mu se ideja o sajtu javila kada je tragao po policama knjiga svog prijatelja.

"Shvatio sam da kada želim da pročitam neku knjigu, uvek pre pitam prijatelja za preporuku, nego što konsultujem potpunog stranca ili listu bestselera", kaže on. I Goodreads omogućava upravo to - pristup policama stvarnih ili virtuelnih prijatelja, koji pomaže pri odluci kom štivu se posvetiti.

Možda te još zanima:

.

Proširi svoje znanje na najbrži način

Jedan od glavnih izgovora je definitivno - nemam vremena. Tim rečima tešimo sebe kada ne pročitamo tu knjigu koja stoji…

.

Biblioteke su se preselile na internet

Biblioteke u našoj zemlji ne rade od sredine marta, kada je uvedeno vanredno stanje. S obzirom na to da se…

.

Pronađite besplatne knjige

Biblioteke ne rade, ali to nije izgovor da se ovo vreme ne iskoristi za čitanje. Svako ima neku knjigu koju…

.

Konkurs iz oblasti izdavaštva i prevodilaštva

Otvoren je novi javni Konkurs iz oblasti izdavaštva i prevodilaštva u okviru projekta "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture".

.

Studiranje ne ide bez kopiranja

Studiranje se ne može zamisliti bez fotokopiranja. Studenti kopiraju sve, od skripti, beleški sa predavanja sve do knjiga.

.

Spremite se za jesen

Problem u koji svi često upadnemo kada vreme postane hladnije i kada se približi jesen, jeste taj da smo pogledali…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Radio Gruvanje
  • 12:00 U kakvoj zemlji želim da živim

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo