...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Web

Ratovi (internet) zvezda

28.10.2019.

Prvog maja je obeležen 14. rođendan Jutjuba, što je velika stvar s obzirom na njegove skromne početke. Od tada do danas ova platforma pomogla je da se izgrade razni snovi, pokrenu nova zanimanja i pruži video sadržaj nekarakterističan za neko prošlo vreme. Jedno od zanimanja koje je iznedrila ova platforma je jutjuber. 

.

Razni Jutjuberi su postali sopstveni brend, zahvaljujući ovoj zajednici za deljenje video sadržaja. Imajući to u vidu, Jutjub je danas platforma za reklame i promotivni materijal, ali za razliku od televizijskih i filmskih, njegove zvezde su bile neplanirane, pojedinci su postali izuzetno uspešni na platformi koja uopšte nije postojala u 20. veku.

Doba Jutjubera je osvežavajuće, jer predstavlja eru slobode izražavanja, alternativu klasičnim filmskim i muzičkim uzorima. To su pojedinci koji su privukli pažnju mlađe publike, koji su gurnuti u položaj uzora samo zbog broja pretplatnika.

Da li je fer očekivati od njih toliko? Jednostavno, ne.

Da li je fer očekivati promovisanje pravih vrednosti? Jednostavno, da.

Da li se to i dešava?

Koncept uzora za mlade razvijen je jednostavno tako da pojedince postavi na pijedestal. Kad "uzor" pogreši, mediji i javnost štrajkuju, okrivljujući pojedince jednostavno zato što su skrenuli s puta koji nisu tražili.

Baka Prase je, može se reći, naš najkontroverzniji Jutjuber. Nepobitno je uzor mladima, zajedno s Novakom Đokovićem i Nikolom Teslom, mladi ga prate, slušaju i upijaju njegova mišljenja. Do ovog trenutka nismo uspeli da dođemo do Bake Praseta, kako bi s njim razgovarali o tome da li je svestan titule koju nosi. On je deo Jutjub rata koji je pokrenut pre nekog vremena. Zbog video klipa u kome kritikuje ponašanje pojedinih internet zvezda u Srbiji, Jutjuberka Kristina Kika Đukić ušla je u otvoreni sukob sa Bakom Prasetom. Ova mlada influeserka je postavila video u kome priča o tome kako današnji jutjuberi loše utiču na decu, zbog čega se Baka Prase osetio prozvanim i oštro izvređao Kiku. Taj sukob je imao svoj epilog i na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, kada su se influenseri sukobili uživo u jutarnjem programu, a ni njihovi fanovi nisu ništa manje ratovali na internetu. Neki su hteli čak i fizički da se obračunaju.

Emisiju "O tome se priča" možete da poslušate u plejeru. 

Psihološkinja Anđelija Simić kaže da smo svedoci toga da internet sve više preuzima vlast nad našim životima.

"Internet je danas mašinerija i zajedno sa Jutjuberima utiče na to šta će mladi ljudi vrednovati, kako će se ophoditi, odnosno, šta je ono što je društveno poželjno ponašanje. Ipak iako je tako, mislim da je porodica i dalje ključ i da porodica diktira da li će neko preuzeti životne vrednosti kao takve, pa i vrednosti koje se propagiraju na Jutjubu. Odrastanje pred kamerama donosi posledice, u vidu nedovoljno razvijenog kritičkog mišljenja kako Tjubera tako i onog ko gleda, smanjene sposobnosti sagledavanja šire slike i smanjene empatije. To sve u globalu utiče na komunikaciju koja nije adekvatna", kaže Anđelija.

Student novinarstva, Predrag Mijatović učestvovao je u istraživanju o Jutjub sceni kod nas. On kaže da prema svemu viđenom, Jutjuberi znaju koliki uticaj na publiku imaju.

"Jedna Jutjuberka je govorila o tome u jednom poluispovedaonom videu. O tome kako ona ne može pred kamerama da bude tužna, neraspoložena, da se oseća depresivno, jer njeni fanovi zavise od toga da ona njima ulepša dan. Mislim da su svi Jutjuberi svesni značaja koji imaju. Mislim da je potrebno da se roditelji bolje obrazuju o tome šta na Jutjubu zapravo sve postoji. Veliki broj roditelja posmatra internet i Jutjub kao jednoličnu vrstu sadržaja. Takva vrsta sadržaja koju mogu da vide na TV-u je praktično prebačena i na Jutjub kod nekih Jutjubera, konkretno tu mislim na Baku Praseta. Otprilike polovina sadržaja se sastoji u raspravama i prozivanju ostalih Jutjubera, koji onda na to njemu odgovaraju. To se sve samo vrti u krug. Oni svakodnevno snimaju i tu se nalaze psovke, vređanja i sve ostalo što možemo da vidimo i u rijalitijima", kaže Predrag.

Psihološkinja Anđelija Simić dodaje da je na svakome koga mediji navedu kao uzore veliki pritisak. Ta osoba mora da bude samopouzdana kako bi odolela tom pritisku.

"I kako bi ostala dosledna svojim vrednostima, prestala da sumnja u sebe i zbog toga je jako važno u kakvom stanju je neko ko ulazi u javni svet. Život na Jutjubu je veoma dinamičan i sa sobom nosi puno pritisaka i to može da uzdrma čovekovu ličnu sliku. Kod mladih bi trebalo podsticati sposobnost razmišljanja, učiti ih osnovnim moralnim principima, filozofiji i zakonima logike kako bi mogli da je primenjuju u životu. A tu naravno glavnu ulogu treba da odigra porodica i propagiranje u školama", kaže Anđelija Simić. 

1 jpg

Milan Inić Jaserštajn je na Jutjub sceni već deset godina. Kako kaže, do ovakvih internet ratova dolazi svuda, ne samo kod nas.

"Kao da pokušavaju da naprave svoju Hepi televiziju, što je najlakše i snimiti. Ovo nije samo kod nas, već svuda, ali ne viđam često ovakve teme u svetu, možda je to zbog toga što ja ne gledam takve sadržaje. Toga će na žalost biti, jer svako ima slobodu da se izrazi. Ja imam želju da kreiram sadržaj koji će unaprediti mene kao čoveka i kreatora. Ali to sada internet ne nagrađuje toliko, jer ti radiš na nečemu mesec dana, a neko izbacuje sat vremena materijala dnevno. To samo znači da, ako neko želi nešto lepo da napravi i postigne, zapita se 'aha, dok ja ovo napravim, ovaj će da me stigne. Neću imati monetizaciju pa zato moram da izbacujem ono što je u trendu', a to je '24 sata nerviram svog oca' i onda radim neke stvari koje će upiti malo dete. I to sve tako ide u krug. Oni su itekako svesni da imaju velik uticaj, bar tako kažu na svakom radiju i televiziji. I onda sutradan urade kontra. Svaki Jutjuber će vam odgovoriti da je svestan da ga prate mladi i da je uvek raspoložen da se fotka sa njima i ima vremena. To je neki politički odgovor, ali najbolji odgovor se može naći na njihovom kanalu. Jutjubu je veoma bitan kvanititet i taj watchtime, zato svako izbacuje video po deset minuta svakog dana", kaže Milan.

Vršnjačko nasilje i govor mržnje su izazovi sa kojima se Jutjub svakodnevno suočava, a regulisanje tog sadržaja toga se pokazalo kao veliki problem. Stoga je razumno biti zainteresovan za to kakav sadržaj mladi gledaju na ovoj platformi i dalje, savetujući roditelje da obrate pažnju na sadržaje koje im deca prate. Međutim, kada se jutuberi između sebe raspravljaju i prave skandale kako bi dobili više pregleda, to ne možemo da označimo kao govor mržnje i vršnjačko nasilje, jer nije regulisano. Ove taktike su u šou biznisu poznate dosta dugo kao način za skretanje pažnje na sebe i nikako nisu specifična samo za srpsku Jutjub scenu.

J.M.

Možda te još zanima:

.

Zbog čega su pali Fejsbuk, Instagram i Mesindžer

U utorak je došlo do prekida rada Meta aplikacija za milione korisnika širom sveta. Ljutiti korisnici su se iznenada povukli sa svojih…

.

Samo su omladinski mediji na visini zadatka

Krovna organizacija mladih Srbije nedavno je objavila istraživanje "Mladi u medijskom ogledalu 2020" koje obuhvata monitoring sadržaja domaćih mejnstrim medija,…

.

Harizma je uvek presudna

Časopisi, bilbordi za hotele, avio kompanije, uber i zubne ordinacije, a od pre nekoliko godina Ju Tjub i društvene mreže,…

.

Sa kulturom kod kuće

Jutjub kanal Kulturnog centra Novog Sada je zvanična platforma ove institucije koja ima za cilj edukaciju i decentralizaciju kulture. Na…

.

Sat je i dalje statusni simbol

Nauka o merenju vremena, horologija, stara je koliko i samo čovečanstvo. Oduvek smo želili da znamo koje je doba dana,…

.

Jutjub organizuje proslavu mature

U predhodnih nekoliko meseci prave učionice su zamenjene internet učionicama. Kako se sve preslilo u online svet, na red su…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo