...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Web

Ubrzani satelitski snimci promena na Zemlji

11.08.2016.

Sigurno ste nekad gledali holivudski film u kome se razmatra da li je globalno zagrevanje stvarno... Ponekad zamišljate kako to funkcionišete, a na sajtu World.Time.com možete i da vidite kako se naša planeta menja tokom godina, ne samo zbog globalnog zagrevanja, već i naše evolucije!

.

Časopis Time i Google su rešili da se udruže kako bi napravili timelapse Kolumbijskih glečera, amazonskih prašuma, Dubaija i Las Vegasa i to koristeći snimke sa satelita u poslednje tri decenije!

Tako možete da pogledate kako je sve toplija klima pomogla da se jedan glečer sa Aljaske povuče gotovo četiri kilometra, kako se Urmia - najveće jezero na Bliskom istoku – smanjuje, zbog suše i prekomerne gradnje, koliko je Las Vegas eksplodirao sa izgradnjom u pustinji, a možete i da istražujete svet!

Ove fotografije pokazuju lepu i ne toliko lepu priču o ograničenoj planeti i kako je njeni stanovnici tretiraju – uništavamo je dok gradimo, pa i dok je čuvamo. Potrebna je određena doza hrabrosti kako biste pogledali sve ove snimke, ali jednom kada počnete, nećete moći da stanete!

Naravno, svaki put kada želite da istražite više o određenom mestu i zašto se dešava to što vidite na snimku, ili vam je potrebno pojašnjenje šta se tačno dešava, ispod imate i tekst uz koji možete mnogo da naučite.

Fenomeni su objašnjeni uz grafike, gif-ove, snimke, fotografije, ali i po temama, kao na primer: satelitski snimci, Zemljini resursi, klimatske promene i urbane eksplozije, odnosno ubrzana izgradnja gradova.

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Izgleda da nismo sami, sami i ničiji

Kako su istraživanja uznapredovala i dovela do raznoraznih otkrića u gotovo svim sferama života, naučnici su došli i do novih…

.

Korupcija, siromaštvo i propaganda: najveći problemi u Srbiji

Na kraju godine 2022. tražili smo odgovor na pitanje kakva zemlja je po meri mladih? Pitali smo vas šta volite…

.

Krvavi mesec

Približavamo se kraju maja, kada će Mesec prirediti poseban doživljaj za posmatrače neba - ali samo za one koji su…

.

Nova teorija o izumiranju ljudskih predaka

Kolaps Zemljinog magnetnog polja i obrtanje polova naše planete možda su doveli do istrebljenja neandertalaca, tvrdi nova studija naučnika.

.

Mask kontroliše četvrtinu satelita u Zemljinoj orbiti

Kompanija "Spejs-Eks" i njen izvršni direktor Ilon Mask sada kontrolišu više od četvrtine aktivnih satelita koji kruže oko Zemlje, u…

.

Prošle godine zemlja se najbrže okretala u poslednjih pola veka

Kao rezultat toga u 2020. je zabeleženo 28 najbržih dana, što je registrovano prvi put nakon 50 godina. Međutim, ovi…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo