...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Lifestyle / Video igre

Rivalitet FIFE i PES-a više ne postoji

07.01.2020.

Fudbal je uvek tu negde i od njega nema bežanja... Čak i u svetu video igara postoji dva navijačka tabora - oni koji su za FIFU i oni koji su za PES. Pripadnici ova dva tabora se ne okupljaju na stadionima, niti pale baklje, oni su ispred svojih televizora i igračkih konzola i sa džojsticima u rukama provode slobodno vreme. Dugo su se između fanova ove dve igre lomila koplja koga ima više, no to je postalo prošlost - FIFA je danas definitivno na prvom mestu.

.

ilustracija: Pixabay 

FIFA je video igra čija je prva verzija izašla još davne 1993. godine, dok se prvi PES pojavio malo kasnije, 1995. godine. Izdavači ove dve igre, EA Sports i Konami, godinama su se takmičili u tome ko će ponuditi nešto novo. PES je polagao više na taktički deo igre, što je mnogima bilo zanimljivije.

Ako se sećate tog vremena, naročito kod nas, čini se da je PES dominirao što priznaje i jedan od najboljih profesionalnih igrača FIFE Miloš Majdevac.

"Mnogi ne znaju, ali ja sam sve do 2010. godine bio veliki fan PES-a i nisam ni pomišljao da predjem na FIFU. Ona je jednostavno bila nivo ispod PES-a, u svakom smislu. Ipak, FIFA od 2011. godine izbacuje potpuno novi game engine, koji znatno menja stvari na tržištu i FIFA od tada dobija na popularnosti. Ne samo da su napravili iz korena drugačiju igru, nego je Konami iz meni nepoznatih razloga, od te iste 2011. godine počeo da pravi drugačiji PES od onog na koji smo navikli", kaže Miloš.

fifa

Konami je tada rešio da PES, koji se prodavao u manje kopija nego FIFA, unapredi uvođenjem novih kontrola lopte, što je prilično otežalo igru u odnosu na ranije naslove iz serijala. Novi game engine koji je tada uvela FIFA, nudio je upravo ono što je bila najveća boljka PES-a, a to je odlična animacija i poboljšano kretanje igrača.

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih su obični igrači, poput Stefana Dmitrašinovića okrenuli leđa PES-u.

"Poslednji PES koji sam igrao samovoljno je 10, jer je FIFA 10 verovatno gora i od one iz 97. godine. Nakon toga sam još nekoliko puta igrao novija izdanja, ali mi se nisu svidela zbog vidno lošije grafike, drugačije dinamike igre i nedostatka licenci za mnogo klubova, što je najveći problem PES-a. Igrači hoće što realniju repliku stvarnog fudbala, a tome smeta kada umesto, recimo, Totenhema piše Nort East London", zaključuje Stefan.

pesimena png

Imena klubova u PES-u, foto: screenshot

Tokom proteklih deset godina, PES je bio partener UEFE i imao licence za Ligu šampiona i Ligu Evrope, ali je 2019. izgubio i to. Od popuarnih liga "petice", PES ima kompletne licence samo za italijansku Seriju A i francusku Ligu 1, a tu si i licence za manji broj klubova iz engleske Premijer lige i španske La Lige, dok je nemačka Bundesliga izostavljena. Dobro, u PES-u je reprezentacija Srbije, ako to nekoga zanima.

Najnovije izdanje PES-a dobilo je pozitivne kritike. Na nekim sajtovima koji se bave recenzijama, poput GameSpot-a ili IGN-a, igra ima bolju ocenu od FIFE. Kako kaže Sebastijan Njaradi igranje PES-a za njega navika.

"PES igram vise od deset godina i onda je teško da se prebaciš sa jedne igre na drugu, jeste to isti sport, ali je drugačije. Previše su se razišli u fintama, pasovima, tako da, ko jednom igra jednu igru teško će preći na drugu", kaže Sebastijan.

pes2009

PES 10, poslednji dobar. FOTO: Screenshot

Odnos prodatih kopija ove dve igre je 22:1 u korist FIFE. Tolika dominacija na tržištu dovodi u pitanje ovaj rivalitet, tvrdi profesionalni gejmer Miloš Majdevac.

"Mislim da je presudno u borbi između ove dve igre to što je FIFA razvila bolje online modove nego PES. Rivalitet je nastao pre desetak godina kada su obe kompanije htele da unaprede svoje igre. Međutim, FIFA je mnogo napredovala i pridobila veliku publiku, dok je PES praktično unazadio svoju fudbalsku simulaciju", tvrdi Miloš.

Prema njegovim rečima, FIFA je u poslednje vreme otišla toliko daleko da se postavlja pitanje da li rivalitet sa PES-om još postoji. Da smo mu ovo pitanje postavili pre 15 godina, odgovori bio drugačiji. I EA Sports i Konami se iz godine u godinu trude da igračima ponude nešto novo, pitanje je samo ko je maštovitiji i umešniji u realizaciji.

M. L.

Možda te još zanima:

.

Sportski podkasti u Srbiji - prostor bez ograničenja

Sport se kod nas voli i prati veoma srčano, pa je nekako logično da se sa istim takvim žarom i…

.

Fantazi lige: Igra ili nešto više?

Kada neko kaže da prati sport, verovatno su prva asocijacija na to prenosi utakmica i praćenje sportskih vesti, no danas…

.

"Loženje" prestalo, ali se u reprezentaciju i dalje veruje

Fudbalska reprezentacija Srbije počela je kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, koje će 2024. godine biti održano u Nemačkoj. Izabranici selektora Dragana…

.

Uspeh dođe kada iskreno radiš ono što voliš

Da bi srpski fudbal mogao da se nada još boljim igrama reprezentacije i većim uspesima od onih koji su do…

.

Američki fudbal ima budućnost i kod nas

Iza nas je još jedno finale NFL-a, popularni Super Bowl. Igrači Kanzas Siti Čifsa pobedili su Filadelfija Iglse rezultatom 38:35…

.

Upozorenja policije zbog ilegalnog striminga fudbala

Policija bi tokom naredne nedelje trebalo da poseti hiljadu domova kako bi upozorila navijače da bi mogli da se suoče…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Y2K
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo