...
TRENUTNO14:00 - 15:00Škripa

Lifestyle / Web

Kako bezbedno kupovati na internetu?

10.12.2019.

Da li spadate u onaj tip ljudi koji svakodnevno kupuju isključivo putem onlajn prodavnica, ili ste pak tradicionalni tip i plašite se ovakvog načina kupovine? U koju god grupu da spadate, činjenica je da na internetu zaista postoji mnogo načina za prevaru i da ćete, ukoliko ne budete pažljivi, veoma lako izgubiti novac.

.

Jelena Pavić je jedna od onih koji redovno kupuje preko Interneta. Ona kaže da joj je ovakva kupovina jedini način da dođe do stranih proizvoda koji su mnogo jeftiniji, a ujedno i kvalitetniji.

"Svakog meseca naručujem robu sa interneta. Uglavnom naručujem preko britanskog Amazona i veoma sam zadovoljna ponudom. Ranije sam bila skeptična i plašila sam se da će mi ukrasti informacije sa kartice, ili da mi roba neće stići. Međutim, kada sam našla način da zaobiđem našu poštu, moje mišljenje se u potpunosti promenilo", objašnjava Pavićeva. 

Mnogi se ipak plaše, a i sve češće su prevare prodavaca na internetu. Stoga je Erste Banka pokrenula besplatnu i edukativnu platformu ErsteZnali.rs, koja ima za cilj da edukuje građane o finansijskim temama, među kojima je i kupovini putem interneta. Marija Mutić, koordinatorka programa finansijske obuke, navodi da kupovina putem interneta ima velike prednosti. Međutim, kako kaže, moramo se pridržavati nekih pravila da ne bismo postali žrtve prevare ili da kupovina ne bi skupo koštala.

"Za početak, uvek odlazimo u kupovinu preko regularnih, zvaničnih stranica prodavca. Nikako putem linka koji smo dobili na mejl. Takođe, proverimo dobro da li toj internet stranici veb adresa počinje sa https i koje je boje katanac koji se nalazi pored veb adrese. Ukoliko je katanac crvene boje, to nam ukazuje na to da sertifikati nisu adekvatni i da ne treba da ostavljamo podatke na tom mestu, odnosno, treba da odustanemo od kupovine", navodi Marija.

kupovina3 jpg

Ona još dodaje da je veoma bitno da budemo pažljivi kada plaćamo kupovinu karticom. Nije retkost da brojne stranice služe za karđu novca i podataka i zato je veoma važno biti pažljiv.

"Treba videti da li nam taj prodavac nudi određeni nivo zaštite, da li sajt za plaćanje sadrži opciju aktiviranja usluge Mastercard security ili Verified by Visa, koji nam omogućuju besplatno i bezbedno internet plaćanje", objašnjava naša sagovornica.

Još jedan od problema koji se javlja kada kupujemo preko interneta je to da ne možemo sa sigurnošću da znamo kvalitet robe, kao ni to da li će nam ona stići onakva kakva je na sajtu. Naša sagovornica Bojana Bratić kaže da je imala loše iskustvo sa ovakvom kupovinom i da posle toga kupuje isključivo direktno u radnjama.

"Iskreno, nemam poverenja u kupovinu preko Interneta, zato što se bojim kvaliteta te robe i ukoliko platim, da li će ta roba uopšte stići. Nekako mi je to sve nesigurno. Imala sam jedno loše iskustvo, naručila sam patike i tada sam ih pitala da li je moguće, ukoliko ne odgovara broj, da se zamene. Oni su rekli - da naravno, međutim, meni su stigle patike za broj manje i kada sam im pisala i tražila da ih zamenim, nisu mi ništa odgovarali", kaže Bojana.

kupovina1 jpg

Kordinatorka ErsteZnali programa Marija Mutić kaže da ćemo, ukoliko se pridržavamo saveta za bezbednu kupovinu, imati mogućnost da tokom praznika kupujemo različite stvari po mnogo jeftinijoj ceni. Bitno je samo, kako kaže, da budemo veoma oprezni.

"Nažalost, postoji kao i u normalnom životu, puno prevaranata i prevarantskih radnji čije žrtve možemo postati ukoliko u brzini ne obratimo pažnju. Ključno je da vodimo računa o tome gde ostavljamo svoje podatke, posebno za naloge za elektronsko bankarstvo i kartice, jer prevaranti često prave stranice koje podsećaju na ono na šta smao navikli, na stranicu naše banke, ili na brojne internet prodavnice", upozorava Marija.

Ukoliko budemo pametno kupovali, nećemo doći u situaciju da budemo prevareni. Kao kada kupujete kopiju patika na pijaci, ne očekujete od njih kvalitet i ne nadate se da će opravdati plaćenu cenu. Tako ni kada kupujete na internetu preko sumnjivih stranica, ne bi trebalo da mislite da ste pametno potrošili novac.

M. Mićunović

Možda te još zanima:

.

Jedna Komuna za sve

Da li se i vama čini da u poslednje vreme mala preduzeća imaju tendenciju da privuku druga mala preduzeća, stvarajući…

.

Apple i Google izbacili Fortnite iz svojih prodavnica

Popularna igra izbačena je iz Apple i Google online prodavnica. Razlog za ovaj potez je to što kupci igru nisu…

.

Second hand odeća na Instagramu sve popularnija

Zbog pandemije koronavirusa mnogi potrošači okrenuli su se kupovini preko interneta. Ona je u ekspanziji, a vlasnici najvećih svetskih brendova…

.

Akademska čestitost na testu

Usled nedostatka vemena, volje ili želje, studenti neretko pribegavaju kupovini seminarskih radova. To je primetno najviše sada, kada su ispitni…

.

UK istražuje kako je Facebook kupio Giphy

Velika Britanija i Organizacija za zaštitu konkurencije istražuje Facebook zbog ove kupovine.

.

Onlajn kupovina u Srbiji čeka ozbiljne promene

Pandemija koronavirusa potakla nas je da menjamo brojne navike, a kupovina je jedna od onih koja je sada promenjena iz…

  • 12:00 Leto na O radiju
  • 13:20 Gost O radija
  • 14:00 Škripa
  • 15:00 Leto na O radiju
  • 15:40 O tome se priča

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo