...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Novi Windows bez Notepada, WordPada i Painta?

04.02.2020.

Notepad, WordPad i Paint su programi bez kojih ne možemo zamisliti Windows, ali Microsoft planira da od nove verzije svog opertavnog sistema omogući brisanje ovih programa.

.

Notepad i Paint su pristutni na Windows računarima još od davne 1985. godine i prve verzije ovog operativnog sistema, dok je WordPad na računare došao malo kasnije 1995. godine kao deo tada novog Winodws 95 operativnog sistema. Programi su izuzetno popularni među korisnicima jer su prilično jednostavno za korišćenje i nude sasvim dovoljno opcija kada treba da završite na brzinu.

Postavlja se pitanje šta korisnici dobijaju brisanjem ovih programa? Što se tiče memorije, ne mnogo, sva tri programa zauzimaju oko 20 MB. Microsoft planira da na ovaj način naprednijim korisnicima omogući lakše instaliranje i korišćenje naprednijih programa poput Notepada++ ili Paint.NET-a.

Kako piše Techradar, nakon što izbrišete ove programe sa vaših računara nećete imati priliku da ih ponovo instalirate. Ako odlučite da se odrekete Painta ili Notepada, pažljivo, nema nazad!

 

Možda te još zanima:

.

Ugašen projekat koji je Microsoft reklamirao "na sva zvona"

Microsoft više neće podržavati Windows Subsystem za Android, koji je omogućavao da Android aplikacije fluidno rade na Windowsu 11.

.

Linux jedini podržava dijagonalni način rada monitora

Prema rečima pojedinih developera, savršena rotacija monitora za razvoj softvera iznosi 22 stepena. Upravo to omogućava Linux.

.

Microsoft Copilot stiže na Android

Microsoftov alat Copilot, AI chatbot kompanije koji može da uradi sve, od pomoći u pisanju koda do nacrta marketinške e-pošte,…

.

Čuvajte se StripedFly malvera

Punih pet godina jedan malver ostao je neprimećen zarazivši za to vreme više od milion Windows i Linux sistema.

.

Microsoft izbacuje WordPad iz Windowsa

Aplikacija za uređivanje teksta, po funkcionalnostima na pola puta između Notepada i Worda, nestaće iz Windowsa 10 i 11 nakon…

.

Microsoft testira opciju stabilnijeg Windowsa

Microsoft testira rešenje koje će omogućiti da se izbegne potreba za potpunom reinstalacijom Windows operativnog sistema.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo