...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Web

Korisne alatke koje nam oslobađaju memoriju

29.05.2017.

Aplikacija za mobilne telefone ima bezbroj, a koristimo ih svaki dan, od onih koje služe za komunikaciju, preko raznih podsetnika i aplikacija za organizovanje obaveza, do aplikacija za slušanje muzike ili pronalaženje simpatije. Sa programerima koji stoje iza aplikacija sreli smo se na Hakatonu, odnosno, programerskom maratonu održanom tokom vikenda u organizaciji Execoma, firme koja se bavi softverskim inžinjeringom.    

.

Hakaton je takmičenje u kome mogu da učestvuju oni koji se bave razvijanjem aplikacija za mobilne telefone, a koji žele da unaprede svoje znanje i steknu realnu sliku o tome kako u praksi izgleda pravljenje aplikacije od početka do kraja. Takmičari su razvijali aplikaciju uz pomoć programera iz Execoma među kojima je Aleksandar Kahriman koji je, uz Nikolu Lukića, idejni tvorac Hakatona. Aleksandar objašnjava da je Hakaton završnica programa obuka koje su osmislili.

"Imamo dva besplatna predavanja u Rektoratu Unverziteta u Novom Sadu, potom za ljude koji se kvalifikuju slede četiri besplatne radionice u Poslovnom inkubatoru, gde predajemo izbor tehnologija i dobrih praksi koje se primenjuju ovde u Execomu, iz dana u dan. U suštini delimo sve što mi znamo", objašnjava on.

hakaton1 jpg

Hakaton je počeo u petak poslepodne kada su se u Execomu okupili takmičari koji su, podeljeni u četiri ekipe, do subote u isto vreme razvijali aplikacije odnosno odgovarali na zadatak koji im je postavljen. Srđan Ninković, član je pobedničkog tima, čija je aplikacija najbolje odgovorila na zahteve organizatora.

"Najzanimljiviji momenti su doživljaji sa ekipom, sa ovom dvojicom momaka koje prvi put vidim, a stvarno smo se super proveli. Valjda je od sve te atmosfere i ispalo ovako nešto dobro. Baš smo se našli", kaže Srđan.

Učesnici Hakatona saglasni su da je ovaj koncept, koji podrazumeva da provedeš 24 sata sa do tada nepoznatim osobama, bez ili sa vrlo malo sna, razvijajući zajedničku aplikaciju, zabavan i zanimljiv način da stekneš vrlo konkretno znanje. To potvrđuje i Stefan Perlić, koji studira programiranje.

"Iako ja poštujem i volim moj fakultet, naučio sam daleko više praktičnih stvari na Hakatonu i na radionicama u ovih prethodnih mesec dana", kaže Stefan.

hakaton4 jpg

Aplikacije na mobilnim telefonima koristimo za mnoštvo svakodnevnih aktivnosti, dok pričamo, dok vozimo kola, dok džogiramo, planiramo izlazak, organizujemo radni dan ili slobodno vreme. Međutim, da li se previše oslanjamo na aplikacije i koliko one misle umesto nas samih? Miloš Jokić, koji se bavi programiranjem, kaže da je tačno da je ranije neke informacije, poput brojeva telefona, držao u glavi. Sada to ne mora.

"Hajde da to gledamo s neke druge strane - tu memoriju koja nam je služila da sačuvamo sve naše brojeve telefona, sada možemo da koristimo za nešto drugo, možda kreativnije, za nešto korisnije. Ja to tako vidim", objašnjava on.

hakaton6 jpg

Kao tvorci, ali i korisnici mobilnih aplikacija, saglasni su da dobra aplikacija podrazumeva da sa što manje klikova uradimo nešto što smo zamislili, odosno da uz što manje našeg truda aplikacija uradi što više stvari. Aplikacije su virtuelne alatke, a što se tiče oslanjanja na njih, zaključak je da u virtuelnom, kao i u stvarnom svetu, samo od nas zavisi koliko i kako ćemo ih koristiti. 

Audio prilog poslušajte u plejeru:

 

Jovana Zdjelarević 

Možda te još zanima:

.

Prijavi se za jubilarni deseti FON Hakaton

Udruženje studenata informatike FONIS organizuje jubilarno 10. progamersko takmičenje za mlade "FON Hakaton" koje će se održati 18. i 19.…

.

Tajna privlačnosti IT sektora za studente

Prema najnovijim istraživanjima, većina studenata prilikom upisivanja fakulteta, odlučuje se za IT iz jednog razloga, a to je zarada. Iako…

.

Prilika za studente da uče od IT eksperata

Code9 radionice za studente biće realizovane po deseti put na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Ciklus radionica u organizaciji kompanije…

.

Studentsko programersko takmičenje "Artificial Intelligence Battle Ground v2.0"

Udruženje studenata tehnike Evrope BEST - BEST Novi Sad (Board of European Students of Technology) iz Novog Sada, organizuje studentsko…

.

Sa jave u oblake – novo IT takmičenje za studente "5 dana u oblacima"

Kompanija Levi9 IT Services organizuje takmičenje u programiranju za studente, a ove godine fokus će biti na cloud platformama. Tako…

.

Besplatne obuke za nezaposlene mlade.

Centar za omladinski rad otvorio je poziv za besplatne šestomesečne obuke iz programiranja i digitalnog marketinga za nezaposlene mlade.

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo