...
TRENUTNO13:00 - 14:00RetroTips

Lifestyle / Tehnologija

Vlaknaste sonde za istraživanje odnosa između mozga i creva

24.07.2023.

Neuralna komunikacija između mozga i GI trakta je umešana u niz različitih stanja poput autizma i Parkinsonove bolesti. Međutim, proučavanje interakcije između ovih neurona do sada je bilo teško. 

.

Nove mikroelektronske sonde su tanki polimerne filamenti koji sadrže senzore i druge mikroelektronske komponente, uključujući mikrofluidne kanale za isporuku lekova i izvora svetlosti za obavljanje optogenetike. Sonde se mogu unaprediti u gastrointestinalna ili nervna tkiva da bi proučavale i uticale na aktivnost. Tim MIT-a se nada da će tehnologija otkriti nove fenomene u raznim bolesnim stanjima.

Ispostavilo se da creva i mozak dosta komuniciraju, a to ne uključuje isključivo mozak koji daje uputstva crevima. Istraživači sve više shvataju da signali iz creva takođe mogu uticati na naše ponašanje i aktivnost, a osovina creva i mozga može igrati važnu ulogu u raznim bolestima.

"Postoji kontinuirano dvosmerno preslušavanje između tela i mozga", rekla je Polina Anikeeva, istraživač uključena u studiju. "Dugo smo mislili da je mozak tiranin koji šalje izlaz u organe i kontroliše sve. Ali sada znamo da postoji mnogo povratnih informacija nazad u mozak, a ove povratne informacije potencijalno kontrolišu neke od funkcija koje smo ranije pripisivali isključivo centralnoj neuronskoj kontroli.

Međutim, proučavanje ovoga je bilo teško do danas, i u nastojanju da malo rasvetle ovo pitanje, ovi istraživači sa MIT-a su dizajnirali novi alat. U stvari, morali su da dizajniraju alat, jer nije postojao. "Da bismo mogli da izvršimo optogenetiku creva, a zatim izmerimo efekte na funkciju i ponašanje mozga, što zahteva milisekundnu preciznost, potreban nam je uređaj koji nije postojao", rekao je Atharva Sahasrabudhe, drugi istraživač uključen u studiju. "Dakle, odlučili smo da to uradimo.”

Da bi napravili sonde, istraživači su koristili pristup koji se naziva termičko crtanje, koje uključuje izvlačenje polimernih niti u tanke filamente. Filamenti se takođe mogu funkcionalizovati nizom mikroelektronskih uređaja, uključujući senzore i izvore svetlosti za optogenetiku, zajedno sa mikrofluidnim kanalima koji mogu da isporuče lekove. Jednom kada uđu u neuronska tkiva, bežične sonde se napajaju i kontrolišu pomoću malog kontrolnog kola koje se može pričvrstiti na kožu.

Do sada su istraživači testirali tehnologiju na miševima i otkrili da oni mogu značajno uticati na ponašanje miševa stimulisanjem njihovog creva. "Sada možemo da počnemo da se pitamo, da li su to slučajnosti, ili postoji veza između creva i mozga?“ rekla je Anikeeva. „I možda postoji prilika da se uključimo u ta kola creva i mozga da bismo počeli da upravljamo nekim od tih stanja manipulisanjem perifernim krugovima na način koji direktno ne ’dodiruje‘ mozak i manje je invazivan.

Izvor:www.pcpress.rs

Možda te još zanima:

.

Ilon Mask počeo čipovanje ljudi

Neuralink čip prvi put je ugrađen u mozak čoveka, a pacijent se uspešno oporavlja, objavio je Ilon Mask, osnivač te…

.

Prvi superkompjuter koji simulira ljudski mozak uskoro će biti uključen

Tim naučnika najavio je da će uključiti prvi superkompjuter na svetu koji je dizajniran da oponaša neuronsku mrežu ljudskog mozga.

.

Mask najavio testiranje moždanih čipova na ljudima

Ilon Mask najavio je da očekuje da će klinička ispitivanja bežičnog moždanog čipa, koji je razvila njegova kompanija "Neuralink", početi…

.

Samsung pokušava da u potpunosti iskopira mozak na 3D čipove

Jaka hipoteza o istovetnosti mehanizama veštačke inteligencije i ljudskog mozga (kojoj je u osnovi redukcionistička teza o svesti kao izvršavanju…

.

Zašto je 3D mozak bolji od onog iz laboratorijske tegle

Naučnici koji uzgajaju male količine moždanog tkiva, omogućavaju na taj način analizu rasta i razvojatog  važnog organa, a mogu imati…

.

Tik-tok neće biti prodat, navode kineski vlasnici

Kompanija "Bajtdens", u čijem vlasništvu se nalazi Tik-tok, saopštila je da ne namerava da prodaje tu društvenu mrežu nakon što…

  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti
  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 ŠpacirBećar
  • 15:00 Vaš DJ sat

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo