...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Ubuduće obazrivije sa like tasterom

02.08.2019.

Sud pravde Evropske unije doneo je odluku po kojoj će vlasnici web-sajtova koji podržavaju Facebook like taster biti odgovorni za deljenje podataka o korisnicima, bez njihovog znanja i pristanka. 

.

Kako prenosi The Verge, problem nastaje kada korisnici posete neki web-sajt sa Facebookovim tasterom, bilo da na njega kliknu ili ne, pa je ovaj sud odlučio da im je potrebna zaštita.

Ova odluka Facebook i druge kompanije sa sličnim funkcijama ipak ne sprečava da nude svoje tastere, ali su web-sajtovi koji ih implementiraju sada u obavezi da pribave pristanak korisnika pre nego podatke proslede kompanijama.

Podaci se trenutno prosleđuju pre nego što korisnici dobiju priliku da taj proces zaustave, ali se čini da će web-sajtovi u budućnosti morati like tasterima da pristupaju drugačije.

Kompanija Facebook nedavno je platila kaznu od pet milijardi dolara, upravo zbog toga što nije štitila podatke svojih korisnika, pa se pretpostavlja da će ovom problemu pristupiti tako da se što pre pronađe rešenje kojim bi se izbegla nova kazna.

Eksperti ističu da novi zakon ne bi trebalo da utiče na popularnost like tastera, ali da bi trebalo da zaustavi praćenje online ponašanja korisnika, budući da je Facebook widget kompaniji omogućavao da prati i one korisnika koji nemaju Facebook profil, a nakon što posete neki od web-sajtova koji podržava like taster.

Možda te još zanima:

.

Vraća se legendarna Samanta

Glumica Kim Katral ipak će se vratiti svojoj ulozi Samante Džouns u drugoj sezoni "And Just Like That...", spinofa kultne…

.

Potvrđena druga sezona serije "And Just Like That"

Iz HBO-a saopštili su kako ćemo Keri, Mirandu i Šarlot gledati i u drugoj sezoni "And Just Like That", odnosno…

.

Google pomaže maloletnima da uklone svoje slike iz pretrage

Google je lansirao novu bezbednosnu funkciju koja omogućava mlađimа od 18 godina da zatraže uklanjanje svojih slika iz rezultata pretrage…

.

"biPolaroid" diže glas

Vizuelni umetnik Uroš Štrboja pre nekoliko dana u galeriji Arhiva Vojvodine otvorio je prvu samostalnu izložbu, koja nosi naziv "biPolaroid".…

.

Arsenal fest probija led

Arsenal fest, koji počinje 24. juna, otvara festivalsku sezonu posle više od godinu dana pauze, ne samo u Srbiji, već…

.

Facebook kupio Giphy

Iz godine u godinu sve više se postavlja pitanje da li internet postaje centralizovan. Velike korporacije kupuju manje i to…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo