.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Lifestyle / Tehnologija

Pravi tvorac bitkoina konačno otkrio identitet

02.05.2016.

Posle više godina spekulacija i misterije, pravi tvorac virtuelne valute bitkoin otkrio je svoj identitet, a radi se o australijskom preduzetniku Kregu Rajtu (Craig Wright).

Rajt je za tri medijske kuće BBC, Ekonomist i magazin GQ, dao tehničke dokaze kako bi podržao tu svoju tvrdnju, time što je koristio novčiće za koje se zna da su isključivo u vlasništvu kreatora bitkoina.

.

Istaknuti članovi zajednice bitkoina i osnovnog tima koji ga razvija takođe su potvrdili njegovu tvrdnju, prenosi BBC.

Bitkoin je od još od stvaranja 2009. bio obavijen velom tajne, pošto je njegov tvorac bio nepoznat. Kao tvorac bitkoina je navođen Satoši Nakamoto, mada se nije znalo ko je to, kao ni to da li je reč o pseudonimu iza koje se krije jedan čovek ili više njih.

Na sastanku sa BBC-em Rajt je digitalno potpisao poruke koristeći kriptografske ključeve stvorene u ranim danima razvoja bitkoina.

Ti ključevi su nepobitno povezani sa bitkoinima za koje se zna da ih je stvorio Satoši Nakamoto, pseudonim koji je koristio pronalazač bitkoina na početku. Mediji već više godina pokušavaju da utvrde ko je, ili ko su misteriozni kompjuterski stručnjaci iza tog pseudonima koji su 2009. stvorili softver za bitkoin.

"To su partije korišćene da se pošalje 10 bitkoina Halu Fineju u januaru 2009. prilikom prve transakcije s bitkoinom", rekao je Kreg Rajt tokom demonstracije pred predstavnicima tri medija.

Rajt je rekao da će objaviti dodatne informacije koje će omogućiti drugima da kriptografski provere da li je on zaista Satoši Nakamoto.

Za razliku od fizičkih deviza kao što su evro ili dolar, bitkoinima ne upravlja nikakva centralna banka, već ih generiše hiljade računara u svetu, u procesu koji se naziva "mining".

Ta digitalana valuta, koja funkcioniše kroz lanac kompjuterskih kodova, postala je popularna među zaluđenicima za tehnologiju, internet libertarijancima i investitorima avanturistima, pošto omogućava neposredne transakcije, kupovinu dobara i usluga i razmenu novca bez banaka, kreditnih kartica i trećih strana. Iz istog razloga su i kriminalci počeli da koriste bitkoine.

Obični korisnici kupuju virtuelne valute preko internet menjačnica, koje onda ih čuvaju u takozvanim "novčanik" programima na svojim kompjuterima. Preko tog programa se direktno može izvršiti uplata prodavcu koji prihvata digitalnu valutu čime se izbegava provizija kod banaka ili davanje informacija o kreditnoj kartici.

Zbog komplikovane tehnologije, teško je ustanoviti koliko ljudi na svetu poseduje bitkoine, a ta valuta je počela da privlači pažnju medija pošto su i veliki prodavci počeli da primaju bitkoine.

(Beta)

.
Nedavno objavljeni izveštaj Open Observatory of Network Interference pokazao je da je Kina u aprilu počela da blokira Vikipediju…
.
Ono što najviše volimo dok slušamo pesmu na jutjubu, gledamo film na televizoru ili četujemo na mesindžeru, svakako su reklame.…
.
Veliki broj nas za razgovore koristi aplikaciju Whatsapp, naročito ako nam je neko od prijatelja u inostranstvu. Možda bi bilo pametno…
Program
Kalendar događaja
Maj 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?