...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Nemačka mornarica se modernizuje i prestaje da koristi 8-inčne diskete!

15.07.2024.

Fregate Brandenbuirg F123 koriste diskete za svoje sisteme za prikupljanje podataka (DAQ), objavio je pre nekoliko dana veb sajt Tom's Hardware. Blog o nemačkoj odbrambenoj i sigurnosnoj politici "Augen geradeaus!", koji vodi novinar Thomas Wiegold, objašnjava da su DAQ sistemi važni za kontrolu fregata, uključujući proizvodnju energije, "jer operativni parametri moraju biti zabeleženi". Same fregate se specijalizuju za protivpodmorničko ratovanje i protivvazdušnu odbranu.

.

Pre nekoliko nedelja "Augen geradeaus!" je primetio tender za servis koji je objavila Savezna kancelarija za opremu Bundesvera, informacione tehnologije i podršku u službi (BAAINBw), za modernizaciju četiri fregate F123 nemačke mornarice. Brodovi su naručeni od oktobra 1994. do decembra 1996.

Kako je zabeležio nemački IT portal Heise, nastavak korišćenja 8-inčnih disketa uprkos modernim alternativama koje su dostupne već godinama "ima veze sa činjenicom da se ustaljeni sistemi smatraju pouzdanijim."

Umesto da prepravi ceo sistem DAQ, vlada planira da razvije i integriše sistem za emulaciju na brodu kako bi zamenila diskete, što se razlikuje od pristupa koji je, na primer, preduzela američka ratna avijacija.

vojni-brod

U 2019. godini, ta vojna grana zamenila je 8-inčne diskete za skladištenje podataka korišćenih za upravljanje, kontrolu i komunikacionu mrežu svojih interkontinentalnih balističkih raketa SSD diskovima.

Za prosečnu osobu diskete su zastarele, ali državne institucije sa već uspostavljenim i uspešno funkcionalnim sistemima mnogo su sporije da napuste stari medijum za skladištenje.

Pored nemačke mornarice i američke ratne avijacije, Japan je tek prošlog meseca zvanično prestao da koristi diskete u vladinim sistemima. Agencija za javni prevoz San Franciska planira da koristi 5¼-inčne diskete za upravljanje Muni Metro lakim železničkim sistemom San Franciska do 2030.

izvor: arstechnica.com

Možda te još zanima:

.

Ribarac zablistao!

U akciji čišćenja novosadskog naselja Ribarac, danas je svoju ljubav prema gradu i prirodi pokazalo oko 150 građana.

.

Open AI sklopio partnerstvo sa vlasnikom Vogue-a

OpenAI i kompanija Conde Nast u čijem se vlasništvu nalaze Vogue, New Yorker i GQ najavili su partnerstvo kako bi…

.

Cisco pokreće fond od milijardu dolara za veštačku inteligenciju

Tehnološki gigant Cisco je aktivirao fond od milijardu dolara za investiranje u startape veštačke inteligencije, pridružujući se listi velikih tehnoloških…

.

Uvodi se obavezeno označavanje AI generisanog sadržaja

U Americi je predstavljen zakon za označavanje dubinski falsifikovanih sadržaja (deepfake content). Ima za cilj da se suprotstavi takvom sadržaju…

.

Stiže nova verzija Office paketa

Novi Office neće imati ugrađene funkcije veštačke inteligencije (AI), dok će Excel dobiti desetine poboljšanja. Među njima su kao dinamički…

.

Florida zabranjuje pristup društvenim mrežama

Guverner Floride Ron DeSantis potpisao je zakon kojim se deci mlađoj od 14 godina zabranjuje pristup društvenim mrežama. Takođe, za…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo