...
ORADIO UŽIVO

Lifestyle / Tehnologija

Prošle godine zemlja se najbrže okretala u poslednjih pola veka

11.01.2021.

Kao rezultat toga u 2020. je zabeleženo 28 najbržih dana, što je registrovano prvi put nakon 50 godina. Međutim, ovi podaci ne bi trebalo da nas zabrinjavaju, zato što kretanje Zemlje često varira, s obzirom da na nju utiču promene atmosferskog pritiska, vetrovi, okeanske struje i kretanja jezgre. 

.

Ovo povećanje brzine jedva je primetno, ali može biti nezgodno za one koji se bave ultrapreciznim atomskim satovima koji mere Koordinirano svetsko vreme (UTC), prema kojem postavljamo svoje satove. 

Kada rotacija Zemlje odstupi od UTC-a za više od 0.4 sekunde, UTC se tome prilagođava. Kako bi se uskladilo s astronomskim vremenom do sada se krajem juna ili decembra većinom dodavala tzv. prestupna sekunda.

Donedavno je ukupni trend rotacije Zemlje usporavao od početka preciznih satelitskih merenja krajem 1960-ih i početkom 1970-ih. Stručnjaci svakih godinu i po dana dodaju tzv. prestupnu sekundu od 1972. godine.

Posednja promena izvršena je 2016. godine, kada je za Novu godinu u 23 sata, 59 minuta i 59 sekundi dodata jedna tzv. prestupna sekunda, piše Lajv sajens.

Izvor:www.mondo.rs

Možda te još zanima:

.

Izgleda da nismo sami, sami i ničiji

Kako su istraživanja uznapredovala i dovela do raznoraznih otkrića u gotovo svim sferama života, naučnici su došli i do novih…

.

Korupcija, siromaštvo i propaganda: najveći problemi u Srbiji

Na kraju godine 2022. tražili smo odgovor na pitanje kakva zemlja je po meri mladih? Pitali smo vas šta volite…

.

Krvavi mesec

Približavamo se kraju maja, kada će Mesec prirediti poseban doživljaj za posmatrače neba - ali samo za one koji su…

.

Nova teorija o izumiranju ljudskih predaka

Kolaps Zemljinog magnetnog polja i obrtanje polova naše planete možda su doveli do istrebljenja neandertalaca, tvrdi nova studija naučnika.

.

Mask kontroliše četvrtinu satelita u Zemljinoj orbiti

Kompanija "Spejs-Eks" i njen izvršni direktor Ilon Mask sada kontrolišu više od četvrtine aktivnih satelita koji kruže oko Zemlje, u…

.

Veštačka inteligencija misli da ima dete

Sajt 404 Media izveštava o neobičnoj situaciji kada je u pitanju veštačka inteligencija, a u glavnoj ulozi se našao Metin…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo