...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Olovka koja piše po vazduhu

27.07.2022.

Kineski naučnici iz Laboratorije Hungtuo u Vuhanu, osmislili su lasersku olovku čije su mogućnosti neverovatne. Tvrde da ova olovka piše po vazduhu, što bi bio korak napred u razvoju holograma. 

.

Foto: Pixabay

Kako javljaju kineski mediji, olovka koristi veoma kratke laserske pulseve da bi uklonila elektrone iz molekula vazduha i pretvorila ih u plazmu koja emituje svetlost, a sve to kako bi se napisane reči pojavile u vazduhu.

Vođa istraživanja, Cao Šiangdong, za kineske medije je istakao da im za crtanje u vazduhu, zahvaljujući ovoj olovci, nisu potrebni ni tabla, ni papir, ni ekran. Pojasnio je kako "olovka" koristi pulseve od samo nekoliko femtosekundi (jednaka jednom kvadrilionitom delu sekunde), a kojima je potrebno milion megavata energije. Ali, kako su ti pulsevi izuzetno kratki, dodaje, potrošnja energije i nije tako velika, a lasersku olovku je moguće bezbedno koristiti.

Naučnici se nadaju da bi ova laserska olovka, u budućnosti, mogla da se koristi u kvantnom računarstvu i drugim naprednim tehnologijama.

Izvor: B92


Tagovi

Možda te još zanima:

.

Biologija je mnogo perspektivnija nego što ljudi misle

Filip Popović je student biologije i jedan od mladih istraživača na biološkom departmanu. Završio je Francuski jezik u Karlovačkoj gimnaziji, a…

.

Vredi pročitati: Intelektualna istorija Evrope

Frontmen benda Nemi pesnik Milan Marković nam za ovu nedelju preporučuje knjigu "Intelektualna istorija Evrope" Marvina Perija.

.

Otvoren Naučni klub u Novom Sadu: Novi impuls popularizaciji nauke

Novosadski Naučni klub je deo mreže koju Centar za promociju nauke razvija širom Srbije. Glavni cilj kluba, je da kroz…

.

Volontiraj na 16. Festivalu nauke

Festival nauke, koji će biti održan od 4. do 6. maja na Beogradskom sajmu, objavio je poziv za prijavu volontera.

.

Vredi pročitati: Oluja u šolji čaja

Za početak 2023. godine pisac i novinar Bojan Džodan nam preporučuje naučno-popularno delo Helen Čerski "Oluja u šolji čaja".

.

Otvoren poziv za talentovane mlade istraživače

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija raspisalo je šesti Poziv talentovanim mladim istraživačima-studentima doktorskih akademskih studija za uključivanje u naučnoistraživački…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo