...
TRENUTNO00:00 - 11:00Music Mix by Majkić

Lifestyle / Tehnologija

Srbija sedma u IT sektoru među zemljama Srednje i Istočne Evrope

03.03.2021.

U sektoru informacionih tehnologija, Poljska je najkonkurentnija od 23 zemlje Srednje i Istočne Evrope, a Srbija iako je u samom vrhu kada je reč o talentovanim stručnjacima, nije među prvih pet zemalja regiona, pokazuje istraživanje o budućnosti IT sektora u "Evropi u nastajanju".

.

Istraživanje koje je sproveo londonski informativni portal Emerdžing Jurop (Emerging Europe) pokazalo je da medju 23 zemlje regiona, Srbija i Mađarska bolje stoje od Poljske kada je reč o talentima, a da Estonija, Litvanija, Češka, Slovenija i Letonija imaju bolje poslovno okruženje za IT sektor.

Medjutim, uzimajući u obzir sve kriterijume, Poljska je osvojila ukupnu ocenu 61,40, ispred drugoplasirane Estonije sa ocenom 58,13. Medju pet vodećih zemalja još su i Češka, Madjarska i Rumunija.

Srbija je u istraživanju sa ukupno 46,46 poena zauzela solidno sedmo mesto, iza Slovenije, a ispred Letonije, preneo je portal Euraktiv Srbija.

Autori izveštaja, koji navode da je reč o prvom nezavisnom istraživanje ove vrste u tom delu Evrope, primenili su u svim zemljama istu metodologiju da bi analizirali koliko svaka pojedinačno doprinosi IT sektoru regiona. Analiza je rađena i s ciljem da bude smernica poslovnoj zajednici i ulagačima i pokaže koja zemlja najviše odgovara njihovim potrebama.

Najbolju ocenu Srbija je dobila po kriterijumu talenta i uz Mađarsku je vodeća u regionu.

Lošije je, međutim, prošla kada je reč o samom IT sektoru i po tom kriterijumu je medju 23 zemlje sa ocenom 6,64 zauzela 14. mesto na tabeli, izmedju Hrvatske i Crne Gore.

Još slabiju ocenu 6,22, Srbija je dobila za ambijent za poslovanje i po tom kriterijumu je na 17. mestu, odmah iza Severne Makedonije i Crne Gore.

Izvor:www.novimagazin.rs

Možda te još zanima:

.

Strip kao fragment (nad)realnosti

Novica Milivojević je ilustrator i strip autor iz Novog Sada. Svoje priče odevene u SF ikonografiju punu humora ali i…

.

Krizni štab dao saglasnost za održavanje festivala

Ujedinjeni festivali Srbije dobili su od Kriznog štaba saglasnost za održavanje ovog leta, pod uslovima iz bezbednosnog protokola Safe Events…

.

Planinarstvo i boravak u prirodi kao novi školski predmet?

Ljubitelje prirode nije bilo teško ubediti da tokom pandemije šetaju po šumama i parkovima umesto po tržnim centrima. Planinarenje je…

.

Milunka je drukara

Medvedu Zoranu sa Tare i Bori sa Jadovnika, koje trenutno prate, pridružila se i medvedica Milunka, prva sa Zlatibora, koja…

.

Važno je zaštititi najmlađe gejmere

Srpska asocijacija industrije video igara (SGA) i UNICEF u Srbiji potpisali su sporazum o saradnji sa ciljem da se deca i mladi, koji koriste igre i…

.

Open IT o IT trendovima

Organizacija AIESEC te poziva da 15. i 16. maj provedeš na najvećoj IT konferenciji za mlade pod nazivom Open IT…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Leto na O radiju
  • 11:20 Tehnologija

Anketa

Da li ste se vakcinisali?

Oradio logo