...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Švajcarski radio isprobao veštačku inteligenciju kao voditelja programa

01.05.2023.

Glasovi zvuče kao poznate ličnosti, muzika sadrži trendovske plesne ritmove i hip-hop sinkope, a šale i smeh su zarazni. Ali slušaoci jedne neobične švajcarske javne radio stanice u četvrtak su više puta dobijali poruku: "Današnji program vam donosi veštačka inteligencija".

.

Tri meseca u nastajanju, stanica na francuskom jeziku "Kuler 3" (Couleur 3) reklamira jednodnevni eksperiment koristeći klonirane glasove pet pravih, ljudskih prezentera – za šta menadžeri tvrde da je prva u svetu, i nikada ranije emitovane muzika koju je skoro u potpunosti sastavio kompjuter, a ne ljudi. Od 6 do 19 časova, saopštila je stanica, AI je kontrolisala njen etar. Svakih 20 minuta slušaoci su dobijali poruku da je autor veštačka inteligencija.

Uz sablasnu numeru nalik naučno-fantastičnom filmu koja je zujala u pozadini, umirujući, hrapavi ženski glas je rekao: "AI osvaja vaš omiljeni radio".

"Već 13 sati, naši digitalni alter egoi su preuzeli uzde, emitujući svoje glasove i svoje poruke širom etra, bez milosti ili predaha", rekao je glas ponekad gotovo ismevajući slušaoce. "Granice između čoveka i mašine su zamagljene, a na vama je da otkrijete šta je stvarno, a šta lažno".

"Naši glasovni klonovi i veštačka inteligencija su tu da vas uznemire, iznenade i potresu. I što se toga tiče, ovaj tekst je takođe napisao robot", bio je tekst tog veštačkog glasa.

Eksplozivno pojavljivanje ChatGPT-a prošle jeseni i drugih alata "generativne veštačke inteligencije" izazvalo je uzbuđenje, a i strah, konfuziju, fascinaciju, smeh ili zabrinutost zbog dugoročnih ekonomskih, kulturnih, društvenih, pa čak i političkih posledica. Neki muzičari su se žalili da im je veštačka inteligencija otela stilove.

Suočena s takvom neposlušnošću, švajcarska stanica u okviru javnog emitera Radio Televizije Švajcarske, primećuje zabrinutost zbog veštačke inteligencije i prihvata i nastoji da je demistifikuje.

Antoan Multon, šef stanice, rekao je da bi "Kuler 3" mogao da se izvuče sa eksperimentom jer je već poznat kao "provokativan".

Iako bi se neki mogli bojati da bi taj projekat mogao da bude prvi korak ka zastarevanju ljudi u etru – i otpuštanju osoblja, ili da bi mogao da oslabi novinarstvo, on je branio projekat kao lekciju o tome kako živeti sa veštačkom inteligencijom.

Izvor:www.danas.rs

Možda te još zanima:

.

Pretplata za nove korisnike društvene mreže X?

Novi korisnici društvene mreže X, ranije poznate kao Tviter, navodno će morati da plate skromnu cifru ukoliko žele da objavljuju…

.

Njujorški gradski AI četbot savetovao preduzetnike da krše zakon

Njujorški gradski četbot na bazi veštačke inteligencije (AI) MyCity je davao netačne odgovore i savete preduzetnicima koji bi podrazumevali kršenje…

.

Uvodi se obavezeno označavanje AI generisanog sadržaja

U Americi je predstavljen zakon za označavanje dubinski falsifikovanih sadržaja (deepfake content). Ima za cilj da se suprotstavi takvom sadržaju…

.

Konferencija o veštačkoj inteliginciji

Ovogodišnji Dan internet domena Srbije koji će 12. marta 2024. biti održan u beogradskom Domu omladine, pokrenuće zanimljive razgovore o veštačkoj…

.

Veštačka inteligencija otkriva da otisci prstiju ipak nisu jedinstveni

Novo istraživanje o otiscima prstiju biće značajno u kriminalistici. Veštačka inteligencija otkrila, vaši otisci prstiju zapravo nisu toliko jedinstveni koliko se mislilo, barem kada se…

.

Kako 5G i veštačka inteligencija utiču na održivi razvoj

Digitalizacija i automatizacija industrije su definitivno novi trend i ono što nam predstoji. Ovi trendovi brzo menjaju naše živote novim…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo