...
TRENUTNO13:30 - 13:50Tehnologija

Lifestyle / Tehnologija

Milunka je drukara

15.04.2021.

Medvedu Zoranu sa Tare i Bori sa Jadovnika, koje trenutno prate, pridružila se i medvedica Milunka, prva sa Zlatibora, koja će Timu za praćenje medveda sa Biološkog fakulteta slati signale o kretanju preko satelitske ogrlice. Ogrlica joj je stavljena u šumama Jablanice, uz pomoć stručnjaka JP Srbijašume, zlatiborskog Parka prirode i čajetinskog Lovačkog udruženja.

.

U poslednja dva meseca tri medveda su primećena na hranilištu u Jablanici, čak i Bora sa Jadovnika, ali je najredovnija bila Milunka, stara oko pet godina, bezbolno uhvaćena u zamku, a po markiranju puštena u prirodu.

Ženka se probudila posle četrdesetak minuta u anesteziji. Dok je spavala, uzeti su uzorci krvi i dlake za biohemijske i genetičke analize.

"To je ženka teška 100 kilograma i veoma nam je značajno to što smo napokon počeli i na Zlatiboru da markiramo kako bismo mogli da pratimo konektivnost staništa različitih na Tari, Zlatiboru i Jadovniku, da vidimo kako se medvedi kreću, sada malo na širem prostoru Zapadne Srbije", objasnio je profesor doktor Duško Ćirković sa Biološkog fakulteta u Beogradu.

Praćenje medveda preko satelitske ogrlice od koristi je za nauku, ali i za žitelje planinskih sela.

"Samim tim, kada budemo znali kuda se oni kreću, mi ćemo na tim lokacijama kuda se oni kreću postavljati nova hranilišta, tako da sistemom hranilišta mi ćemo sprečavati veće štete kod lokalnog stanovništva", kaže Aleksandar Milovanović iz JP Srbijašume, Šumskog gazdinstva "Užice".

Zlatiborci su obezbedili ogrlicu za još jednog mrkog medveda; trenutno ih je markirano troje u Srbiji, na Zlatiboru, na Tari i na Jadovniku, sa kog signale šalje i vučica Vanda, sa ogrlice stavljene joj prošle jeseni.

Možda te još zanima:

.

Španska drama "Alcarras" najbolji film ovogodišnjeg Berlinala

Zlatnog medveda, nagradu za najbolji film ovogodišnjeg Berlinala, dobio je španski film "Alcarras" rediteljke Karle Simon.

.

Vredi pročitati: „Medvedi na putu“

Milan Kaćanski, novosadski producent, pasionirani trkač na duge pruge i pokretač veoma zanimljive internet stranice pod nazivom Stomakija, putem koje…

.

Lignje lete ka Međunarodnoj svemirskoj stanici

Raketa SpejsEksa (SpaceX) poletela je ka Međunarodnoj svemirskoj stanici sa neobičnim putnicima - lignjama, koje će biti predmet niza naučnih…

.

Selo koje spava s medvedima

Nedavno završeni trodelni projekat Mountains connecting people okupio je mlade sa Balkana, a među učesnicima bila je Ivana Kosovac, apsolvent…

.

Pet besmrtnih životinja

Ako ste se ikada smejali ljudima koji su govorili da postoje besmrtni organizmi - sad oni imaju pravo da se…

.

Šta kažeš na to da probaš bejzbol?

Iako se na ovim prostorima igrao pre gotovo 90 godina, bejzbol nikada nije stekao širu popularnost u Srbiji. Ipak, mnogi…

  • 13:10 Pesma dana
  • 13:20 Gost O radija
  • 13:30 Tehnologija
  • 13:50 Leto na O radiju
  • 14:00 Vaš DJ sat

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo