...
TRENUTNO14:00 - 15:00Vaš DJ sat

Lifestyle / Tehnologija

Mask najavio testiranje moždanih čipova na ljudima

02.12.2022.

Ilon Mask najavio je da očekuje da će klinička ispitivanja bežičnog moždanog čipa, koji je razvila njegova kompanija "Neuralink", početi na ljudima za pola godine, nakon što su ranije postavljeni rokovi više puta pomerani. Kompanija "Neuralink" kreira moždane čipove koji su zamišljeni tako da omoguće ljudima sa invaliditetima da povrate motorne funkcije i omoguće komunikaciju, a čipovi će ciljati i vraćanje vida kod onih koji su ga izgubili. Takođe, predviđeno je i da leče bolesti mozga poput Parkinskonove, Alchajmerove bolesti i demencije.

.

Foto: Pixabay

Ta neurotehnološka kompanija u januaru je raspisala  konkurs za osoblje koje će sprovoditi klinička ispitivanja moždanog čipa na ljudima, još tada verujući da će dobiti odobrenje regulatorne agencije. Dok je čekala dozvole za testove na ljudima, kompanija je poslednjih godina sprovela niz eksperimenata na životinjama.

Zeleno svetlo za humano testiranje izdaje Uprava za hranu i lekove (FDA) SAD, prenosi Rojters.

Tokom obraćanja u sedištu "Neuralinka", na tročasovnoj prezentaciji, Mask je izjavio da je namera  "da budu izuzetno pažljivi i sigurni da će sve dobro funkcionisati pre nego što se uređaj ubaci u telo čoveka“.

"Smatram da smo većinu naše dokumentacije predali Upravi za hranu i lekove i verovatno bi za oko šest meseci trebalo da dobijemo dozvolu kako bismo testirali čip na ljudima", rekao je Mask.

Govoreći pred odbaranim zvanicama na prezentaciji u sedištu "Neuralinka", Mask je naglasio brzinu kojom kompanija razvija svoj uređaj. "Napredak će se prvo, posebno kada se tiče ljudi, možda činiti strašno sporim, ali radimo sve kako bismo ga paralelno potpuno razvili. Dakle, u teoriji bi napredak trebalo da bude eksponencijalan", dodao je on. 

Prve dve ljudske primene na koje cilja uređaj Neuralinka biće vraćanje vida i omogućavanje pokreta mišića kod ljudi koji to ne mogu da urade, rekao je Mask. "Čak i ako neko nikada nije imao vid, nikada, kao da je rođen slep, verujemo da još možemo vratiti vid", rekao je Mask.

Poslednje javno predstavljanje Neuralinka, pre više od godinu dana, uključivalo je majmuna s moždanim čipom koji je igrao računarsku igricu razmišljajući sam.

Izvor: N1


Tagovi

Možda te još zanima:

.

Ilon Mask počeo čipovanje ljudi

Neuralink čip prvi put je ugrađen u mozak čoveka, a pacijent se uspešno oporavlja, objavio je Ilon Mask, osnivač te…

.

Samsung pokušava da u potpunosti iskopira mozak na 3D čipove

Jaka hipoteza o istovetnosti mehanizama veštačke inteligencije i ljudskog mozga (kojoj je u osnovi redukcionistička teza o svesti kao izvršavanju…

.

Veštački mozak koji se razvija poput ljudskog

Naučnici su napravili veštački mozak koji se razvija poput ljudskog, što bi moglo da omogući bolji uvid u oboljenja poput…

.

Treniraj mozak

Iako smo na raspustu, naše moždane vijuge ne smeju da trpe zbog toga, odnosno, ne smemo da ih ulenjimo. Zato…

.

Radionica o funkcionalnom znanju

Radionica "Funkcionalno znanje – zabavne vežbe i metode učenja" biće održana u sredu 17. januara u 11h u svečanoj sali…

.

Kina uklanja strane mrežne čipove do 2027.

Kina pokušava da eliminiše čipove strane proizvodnje do 2027. godine.

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo