...
TRENUTNO13:10 - 13:20Vredi pročitati

Lifestyle / Tehnologija

Talogom od kafe ojačali beton

15.09.2023.

Istraživači sa australijskog univerziteta RMIT, otkrili su da bi mogli da proizvedu beton koji je 30 odsto jači obradom i dodavanjem ugljenisanog taloga kafe u mešavinu. Njihov novi recept mogao bi rešiti više problema u isto vreme.

.

Svake godine svet proizvede neverovatnih deset milijardi kilograma otpada kafe. Većina završi na deponijama.

"Odlaganje organskog otpada predstavlja ekološki izazov jer emituje velike količine gasova staklene bašte, uključujući metan i ugljen-dioksid, koji doprinose klimatskim promenama", objašnjava inženjer Rajev Rojčand sa Univerziteta RMIT.

Organski proizvodi kao što je talog kafe ne mogu se dodavati direktno u beton jer propuštaju hemikalije koje slabe čvrstoću građevinskog materijala. Tako je tim, koristeći niske nivoe energije, zagrejao talog kafe na više od 350 stepeni Celzijusa dok ga je lišio kiseonika.

Ovaj proces se naziva piroliza. On razgrađuje organske molekule, što dovodi do poroznog uglja bogatog ugljenikom koji se zove biougljen, koji može da formira veze sa cementnim matriksom i na taj način se ugradi u njega.

Rezultati su bili iznenađujući: beton sa 15 odsto sedimenta, koji je zagrejan na 350 stepeni, imao je čvrstoću povećanu za 30 odsto. Eksperiment je imao dve velike prednosti, prva je bila povećana čvrstoća građevinskog materijala, a druga prednost je ekološka, jer talog kafe može da zameni pesak, što vremenom može dovesti do manjeg vađenja peska i ugrožavanja životne sredine.

Tim takođe radi na stvaranju biougljena iz drugih izvora organskog otpada, uključujući drvo, otpad od hrane i poljoprivredni otpad.

Možda te još zanima:

.

Kopakafana ili leto kada smo naučili da ne spavamo

Na plaži Bećarac kod Štranda u proleće 1998. godine nikla je "Kopakafana". 

.

Šta je prava kafa?

Dan bez kafe, bila ona domaća ili espreso, teško može da se zamisli. Tijana Gojković i Biljana Vitkovac stoje iza bloga…

.

Zašto banje nisu samo za penzionere

Uobičajeno je mišljenje da je odlazak u banje "penzionerski provod" i da je to dosadno mlađoj populaciji. Ali, ako ste…

.

Kafa s povodom

Kolping društvo Srbije organizuje novu "Kafu s povodom", ovog puta sa Nedom Popović.

.

Satira kao sredstvo u društvenom aktivizmu?

Kolping društvo Srbije u sredu 20. februara u 18 časova organizuje prvu "Kafu s povodom” ove godine. U goste dolazi…

.

Beton glavu čuva

Nekadašnji novinar RTV-a Marko Jakovljev, upamćen po mnogim zanimljivim pričama koje je na svoj prepoznatljiv način donosio na male ekrane,…

  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo