...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Studenti napravili softver koji brani umetnike od AI programa

29.03.2023.

Studenti na Univerzitetu u Čikagu napravili su softver “Glaze” koji može da kreira maskiranu verziju originalnog dela, među kojima slike i crteža, kako bi te radove zaštitio od programa veštačke inteligencije.

.

Foto: Pixabay

Softver, kao novi alat u službi umetnika, dodaje sloj vodenog žiga, koji je gotovo nevidljiv golim okom. Autor zatim može da objavi svoj rad na internetu. Ako neki program veštačke inteligencije pokuša da iskoristi to delo, dodati podaci u vodenom žigu će sprečiti program da ga reprodukuje.

Studenti su odlučili da naprave taj softver pošto su ih kontaktirali umetnici, ogorčeni što programi veštačke inteligencije mogu da kopiraju njihove radove.

“Radimo na pitanjima bezbednosti i privatnosti sistema veštačke inteligencije, ali obično više radimo na alatima u slučaju da se pojavi takav problem. Ti problemi već postoje. Stvaraju pravu štetu umetnicima i zbog toga su potrebni alati da ih štite“, rekli su studenti.

Tim studenata, istraživača i inženjera radio je u saradnji sa umetnicima, uključujući Karlu Ortiz, koja je zajedno sa drugim umetnicima pokrenula sudski spor u San Francisku protiv nekoliko kompanija koje koriste veštačku inteligenciju za plagijat.

Taj tim je, međutim, priznao da "Glaze" nije trajno rešenje protiv imitacije veštačke inteligencije. Specijalizovane kompanije će bez sumnje moći da zaobiđu prepreku, prisiljavajući studente da poboljšaju svoj alat.

"Veštačka inteligencija se previše brzo razvija. Ideja je da se kupi vreme dok se ne usvoji neki propis", rekli su studenti.

Softer je besplatno dostupan od polovine marta.

Izvor: Danas

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Četovanje sa Isusom, Satanom i drugima

Sve je više romantičnih odnosa između ljudi i veštačke inteligencije, ali najnovija AI aplikacija je najbizarnija do sada.

.

Kako bi izgledao "Barbenheimer"?

Film "Barbi" napunio je bioskope ove nedelje u SAD i ostvario zaradu od 155 miliona dolara, što bi mogla da…

.

Izvršni direktor Mete: Veštačka inteligencija je prilično glupa

Izvršni direktor kompanije Meta Nik Kleg izjavio je da su sadašnji modeli veštačke inteligencije (AI) "prilično glupi", umanjujući potencijalne rizike od njihove upotrebe.

.

Holivud: Sindikat glumaca se pridružio piscima u štrajku

Udruženje filmskih glumaca - Sindikat američke federacije televizijskih i radio umetnika (SAG-AFTRA) stupa u štrajk pošto su pregovori sa Alijansom…

.

Elektronski "nos" omogućava robotu da oseća mirise

Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije (IVI) napravio je "elektronski nos", koji omogućava robotu da "oseća mirise", što će imati…

.

Švajcarski radio isprobao veštačku inteligenciju kao voditelja programa

Glasovi zvuče kao poznate ličnosti, muzika sadrži trendovske plesne ritmove i hip-hop sinkope, a šale i smeh su zarazni. Ali…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Leto na O radiju
  • 11:10 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo