...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Lifestyle

Umetnost na telu

11.02.2020.

Umetnost oslikavanja tela je stara koliko i ljudska civilizacija. Boje su uvek sa sobom nosile neko značenje, bilo ono religijsko ili ratničko. Za početak modernog bodi i face arta uzimaju se šezdesete godine prošlog veka, kada su na scenu stupili novi umetnički pokreti koji su ljudsko telo videli kao platno za prezentaciju umetničkih dela.

.

Ana Pavasović se profesionalno bavi šminkanjem već nekoliko godina i na društvenim mrežama ima profile na kojima postavlja sve što uradi. Za nju je definicija bodi i face arta prilično jednostavna.

"Koristim šminku i njom stvaram umetnost na telu. Bodi art podrazumeva crtanje po celom telu. I noge i ruke, da sve bude u šminci, ali ja se držim više lica i dekoltea", kaže Ana.

Kao i u svemu i u šminkanju je najteži početak. Kada se pronađe inspiracija, sve ostalo je mnogo lakše, objšanjava Ana.

"Iskreno, imam jako veliki problem sa smišljanjem ideja, baš mi je teško da izvadim nešto iz glave i stavim na papir. Trudim se svaki dan, vežbam crtanje i smišljam neke svoje ideje... Ako hoću da crtam anđela, pogledaću da li je neko to nacrtao i onda prilagoditi nekom svom fazonu. Volim da uzimam inspiraciju od drugih mejk ap artista, ali trudim se da to ne bude puko kopiranje", objašnjava Ana.

faceart2 png

Ceo proces počinje pravljenjem skice na papiru, dok se za komplikovanije poduhvate rade skice i u Fotošopu. Kako kaže Ana, put od ideje do realizacije traje prilično dugo.

"Vremenski se nikad ne zna, zavisi i kako si raspoložen i da li ti se trese ruka ili ne. Na primer, Bejbi Jodu sam radila pet sati, sigurno. Ako usput snimaš za Tiktok ili za Instagram, treba ti i više, zato što moraš da staneš na svaki sekund kad odradiš nešto", navodi ona.

Za bodi i face art se koriste posebne vrste šminke. Najčešće su to dermatološki testirane boje, na bazi vode. Kada je počela s ovim, Ana je koristila običnu šminku, ali kako su stavri postale ozbiljnije tako je počela da nabavlja i specijalnu šminku za ovu namenu.

Sve što uradi, Ana snima i postavlja na društvene mreže. Pri snimanju treba obratiti pažnju na položaj fotoaparata i svetla, jer od toga zavisi kako će rad izgledati na slici.

"Svaka slika na mom profilu je na neki način ista, zbog položaja lica ili načina na koji gledam u kameru. Ne slikam se da bih ispala lepa, nego da bih dočarala svoj rad, tako da me ne zanima baš kako izgledam na slikama. Bitno je samo da se vidi dobar ugao, koji sam htela da se vidi dok sam sve crtala", priznaje Ana.

faceart4 png

Ono što Ana najviše voli da dočara šminkom su rane. Kako sama priznaje, ljudi to baš i ne vole, ali ona u tome uživa. Na mrežama je većinom prate žene, ali muškarci su glasniji kad su u pitanju pohvale.

"Žene me više prate, zato što se bavim i redovnom šminkom, za neke događaje. Kada baš odradim nešto veliko, više vidim lepih komentara od muškaraca. Naravno i devojke su super i podržavaju me, ali kad se muškarci iznenade, baš dokažu da su se iznenadili", kaže Ana.

Zanimljiva je činjenica da maske, prema Aninom iskustvu, više rade muškarci nego žene. Ubedljivo najtraženije maske su kosturi i maska Džokera. To samo pokazuje koliko je bodi i face art vezan za trendove u popularnoj kulturi.

M. Lazić

Fotografije: Ana Pavasović


Možda te još zanima:

.

Našminkaj svoj selfi

Pogledamo se u ogledalo, pomislimo kako smo jako lepi, uključimo kameru i – razočaramo se. Preveliko nam izgledaju obrazi, puder…

.

Ulepšaj se u taksiju

Serbia Fashion Week će se i ove jeseni pobrinuti da pripadnice nežnijeg pola nauče nešto novo o šminkanju, da stignu…

.

Google otpušta one koji su protiv "Projekta Nimbus"

Google je otpustio 28 zaposlenih koji su učestvovali u protestima protiv "Projekta Nimbus", odnosno, ugovora sa izraelskom vladom i vojskom…

.

Zabrana Tik-toka prošla Kongres

Paket za nacionalnu bezbednost, koji uključuje i mere zabrane Tik-toka širom SAD, usvojen je velikom većinom glasova u američkom Senatu.

.

Plata u Nemačkoj 9.000 evra mesečno, bez da ustanete iz kreveta

Nemački centar za avijaciju traži 12 kandidata koji će provesti 60 dana u krevetu, za potrebe nove studije koju sprovode…

.

Obiđite Srbiju za Prvi maj i Uskrs

Ako nas vreme ne prevari, kao što je to čest običaj za 1. maj, mogli bi ovo biti stvarno dobri…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo