...
TRENUTNO14:00 - 15:00Vaš DJ sat

Lifestyle / Tehnologija

Microsoft pravi prodavnicu mobilnih igara

27.03.2023.

Apple i Google imaju uporište u distribuciji mobilnih aplikacija preko svojih prodavnica aplikacija. Iako Android dozvoljava alternativne prodavnice aplikacija, one nisu uspele da se na bilo koji način takmiče sa Play prodavnicom. Microsoft se sada priprema da izgradi sopstvenu prodavnicu mobilnih igara kako bi razbio ovaj duopol, a kompanija se za to oslanja na propise.

.

U intervjuu za Fajnenšel tajms, šef Microsofta za igre Fil Spenser, rekao je da će Zakon o digitalnom tržištu EU (DMA – Digital Market Act) — koji će stupiti na snagu u martu 2024. — pomoći kompaniji da ispuni ambiciju o pravljenju prodavnice mobilnih aplikacija. DMA će omogućiti kompanijama da učitaju svoje prodavnice aplikacija na iPhone i Android telefone tako što će zamoliti Apple i Google da otvore svoje sisteme.

"Želimo da budemo u poziciji da ponudimo Xbox i druge naše sadržaje, kao i sadržaje partnera, na bilo kom ekranu“, rekao je Spenser za FT. "Danas to ne možemo da uradimo na mobilnim uređajima."

S obzirom na ograničenja kompanije Apple oko preuzimanja i kupovine u aplikaciji, Microsoftov potez da počne da gradi sopstvenu prodavnicu igara nije neobičan. 

U poslednjih pet godina, Microsoft je kupio veći broj gejmerskih studija, uključujući Ninja Theory, Playground Games, vlasnika Bethesde Zenimax Media i nedavno Activision Blizzard. Najnovija akvizicija kompanije može joj dati uporište na tržištu mobilnih uređaja kroz posebnu prodavnicu sa naslovima kao što su „Call of Duty Mobile“ i „Candy Crush Saga“, zajedno sa nadolazećim izdanjima. Primetno je da Activision Blizzard zarađuje značajan novac od mobilnih igara. Dakle, kontrola distribucije preko sopstvene prodavnice će Microsoftu dati prednost.

Izvor: PC Press


Tagovi

Možda te još zanima:

.

Microsoft izbacuje WordPad iz Windowsa

Aplikacija za uređivanje teksta, po funkcionalnostima na pola puta između Notepada i Worda, nestaće iz Windowsa 10 i 11 nakon…

.

Microsoft testira opciju stabilnijeg Windowsa

Microsoft testira rešenje koje će omogućiti da se izbegne potreba za potpunom reinstalacijom Windows operativnog sistema.

.

Microsoft napravio Xbox kontroler sa mirisom pice

Microsoft je dizajnirao prilagođene TMNT Xbox kontrolere koji imaju difuzer mirisa vezan pozadi u obliku parčeta pice. 

.

Microsoft prekršio Zakon o zaštiti privatnosti dece na internetu

Kompanija Microsoft je prekršila američki Zakon o zaštiti privatnosti dece na internetu. Microsoft će morati da plati 20 miliona dolara američkoj…

.

Stižu nove funkcije za Windows 11

Dolazi i mnoštvo novih funkcija koje se odnose na IT i bezbednost.

.

Robot koji vas podseća da stavite masku

Foto: static.rtv.rs Maske su postale naša svakodnevnica, jer se bez njih trenutno nigde ne može ući. Međutim dešava se da zaboravimo…

  • 13:30 Tehnologija
  • 13:50 Leto na O radiju
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Leto na O radiju
  • 15:10 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo