...
TRENUTNO12:00 - 14:00Pre podne na O radiju

Lifestyle / Web

Kako bezbedno kupovati na internetu?

10.12.2019.

Da li spadate u onaj tip ljudi koji svakodnevno kupuju isključivo putem onlajn prodavnica, ili ste pak tradicionalni tip i plašite se ovakvog načina kupovine? U koju god grupu da spadate, činjenica je da na internetu zaista postoji mnogo načina za prevaru i da ćete, ukoliko ne budete pažljivi, veoma lako izgubiti novac.

.

Jelena Pavić je jedna od onih koji redovno kupuje preko Interneta. Ona kaže da joj je ovakva kupovina jedini način da dođe do stranih proizvoda koji su mnogo jeftiniji, a ujedno i kvalitetniji.

"Svakog meseca naručujem robu sa interneta. Uglavnom naručujem preko britanskog Amazona i veoma sam zadovoljna ponudom. Ranije sam bila skeptična i plašila sam se da će mi ukrasti informacije sa kartice, ili da mi roba neće stići. Međutim, kada sam našla način da zaobiđem našu poštu, moje mišljenje se u potpunosti promenilo", objašnjava Pavićeva. 

Mnogi se ipak plaše, a i sve češće su prevare prodavaca na internetu. Stoga je Erste Banka pokrenula besplatnu i edukativnu platformu ErsteZnali.rs, koja ima za cilj da edukuje građane o finansijskim temama, među kojima je i kupovini putem interneta. Marija Mutić, koordinatorka programa finansijske obuke, navodi da kupovina putem interneta ima velike prednosti. Međutim, kako kaže, moramo se pridržavati nekih pravila da ne bismo postali žrtve prevare ili da kupovina ne bi skupo koštala.

"Za početak, uvek odlazimo u kupovinu preko regularnih, zvaničnih stranica prodavca. Nikako putem linka koji smo dobili na mejl. Takođe, proverimo dobro da li toj internet stranici veb adresa počinje sa https i koje je boje katanac koji se nalazi pored veb adrese. Ukoliko je katanac crvene boje, to nam ukazuje na to da sertifikati nisu adekvatni i da ne treba da ostavljamo podatke na tom mestu, odnosno, treba da odustanemo od kupovine", navodi Marija.

kupovina3 jpg

Ona još dodaje da je veoma bitno da budemo pažljivi kada plaćamo kupovinu karticom. Nije retkost da brojne stranice služe za karđu novca i podataka i zato je veoma važno biti pažljiv.

"Treba videti da li nam taj prodavac nudi određeni nivo zaštite, da li sajt za plaćanje sadrži opciju aktiviranja usluge Mastercard security ili Verified by Visa, koji nam omogućuju besplatno i bezbedno internet plaćanje", objašnjava naša sagovornica.

Još jedan od problema koji se javlja kada kupujemo preko interneta je to da ne možemo sa sigurnošću da znamo kvalitet robe, kao ni to da li će nam ona stići onakva kakva je na sajtu. Naša sagovornica Bojana Bratić kaže da je imala loše iskustvo sa ovakvom kupovinom i da posle toga kupuje isključivo direktno u radnjama.

"Iskreno, nemam poverenja u kupovinu preko Interneta, zato što se bojim kvaliteta te robe i ukoliko platim, da li će ta roba uopšte stići. Nekako mi je to sve nesigurno. Imala sam jedno loše iskustvo, naručila sam patike i tada sam ih pitala da li je moguće, ukoliko ne odgovara broj, da se zamene. Oni su rekli - da naravno, međutim, meni su stigle patike za broj manje i kada sam im pisala i tražila da ih zamenim, nisu mi ništa odgovarali", kaže Bojana.

kupovina1 jpg

Kordinatorka ErsteZnali programa Marija Mutić kaže da ćemo, ukoliko se pridržavamo saveta za bezbednu kupovinu, imati mogućnost da tokom praznika kupujemo različite stvari po mnogo jeftinijoj ceni. Bitno je samo, kako kaže, da budemo veoma oprezni.

"Nažalost, postoji kao i u normalnom životu, puno prevaranata i prevarantskih radnji čije žrtve možemo postati ukoliko u brzini ne obratimo pažnju. Ključno je da vodimo računa o tome gde ostavljamo svoje podatke, posebno za naloge za elektronsko bankarstvo i kartice, jer prevaranti često prave stranice koje podsećaju na ono na šta smao navikli, na stranicu naše banke, ili na brojne internet prodavnice", upozorava Marija.

Ukoliko budemo pametno kupovali, nećemo doći u situaciju da budemo prevareni. Kao kada kupujete kopiju patika na pijaci, ne očekujete od njih kvalitet i ne nadate se da će opravdati plaćenu cenu. Tako ni kada kupujete na internetu preko sumnjivih stranica, ne bi trebalo da mislite da ste pametno potrošili novac.

M. Mićunović

Možda te još zanima:

.

Pomoćnik za povoljniju kupovinu

Skoro svaki lanac prodavnica u Srbiji ima redovna akcije sniženja. Teško je ispratiti sve, ali uz pomoć aplikacije jednostavnog nazive…

.

Kupovina direktno sa Instagrama

Instagram je predstavio novu funkciju koja korisnicima omogućava direktnu kupovinu proizvoda, bez preusmeravanja na web stranicu brenda.

.

Instagram dodaje šoping tab na Explore stranu

Nedavno se pojavila vest da Instagram planira pokretanje zasebne aplikacije za kupovinu. Iako to tek treba da se dogodi, ova kompanija…

.

Oprezno sa online kupovinom

Kupovina putem interneta razvija se neverovatnom brzinom. Sajtova preko kojih možete online trgovati ima mnogo, ali ovakav vid kupovine i…

.

Saveti za onlajn kupovinu i prodaju

Razmišljali ste da kupite nešto onlajn, ali niste sigurni da će vam stići ono što ste poručili ili se plašite…

.

Branka Bubanj: Znatiželja je glavni pokretač

Branka Bubanj je nastavnica u Osnovnoj školi Đorđe Natošević u Novom Sadu. Iako se bliži penziji, nadimak "sajber nastavnica"  govori da…

  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 U kakvoj zemlji želim da živim
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Radio Gruvanje

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo