...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Naučnici potvrdili da su ukrstili majmuna i čoveka

16.04.2021.

Embrion majmuna koji sadrži ćelije čoveka stvoren je u laboratoriji, potvrdili su naučnici koji su izveli taj eksperiment.

.

Ovaj embrion koji ima ćelije od dve ili više individua, a u ovom slučaju dve različite vrste, dugorepog makakija i čoveka, poznat je kao himera.

Ranije su naučnici ukrštali ljudske ćelije sa embrionima svinja i ovce, kako bi, prema njihovim tvrdnjama, istraživali mogućnost uzgajanja ljudskih organa za presađivanje unutar životinja.

Sada je potvrđeno ono o čemu je pisano pre dve godine, da su stvoreni embrioni majmuna koji sadrže ljudske ćelije, a otkriveno je čak i da su te ćelije preživele i mogle su da se umnožavaju.

U studiji se navodi da su naučnici uzeli speficične ćelije ljudskog fetusa poznate kao fibroblasti i reprogramirali ih da postanu matične ćelije. Potom su ih ubrizgali u 132 embriona dugorepog makakija, šest dana posle oplodnje.

"Ubrizgano je 25 ljudskih ćelija i u proseku smo uočili četiri odsto ljudskih ćelija u epiblastu majmuna", rekao je dr Džun Vu sa Univerziteta Teksas.

Embrioni su se razvijali u petrijevim šoljama i uništeni su 19 dana pošto su u njih ubačene ljudske matične ćelije.

Ovaj eksperiment izazvao je zabrinutost među drugim naučnicima. Tako je Julian Savulesku, direktor jednog od centara za naučnu etiku pri Univerzitetu Oksford, naveo da su ovim eksperimentom naučnici "otvorili Pandorinu kutiju za himere ljudi i životinja".

Kako je ranije za Sputnjik rekao Artjom Elmuratov, jedan od direktora ruskog Medicinsko-genetičkog centra "Genotek", ovakvi eksperimenti su važni za svetsku nauku, jer ovakva istraživanja, teoretski, u budućnosti mogu da reše problem stvaranja organa za ljude ili životinje, ali je dodao da su ovakvi eksperimenti istovremeno i zastrašujući.

Izvor: rs.sputniknews.com

Možda te još zanima:

.

Saga o "Planeti majmuna" se nastavlja

Nastavak legendarne franšize "Planeta majmuna" nosiće naziv "Kraljevstvo planete majmuna", objavio je filmski studio 20th Century.

.

Posle svinja i majmuni igraju video igre mislima!

Kompanija Neuralink, koja je u vlasništvu kontroverznog biznismena Ilona Maska, je ugradila čip u mozak jednog majmuna, kako bi mogao da igra video…

.

Što gore u svetu, to bolje za pank!

Osiječki bend Debeli precjednik i zagrebački Mašinko važe za the best of aktuelne hrvatske, ali i regionalne punk scene, a nakon…

.

Štampana ljudska krv za bolje lečenje teških bolesti

Jedan biotehnološki startap ima neobičnu zamisao - 3D štampanje ljudske krvi, kako bi se pravili bolji lekovi za retke ili…

.

Pretplata za nove korisnike društvene mreže X?

Novi korisnici društvene mreže X, ranije poznate kao Tviter, navodno će morati da plate skromnu cifru ukoliko žele da objavljuju…

.

Poleteo prvi komercijalni cepelin proizveden u Kini

"AS700 Sjangjun" je naziv prvog komercijalnog cepelina proizvedenog u Kini, koji je tokom probnog leta bezbedno prevalio oko 180 kilometara na relaciji između…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo