...
TRENUTNO16:00 - 16:30Popodne na O radiju

Lifestyle / Tehnologija

Moguće putovanje kroz vreme, a šta je sa menjanjem prošlosti?

28.09.2020.

Autori rada pod nazivom "Reverzibilna dinamika sa zatvorenim vremenskim krivinama i slobodom izbora" tvrde da su otkrili "centralnu tačku u matematici koja rešava glavni logički paradoks u jednom modelu putovanja kroz vreme".

.

U istraživanju koje su zajedno uradili student Univerziteta u Кvinslendu Džermejn Tobar i profesor Fabio Кosta tvrdi se da bi jedna vrsta putovanja kroz vreme mogla biti moguća, navodi se u izveštaju u časopisu "Popular mehaniks".

Diskusija o putovanju kroz vreme usredsređena je na takozvane zatvorene krivine nalik vremenu (CTC), a Tobar i Кosta sugerišu da "rezultati pokazuju da CTC nisu kompatibilne samo sa determinizmom i lokalnim 'slobodnim izborom' operacija, već i sa bogatim i raznolikim spektrom scenarija i dinamičkim procesima".

U izjavi koju je časopis citirao, Кosta je govorio o vremenskom putniku koji pokušava da spreči da se nulti pacijent kovida 19 zarazi virusom, napominjući, međutim, da bi uspeh u toj potrazi "eliminisao putnikovu motivaciju da krene u prošlost da zaustavi pandemiju".

"Ovo je paradoks, nedoslednost koja često navodi ljude da misle da se putovanje kroz vreme ne može dogoditi u našem svemiru. Logički, to je teško prihvatiti, jer bi to uticalo na našu slobodu da preduzmemo bilo kakve proizvoljne akcije. To bi značilo da možete putovati kroz vreme, ali da ne možete ništa izmeniti u prošlosti", rekao je Кosta.

Tobar je objasnio da će se, bez obzira na to šta hipotetički putnik kroz vreme radi u prošlosti, događaji uvek "prilagoditi bilo kojoj nedoslednosti".

"Šta god uradili u prošlosti, događaji će se uvek prilagoditi sami sebi kako bi se izbegla bilo kakva nedoslednost", rekao je Tobar. 

Izvor: https://rs.sputniknews.com

Možda te još zanima:

.

Ko kaže da Vremeplov ne postoji?

Ako spadate u nostalgičare kojima fale stare fotografije i retro vajb vam popravlja raspoloženje, imamo odličnu vest. Festival kulturno-istorijskih i…

.

Srednjoškolci kao autori i kustosi

Povodom titule Omladinske prestonice Evrope, Galerija Matice srpske odlučila je da novosadskim srednjoškolcima pruži priliku da sami kreiraju izložbu od…

.

Da li ćemo uskoro moći da kupujemo preko Jutjuba?

Gugl je započeo sa integracijom direktne kupovine proizvoda preko Jutjub aplikacije.

.

Av Tu Di Tu

Višenamenski robot-pas, američke kompanije Boston Dynamics, dobiće specijalan dodatak – mehaničku ruku!

.

Održiva moda – budućnost ili trend?

Dobro je što sve veći broj kompanija tvrdi kako su njihovi proizvodi "zdravi, ekološki i zeleni". Iz toga bi se…

.

Dok se umivate, napunite bateriju telefona

Ovaj punjač napuni bateriju telefona za samo 19 minuta!

  • 14:00 Škripa
  • 15:00 Music Mix by Majkić
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo