...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Lifestyle / Web

Kosovo 2.0: Tri jezika za bolje razumevanje

06.10.2016.

Kosovo 2.0 je nezavisna medijska organizacija iz Prištine, koja podstiče dijalog i diskusiju među mladima u celom regionu. Kroz štampane i onlajn časopise, debate i inicijative, ova organizacija je posvećena boljem razumevanju aktuelnih pitanja na Kosovu, u regionu i van njega.

.

"Kontekst je naš kamen-temeljac i bez njega nije moguće imati pravo razumevanje onoga što se dešava oko nas", navodi se na sajtu.

Sajt kosovotwopointzero.com postoji od 2010. godine, a tekstovi na njemu pisani su na tri jezika - albanskom, engleskom i srpskom. Sam sajt je prijatnog i primamljivog dizajna, a teme kojie se obrađuju vezane se u za sve nas, pa i za probleme sa kojima se suočava ceo svet. Glavna preokupacija sajta je kultura, umetnost, politika, ljudi i društvo.

Nastao je 2010, kao prva kosovska blogerska platforma. Danas radi i kao institut novinarstva, kreativne produkcije, zagovaranja ljudskih prava, medijskih sloboda i inkluzivnog učešća.

Čini ga tim od 12 ljudi, ali sarađuje sa stotinama mladih iz svih zemalja. Osim novinara i pisaca koji doprinose radu sajta, tu su i sjajni  fotografi i videografičari koji njegov vizuelni identite čine neponovljivim, a fotografije ponekad prerastaju u umetnička dela.

Osim sajta, organizacija vodi i štampano izdanje magazina, koje je posebno zanimljivo kao uspomena na jedno vreme i kreativno svedočanstvo o suživotu i saradnji između dve nacije.

Prvo izdanje nosilo je ime Imidž, a zatim su usledili brojevi sa nazivima Korupcija, Religija, Seks, Javni prostor, Balkart, Migracija, Sport, Broj o zelenilu i Devedesete; kolekcija "sporog" novinarstva.

Za ljubitelje štampanih izdanja na sajtu postoji i u putstvo kako do njega doći.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Priština: Grad kontrasta

Priština se najlakše može opisati kao grad kontrasta, mesto u kome se susreću staro i novo. Tu su i blokovi…

.

Granice nas dele, a mi smo svi isti

Nedavno su vlasti u Prištini najavile da će se svakome ko ima iskučivo ličnu kartu izdatu u Republici Srbiji pri…

.

Umetnost jedini svet u kome je pomirenje moguće

Više od 30 godina prošlo je od ratova na prostoru bivše Jugoslavije, ali posledice se i dalje osećaju. Iako fizičkog…

.

Poziv za kulturnu razmenu i upoznavanje mladih iz Srbije i sa Kosova

Slobodna zona Junior i Filmski festival Slobodna zona pozivaju mlade uzrasta od 18 do 25 godina iz Srbije da budu deo treće generacije…

.

Mladi i Kosovo: Vreme je za korak napred

Rešavanje pitanja Kosova se čini kao nemoguća misija. Godinama, decenijama, političari, stručnjaci, mediji, Evropska unija, Srbi, Albanci i mnogi drugi…

.

Projekcija filma "Izolend" u KCNS

Projekcija dokumentarnog filma "Izolend" biće održana u subotu 30. marta u Kulturnom centru Novog Sada.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo